EBRD

KfW – European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Mafia: – hydropower in Albania

 From Enver Hoxha to the EBRD (and back) – hydropower in Albania

One of 750 000 bunkers in Albania, built during Enver Hoxha’s regime.

Enver Hoxha, the former communist dictator in Albania, ruled in such a bizarre way that he found himself ostracised by other communist rulers. Among others he flooded the country of 3 million people with 750 000 concrete bunkers. Those bunkers were built ignoring people, nature but also military rules – as some of them were facing each other.

While the majority of bunkers is now being dismantled for scrap metal, the Albanian government, encouraged by international donors like the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), the World Bank or Germany’s development bank KfW, has set its eyes on another concrete folly. Over 300 hydropower plants (HPP) are in various stages of planning or preparation seem to take the place of the bunkers in this predominantly mountainous country.

Two images of a hill with a water pipe of the Ternove hydropower project. They show how the construction is completely inadequate to avoid landslides.
A hill with a water pipe of the Ternove hydropower project. They show how the construction is completely inadequate to avoid landslides.

This week Bankwatch visited the Ternove HPP (8.4 MW), developed by Canadian Hydro Investment and Albanian Theodori company near the city of Bulqizë in central Albania. The plant, financed by the EBRD together with Societe Generale was put into operation last year. Additional canals that will harvest more water are still under construction. The project was brought to our attention because locals in several villages have been protesting for several years against the plant, fearing impacts on irrigation and thus their income and livelihood that is mostly based on farming.

The Ternove hydropower plant is taking water from the glacier lake Liqeni i Zi (Black Lake), a nationally recognised protected site, connecting it with several water streams and several other glacier lakes through tunnels and canals.

With this project the EBRD, proud of its environmental standards, looks as if it was trying to make Enver Hoxha proud, putting aside nature and people while “marching towards the bright future”. Thus it does not matter that the project lacks proper anti-erosion measures, converting the whole hill into a series of cracks that are prone to landslides and erosion. Locals fear this will likely damage the access roads they use to get to the forest and pastures.

The set of canals that is connecting the lake with other streams and lakes brings a significant amount of sediments, changing the hydrology of the glacier lake.

The fact that the company has been repeatedly fined by the Forest Inspectorate for proceeding with excavation works without the necessary permit only adds to the impression that when it comes to the implementation of its environmental policies, the EBRD has not monitored the project closely enough.

A water canal made of concrete, running along a hill.
The several kilometre long network of concrete canals will hardly boost the region’s tourist potential.

Locals fear lack of water

In several villages people protested, fearing that the hydro power plant will deprive them of irrigation water. The protests were clearly sparked by the lack of consultations about the project and its impacts. It is indeed difficult to assess the project’s impact as it not only depends on the availability of water, but also on the irrigation infrastructure.

The Strikçan village, some 22 km east of Bulqizë depends on irrigation from July to September. The villagers collect 20 000 LEK (~150 EUR) every year to pay a local worker to clean the irrigation canal with pickaxe and shovel.

A water pipe lying beneath a very steep dirt hill.
The water pipes are lying under steep hills that are prone to landslides.

……………………

https://bankwatch.org/news-media/blog/enver-hoxha-ebrd-and-back-hydropower-albania

IFC, EBRD, DEG, Offshore Firmen – Caymann Inseln und Axos Capital: Ein Original Mafiösen Geschäftsmodell im Focus der Kosovo Medien

Original Maföses Betrugs Modell mit Deutschen und EU Steuergeldern, der immer gleichen Profi kriminellen Kreise rund um eine Telekom Offshore Firma und Bestechung ohne Ende. Hart wird auch die Bildergebnis für Devolli Group angegriffen. Mitglied im Mafiösen Construct die:

 

Ilustrimi: Besnik Krivanjeva

Motor der Korruptions die Deutschen und US Politiker im Kosovo: Alexander Dell, Steven Schook, Michael Schäfer, Joachim Rückers, Lambsdorf, Bodo Hombach, Michael Steiner, Rezzo Schlauch rein korrupten und kriminelle Banden des Abzockens und oft gut versorgt mit 25 jüngeren Club und Sex Partnern.

Axos Capital will nun ein (ICSID) Verfahren für die gescheiterte Privatisierung im Kosovo

Die Sache wird spannend werden, weil der Kosovo kein Investitions Schutz Abkommen mit der BRD besitzt, noch die erforderliche Zustimmung des Parlamentes und damit die Unterschriften für einen legalen Vertrag mit der Regierung je zustande kamen.
Die PTK Privatisierung ein Langzeit Skandal im Kosovo, Privatisierungs Betrug durch korrupte Deutsche Politiker ein System, wo immer wieder Michael Schäfer, Joachim Rückers, Lambsdorff auftauchen.
Inkompetenz, Betrug, Korruptions als Bestechung auch bei den EULEX Missionen. Nun will eine Hamburger Firma klagen, welche über Offshore Firmen nur dummes Zeug im Kosovo von sich gab:
„Sieben Jahre nach der Erklärung der Unabhängigkeit und der Unterordnung des Kosovo unter die Vormundschaft der EU stehen wir vor einem Debakel“, sagt Andrea Capussela, ehemaliger Direktor für Wirtschaftsangelegenheiten beim International Civilian Office (ICO)
……………………….

Capusellas Buch enthält eine Liste der schlimmsten Fehler von Eulex im wirtschaftlichen und finanziellen Bereich wie auch hinsichtlich der Menschenrechte. Demnach hat die Kosovo-Mission weder zu den Korrup­tions­affären im Zusammenhang mit Privatisierungen (Telekommunikation, Zementindustrie), Landenteignungen oder Straßenbauaufträgen, noch wegen des mutmaßlichen Wahlbetrugs oder der Einschüchterung von Journalisten Ermittlungen aufgenommen. Selbst in Fällen von politisch motiviertem Mord und von Kriegsverbrechen hat sich Eulex nicht gerührt.

http://monde-diplomatique.de/artikel/!5202114

Skema mafioze ia merr 450 milionë euro Kosovës

Skema mafioze ia merr 450 milionë euro Kosovës

Dyshime të forta për skenar kriminal nga „Devolli Group“, „Z-Mobile“ dhe „AXOS“-i, me përfshirjen e pushtetarëve,shkruan gazeta Kosova Sot.

Pas goditjes 30 milionëshe, me të cilën PTK-ja është shpallur humbëse ndaj padisë së kompanisë „Z Mobile“, të ushtruar nga oligarku Blerim Devolli, radhën mund ta ketë një padi edhe më e rëndë për Qeverinë Mustafa, padia e ushtruar nga kompania „AXOS“-i, ndaj PTK-së dhe Qeverisë në një vlere prej rreth 400 milionë euro. Profesori universitar dhe eksperti i ekonomisë, Berim Ramosaj,tha se pa dyshim se dikush nga pushtetarët duhet që të japin llogari për tërë këto që po ndodhin viteve të fundit me PTK-në. „Vetë fakti se PTK-ja nuk është privatizuar, sikur tregon se sigurisht që ka pasur elemente nga brenda që e kanë penguar këtë proces dhe dyshoj se në ngjarjet e fundit nga dënimet që po i bëhen PTK-së, sigurisht se nga dëmshpërblimet që do të realizohen e kanë origjinën në Kosovë“, u shpreh ai. „Këtu është fjala për dënimet që po i bëhen PTK-së, pra dikush nga pushtetarët tanë do të përfitojë nga e tëra kjo“, vijoi Ramosaj. Ai tha se rasti i PTK-së është afërsisht i ngjashëm me rastin e ‚ÇEZI‘-t në Shqipëri me kompaninë nga Çekia që pas padisë ndaj palës shqiptare e njëjta kompani më pas doli fituese e disa qindra miliona dollarëve nga kontesti me Qeverinë e Shqipërisë. „Vetë fakti i këtyre makinacioneve që po ndodhin edhe padia e „AXOS“-it ka ngjashmëri me ‚ÇEZI‘-n në Shqipëri dhe ngjashmëri me privatizimin e KEDS-it përkatësisht të KEK-ut apo Distribucionit të Shpërndarjes, që ka elemente të korrupsionit të lartë“, theksoi Ramosaj.

Duhet kërkuar llogaridhënie

koalicioni qeverisës, Fatmir Rexhepi (LDK) tha se në rastin e padisë së ‚AXOS‘-it, të ushtruar ndaj Qeverisë dhe PTK-së nevojitet të kërkohet një përgjegjësi e madhe dhe një llogaridhënie për të gjithë ata aktorë që i kanë nënshkruar kontratat. Sipas tij, nëse, kjo rezulton me pasoja milionëshe për vendin atëherë, kjo tregon se këto gjëra janë bërë qëllimisht dhe kjo punë nuk është bërë me arsyetimin se njerëzit nuk e kanë dituar se çfarë po bëjnë. „Për këtë qëllim nevojitet një hulumtim shumë i thellë nga e gjithë Qeveria jonë dhe institucionet tona të drejtë- sisë ato të hetimeve vendore, por edhe atyre ndërkombëtare dhe më në fund që t’i sqarojnë këto gjëra dhe kësisoj të dihet publikisht se kush është i involvuar në këto afera dhe kontrata, duhet që ta pësojë“, ka theksuar Rexhepi. Analisti Reshat Sahitaj tha se konflikti në mes Qeverisë dhe ‚AXOS‘- it, e ka origjinën nga mospërgjegjësia, joprofesionaliteti dhe sharlatanizmi i ish-ministrit Besim Beqaj dhe Ahmet Shala, si dhe të Qeverisë mafioze, të cilët bashkërisht i shisnin pasuritë e Kosovës si pronë private të tyre për pak pare. „Këta dhe shumë ish-ministra e kryeministra tanë e zhvatën pasurinë e Kosovës, duke manipuluar se kinse privatizimi është forma më e mirë demokratike që Evropa do na hapte dyert. Privatizimi është i domosdoshëm në kohên e globalizmit, mirëpo në çdo shtet të botës 51 për qind të kapitalit mbahen në duar dhe kontroll të qeverisë, ndërsa 49 për qind privatizohet nga kapitalistë të fuqishëm“, theksoi ai.

