Kultur – Sport

Adrian Anastasi , findet vor Durres, den in 1941 versenkten Militär Frachter „ALBANO“

40 Tage nach Beschlagnahme und Indienststellung als Kriegschiff, sank der Frachter “ Albana“ 10 sm vor Durres (Mine), auf der Fahrt von Vlore nach Durres, am 2.Januar 1941. Rund um Durres wurden bis heute die bekanntesten damals auch aus dem 1 Weltkrieg versenkten Kriegsschiffe gefunden.
21 Oct 2017

Nën det, 76 vite

21/10/2017 15:34

Pas 76 vjetësh, këto ditë të ngrohta tetori,  ekipi i kërkimeve arkeologjike nënujore, i Institutit të Arkeologjisë nën drejtimin e arkeologut nënujor Adrian Anastasi, ka identifikuar dhe zbuluar piroskafin “Albano”.

Mbytur më 2 janar 1941, në 15 e 49 minuta në Gjirin e Durresit, “Albano” përfaqëson ndër anijet e para mbytur gjatë Luftës së Dytë Botërore në brigjet e Shqipërisë.

Instituti i Arkeologjisë në Tiranë, identifikon në gjirin e Durrësit piroskafin “ALBANO”

Përpjekjet e vazhduara të arkeologëve nënujorë shqiptarë sollën identifikimin e piroskafit italian „Albano“, i mbytur në gjirin e Durrësit gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Autor:Gëzim Kabashi BIRN Durrës

Printo

Pirroskafi “Albano”. Foto kortezi: Grupi i Arkeologëve

Një ekip i specializuar për kërkimet arkeologjike nënujore në Institutin e Arkeologjisë në Tiranë ka identifikuar dhe sqaruar këto ditë një pjesë të historikut të mbytjes së një piroskafi Italian në gjirin detar të Durrësit. Gjithçka ka ndodhur më 2 janar 1941, në vitet e Luftës së Dytë Botërore, por ngjarja kishte mbetur mister për gati 77 vjet.

Megjithëse mungonin të dhënat për vendndodhjen e mjetit lundrues që përdorej për qëllime lufte, arkeologu nënujor Adrian Anastasi dhe ekipi që ai drejton, për afro 10 vjet kanë kërkuar të vërtetën e fshehur nën ujë. Ky ekip i specializuar gjatë viteve të fundit po punon gjithashtu për tu njohur me vlerat historike të anijeve të mbytura gjatë dy luftërave botërore, dhe veçanërisht për zbulimin e relikteve të reja të anijeve që i përkasin periudhës antike dhe asaj mesjetare.

Dr. Adrian Anastasi tha për BIRN se nga dokumentat e botuara në Itali për mbytjen e piroskafit “Albano”, mbetej i paqartë bashkë me llojin e mallit që transportonte edhe vendi e shkaqet e mbytjes së saj.

Specialistët e Institutit të Arkeologjisë, me mbështetjen teknike të Qëndrës së zhytjeve “NOVA”, me instruktor Denis Nova në Durrës, janë rikthyer në gjiun e Durrësit, atëherë kur në pranverë të këtij viti dr. Adrian Anastasi ra në gjurmët e së vërtetës, me anë të një botimi të vitit 1973 për qytetarët e Barletës (qytet në jug të Italisë) të humbur në luftë. Në pak radhë në faqet e këtij libri sqaroheshin pikëpyetjet e arkeologëve shqiptarë. Gjithçka falë emrit të radistit të anijes italiane, I humbur nga shpërthimi, edhe ai banor i qytetit Barleta. Libri i botuar pas luftës sqaron edhe ngarkesën me eksploziv të anijes, çka mohohej në publikimet e ushtrisë italiane.

Nga ballafaqimi i dokumenteve të kohës me reliktin e anijes së mbytur u krye identifikimi i piroskafit “Albano” – thotë Adrian Anastasi, që vijon dëshminë mbi ditët e fundit të anijes italiane me mision ushtarak në brigjet shqiptare.

Anija avullore ishte nisur nga Brindizi (Itali) me 14 dhjetor të vitit 1940. Sipas rregullave të luftës ajo së bashku me anijen çisternë “Strombo”, shoqërohej nga një anije ushtarake siluruese dhe një nëndetëse. Pasi shkarkoi një pjesë të mallit me destinacion ushtarak në Vlorë, ku qëndroi disa ditë të tjera, ajo më datën 02 janar 1941, rreth ores 07 00, u nis drejt portit të Durrësit. Në bordin e saj bashkë me personelin prej 35 detarësh ndodheshin edhe 5 ushtarakë shoqërues.

Sipas arkeologut nënujor, anija avullore “Albano” shoqërohej nga piroskafi “Katerina” dhe anija ushtarake siluruese “Aretusa”, drejtuese dhe mbrojtëse e karvanit me tre anije.

9 orë pas nisjes nga porti jugor i Shqipërisë, në hyrje të gjiut detar të Durrësit dëgjohet një shpërthim i fuqishëm dhe sipas versionit zyrtar të kohës, piroskafi “Albano” përplaset me një minë detare në krahun e saj të majtë, në mes të anijes, aty ku ndodhej depozita e qymyrit.

Nga ky shpërthim humbën jetën 5 pjestarë të ekuipazhit të anijes dhe u plagosën 4 të tjerë