Privatizim mafioz

Analisti Sahitaj thotë se forma e privatizimit në Kosovë është bërë për t’u pasuruar pushtetarët mafiozë, siç e ilustron rasti i kompanisë PTK, e cila iu shit për 270 milionë euro ‚AXOS‘-it, por me këmbënguljen e opozitës së asaj kohe dështoi privatizimi, e në fakt askujt nuk i interesonte të merrej më pasojat e kontratës së nënshkruar për dëmshpërblime në raste të mosrespektimit“. „Është tepër shqetësuese, që asnjë ministër e asnjë deputet nga pozita e opozita nuk e ngritin zërin në Kuvendin e Kosovës për rastin ‚AXOS‘ & ‚Devolli Group‘ kompani?!..Është tepër absurde se si qytetarët tanë dalin të protestojnë për diçka që nuk i cenon dhe nuk dëmton interesat e qytetarëve e nuk dalin të protestojnë për ndaljen e rrymës, të ujit e të zhvatjes së pasurisë së Kosovës para dyerve të Qeverisë dhe ‚Devolli Group‘, që po e rrjepin për së gjalli këtë popull skajshmërisht të vuajtur e të varfër. Është shumë e rëndë heshtja e AKI-së që nuk e marrin më seriozitet problemin e ‚AXOS‘-it „, tha ai. „AKI-ja duhet urgjentisht t’i zbulojë faktet e kësaj kontrate dhe personat. përgjegjësit t’i vënë para drejtësisë pavarësisht që disa prej tyre janë ministra apo ambasadorë. Nëse askush nuk vihet para drejtësisë për këtë humbje më të madhe ekonomike që nga paslufta, ne nuk mund të krijojmë shtet të mirëfilltë e as ta përmirë- sojmë imazhin negativ të vendit tonë që ka filluar qe nga akuzat e Dik Martit e vazhdon ende“, potencoi Sahitaj.

Heshtja e deputetëve e pafalshme

Analisti Florim Zeqa tha se rasti i ‚AXOS‘-it, përveçse megaskandal, mund të paraqesë humbjen më të madhe të buxhetit të shtetit në këto nëntë vjetët e fundit. „Një humbje në vlerë prej rreth 400 milionë eurove, do të ishte shqetësuese për cilindo nga vendet më të zhvilluara e të mos flasim për vendet e rajonit“, ka thënë ai. „Heshtja e Qeverisë së Kosovës, Presidencës dhe Kuvendit të Kosovës me përjashtim të disa deputetëve të pavarur ndaj humbjes së paralajmëruar e buxhetit te shtetit në Arbitrazhin e kurdisur nga mafio-oligarkët dhe zyrtarët e lartë të shtetit, së pari me 30 milionët e „Z-Mobile“ kundër PTK dhe së dyti edhe të ‚Axos‘- it të rreth 400 milionë eurove, tregon papërgjegjësi institucionale dhe tradhti shtetërore“, theksoi ai. „Deputetët e pozitës, ashtu edhe ata të opozitës, janë të kapur nga kapot e klaneve mafioze, të cilët për interesat e tyre personale janë bërë pjesë përbërëse e grupeve kriminale në vend. Përjashtim bëjnë deputetët e pavarur, në veçanti deputetja Margarita Kadriu, e cila disa herë e ka ngritur këtë çështje në Kuvend, por fatkeqë- sisht shqetësimet e saja hasën në veshët e shurdhër të ligjvënësve kosovarë“, u shpreh më tej Zeqa. „Edhe sikur të ishin vetëm 400 euro, do të duhej marrë seriozisht nga të zgjedhurit e popullit, e lërë më për 400 milionë euro të taksapaguesve të varfër kosovar, të cilat shumë shpejt mund të tjetërsohen në llogari të AXOS-it“, tha ai.a e deputetëve e pafalshme

Qeveria rrëshqet në batakun kriminal

Ish-deputeti Xhevdet Neziraj tha se pas vendimit të Gjykatës së Arbitrazhit që Qeveria e vendit duhet të paguaj 30 milionë eurove për moszbatimin e një kontrate të nënshkruar nga Qeveria me kompaninë “ Z- Mobile“, tashmë po pritet edhe dënim tjetër në rastin e dështimit të shitjes së PTKsë ndaj kompanisë „AXOS“-i, që mund t’i kushtojë me humbje edhe me qindra miliona buxhetit të Kosovës. „Qeveria, Kuvendi, Komisionet Parlamentare, AKK dhe mekanizmat e tjerë nuk duhet që të luajnë pingpong njëra me tjetrën, por të vërtetojë saktë se kush është fajtor kryesor për humbjet e mëdha që po i shkaktojnë vendit dhe institucionet përgjegjëse të përgjigjen për këto afera“, ka thënë ai. Kurse eksperti i ekonomisë, Dardan Grapci, tha se Qeveria e Kosovës dita ditës është duke anuar nga krimi i organizuar, si dhe në vend se të jetë një Qeveri e pavarur , ajo në fakt po e ndihmon mafinë kosovare që ta udhëheqë Kosovën nëpërmjet biznesmenëve me duar të ndyra. „PTK-ja ka rënë viktimë sa i përket humbjes në arbitrazhin e fundit nga Gjykata e Pavarur në Francë, ndërsa tani sa i përket padisë së „AXOS“-it , kam frikën se Qeveria qëllimshëm do t’i humbë edhe 400 milionë tjera, duke i pasuruar pushtetarët tanë që e bën këtë skenar me ‚AXOS‘-in“, potencoi ai.

(Kosova Sot)

Ein registriertes Verfahren immerhin, was Nichts sagt: denn Minister Genehmigungen sind Nichts, ohne Zustimmung des Parlamentes und Unteschrift des Counsel der Regierung, also Hashim Tahci, was nie geschah. Wie eine billigen Schmieren Show, deshalb ist das Aussenministerium, das Wirtschaftministerium auch nur verklagt und nicht die Republik Kosovo, vertreten durch Herbert Smith Freehills, Berlin, Germany ist Axos, wo die Berliner Kanzlei zuerst einmal die Haus Aufgaben machen sollte.

June 4, 2015 – ACP Axos Capital GmbH v. Republic of Kosovo (ICSID Case No. ARB/15/22)

Axos Capital hatte kein Geld um den vereinbarten Betrag zubezahlen.

Der Manager von Axos Capital schwafelt dummes Zeug, das man dem Kosovo helfen will. Sowas kommt nicht gut an, wenn man wie ein Kind, den Betrugs Unfug der Internationales als Hilfe verkaufen an. Die Privatisierung wäre wichtig für die Zukunft des Kosovo, was dann Kinder Gequake ist, denn das Investoren in der Regel Betrüger sind, haben Alle längst kapiert, auch vor 20 Jahren schon. Da ist der Manager irgendwo in Gedanken mit dem Geschwafel schon 20 Jahre zu spät, das man sowas ein Geschwafel glauben soll.

Axos Vertreter Jan Budden, Ex-Telekom Direktor, erwähnt die Folgen auch Völkerrechtlich, weil die Verträge nicht unterzeichnet wurden, für die Phantom Offshore Firma. Immer wenn es so grosse PR Shows gibt, ist Profi Betrug am Werke wie man Tausendfach überall im Osten und im Balkan feststellte. Eine falsche Gedanken Welt der Internationalen besonders bei Deutsche und EU Spinnern.

Merkwürdige Feststellungen des Bundeswirtschafts Ministeriums für Wirtschaft und Energie, das nun alte Verträge mit Jugoslawien auch für den Kosovo gelten sollten, was aber nicht verwundert, bei Geldwäsche Geschäften ehemaliger Telekom Manager, über Offshore Firmen. Die Bestechungs Geschäfte der Telekom im Balkan sind eine Legende. Gerade Privatisierungen und diese Lizensen sind 100 % Bestechungs- und Kick Back Geschäfte, wie ehemalige Weltbank Experten kritisieren.

Eine abenteuerliche Finanzierung der bekannten Bestechungs- und Betrugs Instrumente der Weltbank, EBRD schon wieder und die DEG, hat Tradition mit Beteilgungen in Betrugs- Korruptions Geschäften.

“ACP Axos Capital Partners”, is being led by former employees of higher position in the Deutsche Telekom, but also that ‘Axos” has presence in one of the ‘off shore’ countries, in Cayman Islands. Ministry of Economic Development has refused to provide access to the tendering dossier, including the origin of the capital, due to the fact that the transaction has not been completed yet….

Ilustrimi: Besnik Krivanjeva

http://gazetajnk.com/?cid=1,987,5865

11.06.2015

Albania’s Deep-Rooted Drug Problem Touches All Of Europe

financed by the EU Mafia:

Ombudsman asks European Investment Bank to act on conflicts of interest issues

Microfinance institution NOA becomes first borrower under Albania Agribusiness Support Facility

Albania’s Deep-Rooted Drug Problem Touches All Of Europe

10/06/2016 08:58 pm ET

ASSOCIATED PRESS

Albania, a small country in southeastern Europe, has become the epicenter of the European drugs trade, especially marijuana. This should come as no surprise. With its extensive coastline along the Adriatic, this region of the Balkans has long been the trailhead for illicit goods, weapons and drugs hiking into the heart of Europe. This activity has bolstered the rise of organized crime and political corruption in a country that already faces many domestic challenges.

What makes the current situation unique are the allegations, especially coming from the opposition Democratic Party, that senior officials of the ruling Socialist Party are connected to or benefit from the drug trade. Prime Minister Edi Rama has been repeatedly accused of failing to do enough to stop Albania’s role in Europe’s drug trade. And Interior Minister Saimir Tahiri has even been accused of protecting—and even covering up for—those involved in the drug trade.

These allegations raise the question: What could possibly motivate Albania’s governing elite to get tangled up in the murky world of organized crime and drug smuggling?

Perhaps they stand to gain personally. Maybe it’s part of a larger plan to retain power. Albania suffers from political and economic corruption as much as, if not more than, the rest of the Balkans. Millions of dollars could buy off a lot of judges, journalists, and prosecutors and help secure electoral victory well into the future.

Whatever the motivation, something fishy is going on.

Earlier this month, an Italian pilot, Andrea Guidi, crash landed in a field north of Albania’s capital of Tirana. At first Guidi claimed he was flying over Albania for recreational reasons. However, a journalist named Artan Hoxha claimed that the pilot had told prosecutors that he was checking out the terrain before returning 20 days later to pick up 200kg of cannabis. Considering the history of small aircraft being used to transport drugs out of Albania, this explanation seems plausible.

Soon authorities detained Mr. Hoxha, apparently for releasing sensitive information to the public. The plot thickened when the opposition Democratic Party suggested that the information that Mr. Hoxha shared was actually released by Interior Minister Tahiri as a ploy to “compromise the investigation” and cover-up the nefarious acts of the drug traffickers.

Earlier this year, Greek authorities accused the Albanian government of protecting and covering up for Klemend Balili, an Albanian businessman who served as a local administration official in the southern Albanian city of Saranda.

Drogen Baron: Klement Balili (Mitte)- Edi Rama: Rhodos: Mafia Treffen, wo man nicht gleich abgehört wird
Drogen Baron: Klement Balili (Mitte)- Edi Rama: Rhodos: Mafia Treffen, wo man nicht gleich abgehört wird

Klement Balili, Edi Rama, Rhodos 2015

Balili is suspected of financing a racket exporting marijuana from Albania to Western Europe. Again, Albania’s opposition Democratic Party was quick to point out Mr. Balili’s political connections and accused Tahiri of protecting the alleged kingpin.

“Santa Quaranta“ Ilir Meta, Arben Ahmeti, Klement Balili: Albanias Mafia und Koko Kokodhemi
“Santa Quaranta“ Ilir Meta, Arben Ahmeti, Klement Balili: Albanias Mafia and Koko KokodhemiThe government’s inconsistency regarding what it is doing to put an end to Albania’s drug problem is also sowing distrust. Last year Albanian authorities claimed to have destroyed 99.2 percent of the country’s marijuana. This is fanciful. Already this year, police claim to have destroyed 1.7 million cannabis plants which apparently is three times the amount destroyed last year. The math doesn’t add up.

In many ways a country like Albania is ripe for this sort of venality and illicit activity. It ranks 88th in the world in Transparency International’s most recent Corruption Perceptions Index. And The Heritage Foundation’s 2016 Index of Economic Freedom gave the country a “repressed” rating— lowest rating possible in the category of corruption.

Even so, Albania has much to be proud of. The country became a full member of NATO in 2008, becoming only the second Muslim-majority nation in the alliance. In 2014 it became an official candidate to join the EU. For a country located in the turbulent, economically depressed and war torn Balkans region these are no mean feats.

But the level of corruption emanating from the political elite and the country’s role in Europe’s illegal drug trade—both occurring with the alleged complicity of senior government officials—should concern policymakers in Washington, D.C., and across Europe.

Not only is this unbecoming for a country aspiring to become a closer member of the Euro-Atlantic community, it runs the risk of further destabilizing an already volatile region.

http://www.huffingtonpost.com/luke-coffey/albanias-deep-rooted-drug_b_12311366.html

http://www.balkanforum.info/gallery/files/4/1/albanien52-med.jpg

Durres Mafia

http://2.bp.blogspot.com/_e47UsKon8ic/S5AtJ8qkMCI/AAAAAAAAADA/uIzqpHd4YsE/s1600/limusine4ix.jpg

FBI Weighs in on Balkan Organised Crime

21/11/2003

An FBI statement before a US Senate Committee in October assessed the organised crime situation in the Balkans.

By Dimitris Agrafiotis for Southeast European Times in Athens – 21/11/03

Albanian organised crime has reached the United States, creating partnerships with the Gambino, Genovese, and Luchese families to facilitate specific crimes………………..

Setimes

The big mafia boos: US Senator Eliot Engel

City investigators shut out of Rep. Eliot Engel’s illegal apartment building

Sunday, July 17th 2011, 4:00 AM

Rep. Engel shuts City out of illegal bldg.

Posted on 2011-07-17 04:00:00

Rep. Eliot Engel and a business partner have repeatedly ignored city efforts to shut down an illegal apartment at a Bronx building they own, the Daily News has learned. Read More

FBI – Interpol: over the world terrorism mafia group of US Senator Eliot Engel, with Salih Berisha, Bajraktari, Bytyci – Sahit Muja

Die intransparenten Mafia Geschäfte der „European Investment Bank“ in der Türkei

Krimineller Schwachsinn, das die EIB, EBRD Bank, ein weiteres Anwachsen von Istanbul finanziert.

Entgegen der korrupten und schwachsinnigen Berliner Politik Mafia, funktionieren die neuen Gross Flugplätze bei Istanbul, darunter 3 grösser als das Pleite BER Projekt.

Geldwäsche Geschäfte ohne Ende

The EU’s millions that landed in tax havens Between 2011 and 2015, the fia lent hundreds of millions to private equity funds incorporated in tax havens and problematic jurisdictions.

  • The EIB supports private equity funds incorporated in tax havens and problematic jurisdictions;

Graph EIB's support to investment funds located in secrecy jurisdictions

 • There is a systematic lack of transparency involved in these types of operations, both from the EIB and the investment fund’s side;
 • Cases of conflicts of interests and revolving doors are frequent since several fund managers previously worked for the EIB or other international financial institutions.
 • The bank has clearly decided to ignore its own mandate, or else it would have to considerably shrink its business. For example, after the bank stopped approving projects in Russia following the annexation of Crimea, Turkey became the largest recipient of EBRD financing.The Economist Intelligence Unit’s 2015 Democracy Index ranked Turkey at the 97th place. The severe crack-down on media and academia following the recent attempted coup further degrades the democratic credentials of Recep Erdogan’s government and should warrant a serious soul-searching at the EBRD about this level of engagement with the regime.
 EIB und EBRD Bank sind reine Verbrecher Banden, siehe auch

Lobbyists in the EIB’s Board of Directors

The Ombudsman’s initiative is not coming out of the blue considering revelations about corruption cases with the alleged involvement of former EIB director Mihai Tanasescu in Romania and former Vice-president Magdalena Álvarez Arza in Spain. According to Irish media, the EIB’s current Irish Director John Moran is actively lobbying for the American ride-sharing company Uber.

July 26, 2016
 | by Xavier Sol

In a letter to the President of the European Investment Bank from July 22, the European Union’s Ombudsman Emily O’Reilly has asked the bank to review its governance arrangements to help prevent potential conflicts of interest in the bank’s governing bodies.

Der Istanbul Tunnel wurde von der EIB finanziert

An Erdogans Bauprojekte sind sicher auch immer EU Firmen mit Speziellen Know How Beteiligt. Damit EU Firmen Aufträge bekommen, gibt es sicher im Gegenzug Kredite aus der EU. Den Istanbul Tunnel hat die EIB Bank mit finanziert. http://www.eib.org/projects/pipeline/2015/20150294.htm?lang=de Im Gegenzug haben sicher viele EU Firmen gute Unteraufträge für den Tunnelbau bekommen. Die EIB ist sehr Aktiv in der Türkei http://www.eib.org/projects/loans/regions/enlargement/tr.htm Bei den Summen werden die EU Gläubiger sehr schnell sehr große Probleme bekommen, wenn die Türkische Immobilienblase platzt und der Staat damit in einer sehr großen Krise rein rutscht.

Erdogans Bauprojekte: Das neue Gesicht der Türkei

Gerrit Wustmann 26.09.2016

Mega-Moschee, Mega-Flughafen, neue Bosporusbrücke, neuer Bosporus – am Horizont lauert eine gefährliche Immobilienblase

Nach und nach kommen die Menschen zurück nach Sur, nach Cizre im Südosten der Türkei. Die umkämpften kurdischen Städte um Diyarbakir sehen stellenweise aus wie Aleppo. Zerbombte Straßenzüge, eingestürzte Häuser, von Einschusslöchern übersäte Fassaden, Krater von Granateinschlägen im Asphalt.

Neubau neben Holzhaus auf der Prinzeninsel Heybeli. Bild: Gerrit Wustmann

Wochenlang hatte die türkische Armee die Gegend im Kampf gegen die PKK unter Beschuss genommen. Hunderte starben, Zehntausende mussten Flüchten. Die Bomben und Panzer haben die Arbeit der Bulldozer fortgesetzt, die schon zuvor dort gewütet hatten. Der Staat hatte ein Neubauprogramm aufgelegt gehabt, um die Gegend für Touristen interessanter zu machen, wie es offiziell hieß. Die staatliche Wohnungsbaubehörde TOKI hatte 2011 mit den Arbeiten begonnen, 2013 wurden sie von massiven Bürgerprotesten mit Unterstützung der HDP zeitweise gestoppt.

Eigentlich ist TOKI für den Bau von Sozialwohnungen zuständig, aber seit die Behörde seit 2003 Recep Tayyip Erdogan unterstellt ist, kümmert sie sich um die Vergabe aller öffentlichen Bauprojekte – und, wie im Korruptionsskandal Ende 2013 publik wurde: Es gibt eine enge Kungelei zwischen Erdogan, TOKI und der Bauindustrie.

Dass Erdogan lukrative Projekte unter seinen Günstlingen in der Wirtschaft verteilt, war vorher schon länger gemunkelt worden, ein damals ermittelnder Staatsanwalt, hatte Intransparenz beklagt. Aber der Bauboom befeuert die Konjunktur – und Erdogan gilt nach wie vor als der Präsident, der die türkische Wirtschaft gestärkt hat. Er braucht gute Zahlen. Querschüsse, die hinterfragen, ob dabei alles mit rechten Dingen zugeht, kann er nicht gebrauchen. Dass die Regierung nun der Milliarden Euro in den Wiederaufbau in Diyarbakir investieren will, wirft daher erneut Fragen auf.

In Istanbul ist der Bau-Irrsinn längst Alltag

Wer Istanbul kennt, der hat gelernt, sich auf Veränderungen einzustellen. Die ständig weiter expandierende Megacity auf zwei Kontinenten wandelt sich rasant. Manche sagen: Das war schon immer so. Von den historischen Holzhäusern, die einst das Stadtbild prägten, ist nicht mehr viel übrig. Die meisten sind im Laufe der Jahrzehnte Feuern zum Opfer gefallen. Die wenigen, die noch stehen, sind windschiefe Ruinen, eine Handvoll wurde restauriert. Den besten Eindruck davon erhält man heute noch auf den zu Istanbul gehörenden Prinzeninseln im Marmarameer.

Blick über Gültepe auf das Bankenviertel Levent – links im Bild der Sapphire – Ende 2013. Bild: Gerrit Wustmann

Die Holzhäuser sind ein gutes Beispiel dafür, wie gering der Respekt vor der historisch gewachsenen Struktur der Stadt ist. Generell wird selten restauriert. Abriss und Neubau sind an der Tagesordnung. Ein Gebäude, das heute leersteht, kann morgen schon ein Schutthaufen und übermorgen eine Baustelle sein. Wenn man ein paar Monate weg war und dann nach Istanbul zurückkehrt, stolpert man zuallererst über Veränderung. Manches nimmt man unterschwellig wahr, anderes ist unübersehbar. Immer erfordert es einen Prozess der Neuorientierung.

Fährt man mit dem Auto in die Stadt, sind die ewig vom Verkehr heillos verstopften Straßen von kleinen und großen Baustellen gesäumt. Immerhin: Parkplätze gibt es mehr als genug. Otopark heißen sie auf Türkisch und sind stets gut ausgeschildert. Die Preise variieren, sind aber im Rahmen. Und die Plätze sind bewacht. Hier kann man sicher sein, dass das eigene Auto in guten Händen ist und keinen Kratzer abkriegt – auch wenn bei voller Belegung nur noch ein paar Zentimeter Platz zwischen den Fahrzeugen ist.

Nur eines sind diese Otoparks nicht: offiziell. Sie gehören der Parkplatzmafia. Die ist in der ganzen Türkei gut organisiert, schmiert Polizei und Stadtverwaltungen und macht sich auf jeder sich bietenden Fläche breit, die sich zum Parken eignet. Und sie verteidigt ihr Revier verbissen. Was das mit dem Bauboom zu tun hat? Die Otopark-Mafiosi sind vielleicht die einzigen, die sich ihm in den Weg stellen.

Wenn ein Investor auf so einem Grundstück bauen will, führt das in der Regel zu monate- bis jahrelangem Kleinkrieg. Manchmal, wenn genug Druck erzeugt wird, kommt dann die Polizei und sperrt den Parkplatz. Was die selbsternannten Inhaber nicht weiter stört. Sie parken dann so lange die Straße oder Gasse zu, bis die Anwohner maximal genervt sind und sich bei der Stadt beschweren – und bald geht alles wieder seinen gewohnten Gang.

Historisches Holzhaus auf der Prinzeninsel Heybeli. Bild: Gerrit Wustmann

Es gibt mehrere dieser Otoparks in Karaköy, dem alten Viertel am Schnittpunkt von Goldenem Horn und Bosporus. Früher war es eine No-Go-Area voller Hafenkneipen, Bordells und rauen Sitten, denen Schriftsteller wie Sait Faik und Yasar Kemal literarische Denkmäler setzten. Heute entsteht ein Edel-Lokal neben dem anderen, das Publikum ist international, und ein kleines Bier kann schon mal umgerechnet zehn Euro kosten. Nur eines von unzähligen Beispielen für die Radikalgentrifizierung (Gentrifizierung: „Es geht nur um Profit“) in der bei Touristen beliebten Gegend um Galata, die historische Altstadt einen Steinwurf entfernt……..

https://www.heise.de/tp/artikel/49/49384/1.html

EBRD, EIB Desaster: TAP Probleme ohne Ende. Statoil, will seinen Anteil verkaufen

Statoil will seinen Anteil verkaufen, denn Real kann man kein Gas über Italien nach Europa bringen und dann die Super Aserbeischanische Mafia, wo jedes Wort über Menschenrechte, Demokratie ein Schimpfwort ist. Statoil ist auch an dem Aserbeischanischen Gas Feld beteiligt, was das Ganze in einem merkwürdigem Licht erscheinen lässt.

Rote Karte für die EU und Aserbeischanischen Mafia, welche Super auch mit Kaviar bei jedem Besuch die EU und OSCE Verbrecher schmiert.

EU Mafia, und die Finanzierung der Gaspipeline TAP und andere Projekte

The TAP partners are: SOCAR (20%), BP (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9.0%) and Axpo (5.0%).

‚We have no other option‘ – Preparation of the Trans-Adriatic Pipeline in Albania

Publication thumbnail

The Trans Adriatic Pipeline (TAP), the most western part of the Southern Gas Corridor, a pipeline project to bring gas from Azerbaijan to Europe is promoted by the European Commission as a strategic asset for Europe’s energy security. A July visit to over 30 Albanian villages revealed the high level of dissatisfaction and confusion for people impacted by the construction of TAP. “We have no other option” was the most common way locals expressed their perception of the project and the ongoing resettlement process.

Croatia, Bosnia, Albania, Montenegro, Azerbaijan Sign Southern Gas Corridor Pact

https://miningawareness.files.wordpress.com/2013/11/photo-7.jpg?w=529

Azerbaijan, Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia and Montenegro signed on Tuesday a memorandum of understanding on the development of the so called Southern Gas Corridor, Zagreb-based state-run broadcaster HRT reported.

Also on Tuesday, the Shah Deniz consortium announced the final investment decision (FID) for the second stage development of the Shah Deniz gas field in the Caspian Sea, offshore Azerbaijan.

The FID triggers plans to expand the South Caucasus Pipeline through Azerbaijan and Georgia, to build the Trans Anatolian Gas Pipeline (TANAP) across Turkey and to build the Trans Adriatic Pipeline (TAP) across Greece, Albania and into Italy. Together these projects, as well as gas transmission infrastructure to Bulgaria, will create a new Southern Gas Corridor to Europe, the Shah Deniz consortium said.

The Shah Deniz co-venturers are: BP, operator (28.8%), SOCAR (16.7%), Statoil (15.5%), Total (10%), Lukoil (10%), NICO (10%) and TPAO (9.0%).

The TANAP partners are expected to be: SOCAR, operator (68%), BOTAS (20%) and BP (12%) following the purchase of TANAP interests by BOTAS and BP that are expected to be completed in 2014.

The TAP partners are: SOCAR (20%), BP (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9.0%) and Axpo (5.0%).

In June, the Croatian foreign ministry said the countries participating in the TAP project as well as in the initiative for the Ionian Adriatic Pipeline would like, in cooperation with Azerbaijan, to enable the supply of Caspian and Azerbaijani gas to Europe and to connect TAP and IAP which would enable the gas supply to run from Greece to Albania and Italy and from Albania to the east coast of the Adriatic.

IAP is a proposed natural gas pipeline in the Western Balkans. It would run from Fier, in Albania, though Montenegro, and Bosnia and Herzegovina, to Split in Croatia.

Following the announcement of the FID on Shah Deniz II, TAP said its shareholders confirmed that they have passed the Resolution to Construct on the development and construction of the project.

TAP will transport natural gas from Shah Deniz II to Europe along an approximately 870 kilometer long pipeline that will connect with TANAP near the Turkish-Greek border at Kipoi, cross Greece and Albania and the Adriatic Sea, before coming ashore in Southern Italy. TAP’s routing can facilitate gas supply to several South Eastern European countries, including Bulgaria, Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Croatia and others.

UPDATE 1-Statoil to leave TAP gas pipeline project – Azerbaijan’s SOCAR

(Adds details, background)

Norway’s Statoil is to sell its 20-percent stake in the Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) project that will carry gas from Azerbaijan to Europe, the president of Azeri state energy firm SOCAR said.

„Statoil has decided to leave the TAP project completely, and there is a company which is ready to buy its stake,“ Rovnag Abdullayev told Azeri ANS TV late on Friday.

„Several companies have expressed an interest in buying Statoil’s stake, and it would be better if several companies would buy it,“ he added.

Statoil did not comment on the news.

„We generally do not comment on speculations on adjustments to our portfolio,“ Statoil’s spokesman told Reuters.

The TAP pipeline is a part of project that is designed to transport 16 billion cubic metres (bcm) of gas from Azerbaijan’s Shah Deniz II field in the Caspian Sea, one of the world’s largest gas fields, by the end of the decade.

The 870 kilometre (545 mile) pipeline will connect with the Trans Anatolian Pipeline (TANAP) near the Turkish-Greek border at Kipoi, cross Greece and Albania and the Adriatic Sea, before reaching southern Italy.

Statoil has already sold its shares in Azerbaijan’s Shah Deniz gas field as well as the South Caucasus Pipeline (SCP) to SOCAR, BP and Malaysia’s Petronas.

Italian gas infrastructure company Snam said last month that it could take a stake of up to 20 percent in the TAP project that is designed to reduce Europe’s reliance on Russian gas.

CEO Carlo Malacarne said that as gas buyers are signing binding, long-term ship-or-pay contracts for the Azeri gas, the transmission revenue is guaranteed and this opened the way for regulated infrastructure players like Snam to enter the project.

http://www.reuters.com/article/energy-statoil-tap-idUSL5N1001TM20150720

Korruptions Capo: Junckers
Korruptions Capo: Junckers
May 16, 2016
 | by Anna Roggenbuck and Ola Antonowicz-Cyglicki

With an ownership structure heavily influenced by Azerbaijan, the European Commission’s flagship energy project may end up being a costly piece of infrastructure that does not increase Europe’s energy security but offers a tool for political leverage to the authoritarian Aliyev regime.

The EBRD has already approved financial support for the Shah Deniz gas field that will supply the Southern Gas Corridor and the EIB is considering a EUR 2 billion loan for the Trans-adriatic Pipeline (TAP), a European stretch of the SGC. (And rather ironically, the two banks financed almost half of Slovenia’s economic and climate disgrace that is unit 6 at the Šostanj lignite power plant (TEŠ 6).)

EBRD Desaster des Betruges: diesmal gab es 20 Tode in Skopje bei Überschwemmungen.

Infrastruktur Projekte sind der Motor des Korruption, deshalb tauchen soviele Ratten aus der EU Politik in diesem Bereich auf.

zu korrupt und inkompetend für Alles: EU Spinner
zu korrupt und inkompetend für Alles: EU Spinner

Die Globalisierungs- und Privatisierungs Mafia, verursachen Weltweit die Probleme, weil die „Westliche Wertegemeinschaft“ nur Idioten ohne Beruf als Berater entsendet und der Weltbank Murks ist Weltweit ebenso bekannt. Kanäle, Regen Entwässerungs Rohre, Rinnen, Bäche wurden zugeschüttet, verbaut und überall das selbse Chaos Non-Stop. Die EBRD finanziert Kanalisationen, ohne Abschluß, auch in Albanien, Kosovo und so wird das Land zerstört, wenn Kriminelle Minister sind, wo man gemeinsam das Geld stiehlt.

man fährt durch reissende Flüsse, was nur schief gehen kann, was nicht von viel Intelligenz zeugt

permbytjet

Verbrecher Ortschaften der übelsten Terroristen sind darunter, weil man seit 20 Jahren keine Kanäle säubert, das Geld wie in Albanien und dem Kosovo stiehlt, in illegal errichtete Häuser investiert und die Kanalisationen zerstört. (Hasanbeg sind in der Nachbarschaften, Smilkovc, Stajkovc, Aracinovo und Skopjes Cair): 20 Tode bis jetzt, darunter 10 Albaner.

Vor allem die EIB, EBRD Bank wird von dummen Verbrechern geleitet, die von Nichts eine Ahnung haben. Als Partner nimmt man dann vor Ort die korruptesten Clans, und schon werden überall Milliarden versenckt, in Phantom Infrastruktur Projekten, rund um Wasser, und Strassen Bau. Eine einzige Kathastrophe zeigte sich schon vor 15 Jahren, als Strassen ohne Drainage gebaut wurden und Alles illegal zubetoniert wurde. Oft wurden Kanalisationen finanziert, ohne Abschluss, eine Spezialität der kriminellen Orgien der EBRD, EIB, IFC, Weltbank, was überall seit Jahren zu Überschwemmungen führt.

Negativ Weltrekorde überall, vor allem in Albanien und dem Kosovo und diesmal gab es bis jetzt 15 Tode, bei Überschwemmungen, weil das Wasser nicht ablaufen kann, durch Versiegelung zu Blitz Fluten führt. Demokratie auf EU und US Basis, wie man ein Land mit inkompetenden Kriminellen zerstört.

Kurzmitteilung:EBRD – Mafia, Sir Suma Chakrabarti: Finanzierung von Verbrecher Clans als System

07 Gusht 2016 – 08:41 | përditesuar në 11:41

Moti i keq që ka pushtuar disa qytete të Maqedonisë por më shumë goditi kryeqytetin solli përveç dëmeve të mëdha materiale edhe viktima në njerëz.

Mediat maqedonas raportojnë se bilanci i motit të keq është me numër tragjik ku thuhet se më shumë se 15 persona kanë humbur jetën përfshirë këtu vendbanimet Hasanbeg, Smilkovc, Stajkovc dhe Haraçinë dhe Çair, vendbanime këto më të goditura nga moti i keq, në rajonin e Shkupit. Këto janë edhe lagjet të cilat banohen me shumicë shqiptare, çka nuk përjashton mundësinë që në mesin e viktimave të ketë edhe shqiptarë.

Në një lidhje telefonike për Report Tv, gazetari nga Shkupi, Muhamed Zekiri u shpreh se përmbytjet kanë shkaktuar dëme të mëdha në lagjet e banuara nga shqiptarët.

Ai tha se ende nuk dihet nacionaliteti i viktimave, por dyshohet se në mesin e tyre ka dhe shqiptarë.

Zekiri renditi si shkak të përmbytjeve mungesën e investimeve ndër vite, ndërsa theksoi edhe neglizhencën e autoriteteve maqedonase, të cilat sipas tij ndërhyrë me 6 orë vonesë pas përmbytjeve në lagjet e shqiptarëve.

Ndërhyrja ka qenë e vonuar, rreth 5-6 orë me vonesë pasi kishin ndodhur përmbytjet. Një neglizhencë e autoriteteve shtetërore. Në lagjet e banuara nga shqiptarët ka 20 vite ose dhe me shumë që nuk investohet. Pranë lagjes Hasanbeg kalon një kanal i thellë dhe ai ka më shumë se 20 vite që nuk pastrohet. Sa herë ka zgjedhje partitë politike premtojnë se do investojnë, por asgjë s’është bërë„, tha Zekiri.

Lajmet minutë pas minute nga përmbytjet në Maqedoni

Ora 11:10 Evakuohen banorët e lagjeve Hasanbeg dhe Stajkovc

Ora 11:05 Seladin Xhezairi: Përmbytje ka edhe në Tetovë e zona të tjera
Gazetari Seladin Xhezairi u shpreh për Report Tv se përmbytjet kanë prekur edhe zona të tjera në Maqedoni, krahas Shkupit. Ai tha se vërshime ka pasur edhe në Tetovë. Ndërsa theksoi viktima nga përmbytjet janë regjistruar edhe në Malin e Sharrit. Sipas tij, krahas 15 viktimave, ka edhe 6 persona të zhdukur.

Ora 10:30 Gazetari Zekiri: Autoritetet ndërhynë me 6 orë vonesë
Gazetari shqiptar nga Shkupi, Muhamed Zekiri deklaroi gjatë një lidhje telefonike për Report Tv se bilanci i përmbytjeve në Shkup është tragjik, me 15 të vdekur. Ai tha se Shkupi s’ka parë prej vitesh përmbytje të tilla.

Gazetari Zekiri theksoi gjithashtu se autoritetet maqedonase ndërhynë me vonesë në zonat e përmbytura. „Ndërhyrja ka qenë e vonuar, rreth 5-6 orë me vonesë pasi kishin ndodhur përmbytjet. Një neglizhencë e autoriteteve shtetërore. Lagjet e përmbytura janë ato të banuara nga shqiptarët si Hasanbeg, Haraçinë dhe Çair, lagje në të cilat mungojnë edhe investimet, e për pasojë kemi këtë bilanc tragjik sot“, deklaroi Zekiri.

Ora 10:10 Mediat maqedonase: Përmbytjet bilanc tragjik, 15 të vdekur
15 të vdekur është bilanci i viktimave nga përmbytjet në Maqedoni. Përmbytje masive kanë ndodhur kryesisht në lagjet e banuara nga shqiptarët në Hasabeg, Haraçinë dhe Çair. Ende nuk dihet nacionaliteti i viktimave.

Ora 09: 50 AFP: 15 viktima nga përmbytjet në Maqedoni
Agjencia franceze e lajmeve, AFP raporton se përmbytjet në Maqedoni kanë shkaktuar 15 të vdekur. Bilanci ende nuk është konfirmuar zyrtarisht nga autoritetet.

Ora 08: 30 Ivanov urdhëron nxjerrjen e ushtrisë në terren
Me rastin e motit të keq që goditi Republikën e Maqedonisë, si dhe rajonin e Shkupit dhe rajonin e Tetovës, Presidenti Gjorge Ivanov, ka dhënë urdhër për aktivizimin e ushtrisë dhe kë bërë thirrje për të vënë të gjitha kapacitetet e mundshme në dispozicion për të ndihmuar në zbutjen e dëmeve të shkaktuara nga stuhia.

Personat përgjegjës nga Ushtria në koordinim me shtabet të krizës tashmë janë në teren dhe në vendet që konsiderohen në momente më kritike dhe janë të përfshirë në mënyrë aktive në ndihmë të qytetarëve në nevojë, njofton TetovaSot.

Mediat në Maqedoni kanë raportuar se nga moti i keq ka humbur jetën një grua por ky informacion nuk është konfirmuar nga autoritetet kompetente.

Ora 08:10 Maqedonia nën pushtetin e përmbytjeve
Maqedonia është përfshirë nga reshje të dendura të shiut, të cilat mendohet se kanë shkaktuar edhe viktima. Shkupi është rajoni më i prekur nga përmbytjet që prej pasdites së djeshme.

Ndërsa në disa zona periferike banorët u evakuuan për shkak të pamundësisë për të qëndruar në shtëpitë e zaptuara nga uji.

Probleme për shkak të reshjeve ka pasur edhe në Komunën e Çairit. Banorët e lagjeve të kësaj komune po “luftojnë” me ujin i cili ka hyrë nëpër bodrumet e shtëpive të tyre.

Edhe lagja e Hasabegut ka qenë ndër lagjet më të goditura nga reshjet e rrëmbyeshme të shiut. Gjithashtu nga reshjet e shiut ka pasur probleme edhe me valët e telefonit dhe furnizimin me energji elektrike.

Ndërkohë bulevardi „Serbia“ në Shkup, mësohet se është përmbytur krejtësisht dhe mbi ujë notojnë makinat.

maqedoni
maqedoni
maqedoni
permbytjet
permbytjet

http://shqiptarja.com/home/1/15-viktima-nga-p-rmbytjet-n–maqedoni-mes-tyre-shqiptar–369448.html

Die EU Mafia, welche das Chaos an den National Strassen von Albanien finanziert

Chaos als Programm! 97 % der Zufahrten an den National Strassen sind illegal, Tankstellen, demontieren sogar Leitplanken.

Edi Rama, hat versprochen auch diese Zustände zubeenden, genau das Gegenteil geschah auch hier. Geldvernichtung mit kriminellen und inkompetenden Firmen, seit 25 Jahren, wo es überall bei Regen auch zu Überschwemmungen kommt und der teuer finanzierte Schwachsinn von Palmen, in wenigen Meter Abstand an der Autobahn, wo 6 Meter als Mindest Abstand vorgeschrieben ist.

Original EU Betrugs Projekt mit Palmen an der Autobahn, welche bei Wind umfallen, den Ablauf von Wasser verhindert.

EU Projekt mit Lefter Koka, Edmond Haxhinastor
EU Projekt mit Lefter Koka, Edmond Haxhinastor

Albanien normal: Alle Abwasser Rohre und Gräben waren durch die Baufirma welche die Palmen pflanzte, zugeschüttet worden, also von den eigenen Banditen, welche dort ohne Qualifikation her pfutschten und unsinnige Palmen an einer Autobahn anpflanzten.

http://i.imgur.com/DxbCCii.jpg

Tirana, von der „Westlichen Wertegemeinschaft“ zerstört, weil man nur mit Kriminellen und Dumm Gestalten von Ministern arbeitet, diese kriminellen Enterprise finanziert.

Zu blöde eine Minimal Bau Qualität zuleiten, aber 300 Millionen € von der EU erneut zufordern im Sumpf der Profi kriminellen Banden rund um das Transport Ministerium, wo wie bewiesen, alle Ausschreibungen manipuliert werden, ebenso die Verwendung der Gelder.

Nichts zutun, als einziges Regierungs Programm, mit Ausnahme von Geldwäsche und kriminelle Clans zu schützen, wie der Fall Klement Balili, erneut bestätigt.

1070 illegale private Zufahrten im Wild West Chaos System eines NATO Staates, der hoch gefährlich ist, wie die vielen schweren Unfälle zeigen.

Kaum zu glauben, was die EU finanziert: Das totale Wild-Chaos

Illegale Bauten ohne Ende, und die Bau Polizei, Lebensmittel Kontrolle wurden weg rationalisiert, auf Grund der Welt Verbrecher Organisationen IMF, Weltbank, der Rest an Kriminelle Clans verkauft. 22.000 illegale Bauten allein an der Küste, an der Autobahn Tirana – Durres durch Kriminelle von USAID, dem AAEF Fund entwickelt, durch Michael Granoff, wie Fotos beweisen.

http://news.albania.de/wp-content/uploads/2013/03/aaef-neu.png
Der Albanian American Enterprise Fund AAEF, verkaufte wie hier mit einem Foto aus 2001 bewiesen ist, iillegal Gewerbe Grundstücke direkt an der Autobahn Durres- Tirana! Der AAEF, ist natürlich auch Partner im Bestechungs Geschäft mit Fatos Nano am Flugplatz.

Ansiedlungs Programm der Amerikaner, für Milliarden schwere Geldwäsche, für Verbrecher Clans, oft auch aus dem Kosovo.

Finanziert durch korrupte Banden der Weltbank, EBRD Bank, und als fast einziges Regierungs Programm, neben Geldwäsche und der totalen Zerstörung des Landes auch mit der Weltweit stärkst verseuchten Küste und Strände.

Gut zusehen direkt um Tirana auf der angeblichen Autobahn Tirana – Durres. Schwerste Auto Unfälle wegen den Zuständen, vor kurzem direkt verantwortlich der Kabinetts Chef des Transport Ministers: Krislen Kërit, bzw. die illegal errichtete Tankstelle des Vaters. Das gesamte Transport MInisterium, muss man als Sammelbecken, krimineller Gangs sehen, welche auf tradiotionellen Beute Zügen ist, und wer am meisten Geld bringt, bezahlt gelangt ganz nach Oben im LSI Verbrecher Imperium der Skrapari Bande.

Krislen Kërin, Stabschef im Transport Ministerium, Vater: Pilo Kerstin
Krislen Kërin, Stabschef im Transport Ministerium, Vater: Pilo Kerstin

Was soll das für ein Land sein, wo 39,7 % der Strände an der Küste gefählich verseucht sind und Autobahnen und National Strassen 1.100 illegale Zufahrten durch illegale Bauten, oft Tankstellen, Hotel oder Wasch Anlagen Zufahren, bzw. für illegal errichtete Gewerbe Betriebe. Das Alles sollte längst abgerissen sein, denn Bauten entlang der National Strassen sind per Gesetz verboten, aber in Albanien ist Alles eine Luft Nummer, wo man aus einem Desaster ein Geschäft macht: hier will man von der EU 300 Millionen € um die Zustände zubeenden, welche durch die Weltbank Privatisierungen und der EU erst möglich wurden.

Der Experte des Transport Ministeriums Flamur Mullisi, erinnert an eine andere kriminelle Familie, unter anderen Namen und macht Nichts gegen die Zustände: man brauche 300 Millionen €, was das übliche Diebstahl und Betrugs Theater ist, für korrupte EU und Weltbank Leute. Man muss dann nur noch die privaten Anteile aushandeln.

Schweigen des Mafia Kabinetts Chef: Krislen Kërit und Dashamir Xhiak: im Edmond Haxinasto Verbrecher Imperium

Krimineller Schwachsinn bei vielen EU Projekten, welche den Dümmsten und korruptesten Gestalten zur Heimat wurde, wie hier

Skandale rund um EU Gelder bei der Aufforstung an der Autobahn und in Durres

Aktualitet Nga Arsen Rusta
27 Maj 2016 – 09:55 | përditesuar në 11:01
Hyrje-daljet në rrugë e aksidentet 970 karburante pa leje në vend
Siguria e rrugëve, flet eksperti

Në akset rrugore shqiptare ndodhen plot 1070 karburante, hotele, lavazhe dhe njësi shërbimi të cilat kanë akses të paligjshëm me hyrje dalje në rrugët urbane e interurbane.

Nga një total prej 1100 njësi shërbimi vetëm 30 prej tyre janë me leje nga autoriteti shtetëror i rrugëve dhe për pjesën tjetër kanë nisur procedurat e mbylljes së aksesit në rrugë, sqaron në një intervistë për ReportTv specialisti i sigurisë rrugore në Ministrinë e Transporteve Flamur Mullisi.

„Kemi në gjithë rrjetin rrugorë shqiptarë rreth 1100 pika karburanti ndër këto rreth 978 janë në rrjetin rrugor ku është ent pronar ARRSH-ja, sa prej tyre janë me autorizim hyrje-dalje,30 „-thotë ai

Mullisi shprehet se Ministria ka nisur punën për mbylljen por kjo nuk është shqetësimi i vetëm për aksidetet me apsoja fatale pasi shpejtësia mbetet e para ndër shkaqet që marrin jetën e shqiptarëve në rrugë.

„Drejtuesit e mjeteve përqindjen më të lartë të aksidenteve e kanë për tejkalim shpejtësie, pakujdesi ën drejtimine mjetit, pakudjesi, celular humbje vëmendje etj“-thotë Mullisi

Ndalur tek siguria rrugore Mullisi shpjegon se projekti që do të transformonte 15 mijë km rrugë nga gjëndja aktuale në rrugë me standarte dhe parametra sigurie ka një kosto prej 300 milion euro.

http://shqiptarja.com/aktualitet/2731/hyrje-daljet-n–rrug–e-aksidentet–970-karburante-pa-leje-n–vend–358223.html

Ein unglaublicher Unfall, wo ein Lieferwagen mit einer der Leitplanken kolliert, identisch die Stelle in Kavaje, wo wohl die grössten Chaosten der Korruption aus dem Transport Ministerium tätig sind, Mafia Hochburg seit 15 Jahren. mit Video

6-7

 

Andere korrupte EU und Deutsche Gestalten im Blickfeld des Betruges und Lobbyimsus

 

EU Mafia, und die Finanzierung der Gaspipeline TAP und andere Projekte

Ohne jede Moral: die EU und US Politik mit Aserbeidschan und der TAP Gas Pipeline

ZZ

Italy


The section of the beach where TAP would hit shore. (Click to see larger image. Source for location: TAP official website.)

In Italy, meanwhile, local communities are concerned that the Trans-Adriatic Pipeline (TAP) will destroy the Apulian coastline and negatively affect the tourism economy, agriculture and fisheries in the area.

The TAP pipeline is supposed to reach land in San Foca in the Melendugno municipality. San Foca has received European Blue Flags for not one but two beaches, awarding water quality and environmental management among others.

Local mayors and their constituencies are viciously opposing the TAP pipeline and the risks of accidents associated with the related infrastructure. Marco Poti, mayor of Melendugno has expressed these concerns in a letter to European institutions in June 2015.

Also the Italian Ministry of Environment and the Ministry of Culture have expressed concerns over the pipeline. Nonetheless, the Italian government issued a construction permit in May 2015.

Home

Southern Gas Corridor / Euro-Caspian Mega Pipeline

The route and the three pipelines of the Southern Gas Corridor.

Key points

  • Project would widen surplus in Europe’s gas import infrastructure and likely turn into stranded asset. more >>

  • Gas to come from Azerbaijan, but deal will strengthen repressive Aliyev regime. Human rights defenders to take the brunt. more >>

  • Web documentary shows project not needed, highlights opposition and alternatives to pipeline. more >>

 • Plans raise fears over high security, militarised corridor across Turkey and damage to tourist economy in South Italy. Fierce opposition by Italian mayors. more >>

 

Key facts


Costs: estimated at USD 45 billion
Length: 3500 km
Capacity: 16 billion cbm of gas annually

Public financing

A predictable stranded asset


Massive new gas infrastructure like this will lock Europe into fossil fuels for decades and will lead to hundreds of millions of tonnes of CO2 emissions.

The EU already has an overall surplus of gas import infrastructure. Especially since the 2007 recession, gas demand has significantly decreased (pdf) and is not expected to bounce back until the 2020’s.

The European Union’s 2050 Energy Strategy expects natural gas imports to further decrease under all scenarios. The 2020’s, when the pipeline is expected to be operational, should already mark a significant reduction in gas demand according to this roadmap.

The Southern Gas Corridor would only widen the surplus in Europe’s gas import infrastructure and likely turn into a liability.

>> Read more:
Pipe dreams – why public subsidies for Lukoil in Azerbaijan will not reduce EU dependency on Russia
Study | January 21, 2015

No security for Europe from the Southern Gas Corridor
Blog post | May 15, 2016

 

Gas firms lobbied to weakened EU renewables target


Bringing more gas to Europe would be at odds with the EU’s climate leadership aspirations, its emission reduction goals (40% cut by 2030) and its renewables targets (27% in 2030).

This dissonance between the EU’s goals and planned investments is no coincidence. Big energy corporations have a great deal to lose if we shift away from a centralised energy system that depends on fossil fuels.

Gas companies like BP, one of the main companies involved in the Southern Gas Corridor, have lobbied intensively against renewables subsisides and for a greater role for gas in the EU’s energy plans.

>> Read more:
BP lobbied against EU support for clean energy to favour gas, documents reveal
guardian.co.uk | August 20, 2015

Walking the line, Chapter 4.1 Big energy
Web documentary | March 8, 2016

 

Web documentary


Experience a walk along the pipeline and imagine the devastating consequences for people and the environment from Azerbaijan to Italy if the project is built. Watch the web doc >>

Watch the web doc

 

Strengthening the dictatorship in Azerbaijan


In Azerbaijan the Aliyev family’s dictatorship has held onto power for the past two decades through a combination of holding fraudulent elections, prosecuting and assaulting critics and curtailing media freedom.

During the October 2013 presidential elections almost 150 political prisoners were behind bars in Azerbaijan. The OSCE criticised the elections for failing to meet international standards on free and fair elections.

Since summer 2014, ahead of the inaugural European Games in Azerbaijan, unprecedented levels of arrests and attacks on civil society, even by Azerbaijan’s standards, have occurred. By 2015 several renowned human rights defenders have been sentenced to years in prison. The OSCE was ordered by Azerbaijan to close their mission in the country. Critical voices, including the guardian and amnesty international, were banned from covering the European Games in Baku.

The EBRD’s founding mandate states that it must only work in countries that are committed to democratic principles. Azerbaijan is proving itself to be the opposite.

Read more in a letter by the Sports for Rights campaign to the EBRD


Khadija Ismayilova, an outspoken critic of the Aliyev regime, has been blackmailed, threatened and arrested.

 

Azerbaijan downgraded in Extractive Industries Transparency Initiative

The Board of the Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), a coalition of companies, governments, investors and civil society organisations has unanimously downgraded Azerbaijan to a „candidate country“. Azerbaijan will be suspended from the EITI in April 2016 if it does not comply with a set of requirements that ensure civil society can work freely in the country.

By approving a loan for the Shah Deniz gas field, the EBRD is in fundamental conflict with its own policies that explicitly commit the bank to the EITI process. The EBRD’s Energy Policy states that “[t]he Bank is committed to adhere to best governance, transparency and revenue management standards by requiring its clients to implement the principles and requirements of the EITI.”

>> Read more
Publish What You Pay: ‚Lukoil loan would fundamentally contradict EBRD policies‘ (pdf)
Advocacy letter | July 21, 2015

 

Oil, gas, money, power

„[O]il has kept autocrats in power by enabling them to increase spending, reduce taxes, buy the loyalty of the armed forces, and conceal their own corruption and incompetence…“

Micheal L. Ross, ‚The Oil Curse: How Petroleum Wealth Shapes the Development of Nations‚, 2012

Without properly functioning democratic institutions, rule of law and effective checks and balances for the president’s powers, investments in Azerbaijan’s oil and gas sector will further cripple democracy in the country.

Hydrocarbon revenues provide the Aliyevs with the finance needed to pay security forces and establish a secure income and therefore enabled them to ignore citizens’ voices because they are not reliant on those citizens for a tax base.

Human rights activist Rasul Jafarov spoke about this shortly before his arrest. Referring to an earlier mega pipeline project that has equally been criticised, he said:

“Before the oil and gas incomes came to Azerbaijan we had more democracy and freedom. The main income from oil came in 2005 when the Baku-Tbilisi-Ceyhan pipeline started to operate. And from that time the situation started to deteriorate.”

 

>> Read more:
Europe’s Caspian gas dreams – a nightmare come true for human rights in Azerbaijan
Blog post | May 15, 2015

Sport for Rights to EBRD: No public money for Lukoil and mega gas project in Azerbaijan
Advocacy letter | July 20, 2015

 

 

The BTC pipeline – will history repeat itself?

The Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) oil pipeline project, financed by the EBRD and other public lenders, was touted as a world class model development project and BP, the project sponsor, agreed to standards set by the OECD and the US and UK government’s principles on human rights (pdf).

Yet criticising the BTC pipeline was not tolerated in the three countries involved – Azerbaijan, Georgia and Turkey. While journalists were arrested in Azerbaijan, critics were intimidated, arrested and even tortured in Turkey.

In 2011, the UK government announced that the BTC Company had broken the commitments it had made to international human rights standards. Already in 2010, following a complaint to the U.S. government, the Overseas Private Investment Corporation, another project investor, recommended (pdf) that BP needed more precautions to safeguard the pipeline and “to comply with the applicable environmental and social policies and guidelines of the lenders […] and with national law.”

>> READ ALSO:
The Oil Road – How a done deal continues to unravel
Bankwatch Mail article | October 8, 2012

 

Impacts and opposition in transit countries


“I was arrested and tortured for speaking out against the BTC pipeline. If the [Southern Gas Corridor] goes ahead, people living along it will experience the same repression.”

Ferhat Kaya, Turkish activist in the Ardahan province (Source: Platform)

Turkey

The Trans Anatolian Pipeline (TANAP) pipeline will pass through twenty provinces in Turkey. It will create a high security, militarised corridor across the whole country, with costs estimated at USD 11.7 billion.

Although Turkish officials claim that the pipeline will result in higher employment, lessons from the BTC pipeline indicate that locals may rather face loss of land and livelihoods, environmental problems and repression if they dare to protest.

 

Italy


The section of the beach where TAP would hit shore. (Click to see larger image. Source for location: TAP official website.)

In Italy, meanwhile, local communities are concerned that the Trans-Adriatic Pipeline (TAP) will destroy the Apulian coastline and negatively affect the tourism economy, agriculture and fisheries in the area.

The TAP pipeline is supposed to reach land in San Foca in the Melendugno municipality. San Foca has received European Blue Flags for not one but two beaches, awarding water quality and environmental management among others.

Local mayors and their constituencies are viciously opposing the TAP pipeline and the risks of accidents associated with the related infrastructure. Marco Poti, mayor of Melendugno has expressed these concerns in a letter to European institutions in June 2015.

Also the Italian Ministry of Environment and the Ministry of Culture have expressed concerns over the pipeline. Nonetheless, the Italian government issued a construction permit in May 2015.

 

See an overview of the shareholders of Shah Deniz and the three pipelines in this spreadsheet >>

 

Background: Shareholder companies


BP

With total revenues of USD 358.7 billion for 2014 alone, British Petroleum (BP) is one of the world’s largest oil and gas companies. Yet, it is also renown for Deepwater Horizon, the largest marine oil spill in history.

SOCAR

The State Oil Company of Azerbaijan (revenues in 2014: USD 39.7 billion) is one of the strongest Azeri institutions holding the Aliyev dictatorship in place. SOCAR uses its own paramilitary force to silence journalists. It is known for a general lack of transparency and links to the Aliyev dictatorship.

Lukoil

Lukoil is the second largest Russian oil and gas company (revenues in 2013: USD 141.5 billion). Apart from the problem of entrusting a Russian company to diversify the EU away from Russian gas, Lukoil is responsible for numerous oil spills and accidents in Russia, while receiving money from the EBRD.

See an overview of the shareholders of Shah Deniz and the three pipelines in this spreadsheet >>

http://bankwatch.org/our-work/projects/southern-gas-corridor-euro-caspian-mega-pipeline

Blog entry | March 1, 2016

The flashbulbs at Azerbaijan’s official photo opportunities should not blind Europe’s leaders to the country’s accelerated descent into authoritarianism, writes Xavier Sol.

Doch dieses Projekt birgt angeblich viele Leichen im Keller und steht im Zusammenhang mit einem Netzwerk von Managern und Mafiosi, Geldwäschern, russischen Oligarchen und Politikern aus der Schweiz, wie ein Bericht der Wochenzeitung L‘Espresso offenbarte. Das hat eine Delegation der Partei Sinistra Italiana (SI) dazu bewogen, bei der Staatsanwaltschaft von Lecce Beschwerde einzureichen. Vorerst wurden die Bauarbeiten gestoppt.
Esclusivo
Tap, mafia e soldi sporchi dietro il gasdotto
Nel contestato maxi-progetto per portare il gas dell’Azerbaijan in Puglia spuntano manager in affari con le cosche, oligarchi russi e casseforti offshore. L’inchiesta integrale sul’Espresso in edicola domenica

sono arrivati nel 2009. I ricercatori avevano chiesto altri atti, ma la Commissione li ha negati «per rispettare segreti industriali, sicurezza e privacy» delle multinazionali interessate.

In copertina, il gioco degli scacchi che oppone i ‚democratori‘ Putin ed Erdogan, spalleggiati da Trump, in campo contro l’Europa: un dossier di grandi firme per capire che speranze e opzioni ha il nostro continente per resistere a chi vuole indebolirlo. Tra gli altri servizi, l’inchiesta di Paolo Biondani e Leo Sisti sul „mafiodotto“: nel contestato maxi-progetto per portare il gas dall’Azerbaijan in Puglia spuntano manager in affari con le cosche, oligarchi russi e casseforti di offshore #domenicaEspresso

GRECO: die korrupte EIB, EBRD Bank machen weiter mit der korrupten Finanzierung überall

Kriegs Verbrechen: Infrastruktur Zerstörung, Deutschland war im NATO Verbrecher Stile schon im Kosovo dabei: Bomben Geschäfte, bei einem angeblichen Infrastruktur Aufbau in Folge, wo 90 % der Gelder gestohlen werden, weil nieman die Mittel Verwendung kontrolliert, überteuerte Phantom Projekte mit Mafia Consulta finanziert werden, sogar mit Consults wo die KfW beteiligt ist, wie Intec und Co. Man arbeitet mit prominenten Verbrechern zusammen, deren Phantom Firmen. Die Deutsche PWT Consult, in Besitz der Saudi Terroristen Mafia, Lahmeyer, als Weltbank Partner sind Skandal Legenden.

Logo Gopa Consultin Group

zu dieser Consult Gruppe gehört die Intec Consult: Logo der Intec Consult

Syrien: Kriegsverbrechen der westlichen Koalition
Die Kriegsverbrechen der Koalition unter amerikanischer Führung auf die zivile und industrielle Infrastruktur kosten Syrien Milliarden.

Artikel lesen
ZZ

Schwerste Kritik bereits in 2009, 2011, bei der Erbärmlichkeit einer Weisungs gebundenn Justiz in Deutschland:

Europarat fordert Transparenz bei Finanzen der deutschen Parteien

Der Europarat fordert mehr Transparenz bei der Parteien-Finanzierung in Deutschland. Diesbezügliche Empfehlungen seien von der Bundesregierung bisher nicht umgesetzt worden.

Flüchtlingskrise EU-Investitionen sollen Menschen von Flucht nach Europa abhalten

Das Credo der EU lautet: Je besser die Lage vor Ort ist, desto weniger Menschen werden versuchen, sich auf den Weg nach Europa zu machen.(Foto: AFP)
 • Es ist erklärtes Ziel der EU-Flüchtlingspolitik, Menschen, die aus rein wirtschaftlichen Gründen kommen wollen, fernzuhalten.
 • Aus diesem Grund will die Europäische Investitionsbank sechs Milliarden Euro zusätzlich in den kommenden fünf Jahren ausgeben, zum Beispiel für Schulen, Kliniken und Wasserversorgung.
 • Das Geld soll vor allem Jordanien, Libanon, Ägypten und den Maghreb-Staaten zugutekommen.
Von Alexander Mühlauer, Brüssel

Die EU will den Flüchtlingsstrom nach Europa mithilfe neuer Milliarden-Investitionen begrenzen. Die Europäische Investitionsbank (EIB) schlägt vor, Projekte außerhalb der EU mit doppelt so viel Geld wie bisher geplant zu fördern. Zusätzliche sechs Milliarden Euro sollen in den kommenden fünf Jahren dabei helfen, die Fluchtursachen vor Ort zu bekämpfen. „Es ist auch entscheidend, dass Europa jene Länder unterstützt, die eine große Zahl an Flüchtlingen aufgenommen haben“, sagte EIB-Präsident Werner Hoyer im Gespräch mit der Süddeutschen Zeitung und sechs weiteren europäischen Blättern.

Das Geld soll vor allem Investitionen in Jordanien, Libanon, Ägypten und den Maghreb-Staaten zugutekommen. Auch Westbalkanländer wie Serbien und Albanien sollen in hohem Maß davon profitieren. Es geht beispielsweise darum, den Bau von Schulen zu finanzieren, das Gesundheitssystem zu verbessern oder Wasserzugänge zu ermöglichen. Das Kalkül der Europäischen Union ist dabei eindeutig: Je besser die Lage vor Ort ist, desto weniger Menschen würden versuchen, sich auf den Weg nach Europa zu machen. Es ist das erklärte Ziel der EU-Flüchtlingspolitik, Menschen, die aus rein wirtschaftlichen Gründen kommen wollen, fernzuhalten.

Vorschlag hat große Chance auf Zustimmung

Die Staats- und Regierungschefs der EU hatten der Europäischen Investitionsbank im März den Auftrag erteilt, einen entsprechenden Vorschlag zu machen. Die EU-Bank wird nun beim Gipfeltreffen in der kommenden Woche darauf dringen, die Mittel zur Bekämpfung von Fluchtursachen massiv aufzustocken. Bislang sind für solche Projekte 7,5 Milliarden Euro innerhalb der nächsten fünf Jahre vorgesehen. „Die zusätzlichen sechs Milliarden Euro an Krediten könnten bis zu 15 Milliarden Euro an neuen Investitionen bringen“, sagte Hoyer. Um die Flüchtlingskrise und ihre humanitären Herausforderungen zu meistern, müsse die EU nun konkrete Lösungen anbieten, nicht nur Ideen. „Falls unser Vorschlag angenommen wird, könnten wir in wenigen Wochen loslegen“, sagte Hoyer. „Dafür brauchen wir aber mehr Zuschüsse und Garantien.“

Es wird voll im Mittelmeer

Das Mittelmeer ist hoch militarisiert: Acht große Operationen mit Dutzenden Schiffen kämpfen, retten und jagen momentan vor den südlichen Küsten Europas. Ein Überblick. Von Timo Nicolas mehr …

Diese könnten direkt von den EU-Staaten kommen oder von einer Ausweitung des Darlehensmandats der Bank. Darin ist geregelt, was die EIB zur Umsetzung der EU-Politik außerhalb Europas tun darf. 2015 vergab die Bank dorthin 7,8 Milliarden Euro – das sind zehn Prozent ihres gesamten Kreditvolumens. „Angesichts der Flüchtlingskrise und der Herausforderungen des Klimawandels müssen wir unsere Anstrengungen verstärken“, sagte Hoyer. „Aber das darf nicht auf Kosten dessen gehen, was wir selbst in Europa brauchen.“

Die Chance, dass der Vorschlag von den Staats- und Regierungschefs nächste Woche in Brüssel angenommen wird, ist EU-Diplomaten zufolge groß. Im Entwurf der Schlussfolgerungen des EU-Gipfels steht bereits unter dem Punkt „Migration“: „Die Initiative der Europäischen Investitionsbank in den südlichen Nachbarstaaten und Westbalkanländern wird dabei helfen, Investitionen in den Partnerländern zu fördern.“

http://www.sueddeutsche.de/politik/fluechtlingskrise-eu-investitionen-sollen-menschen-von-flucht-nach-europa-abhalten-1.3043878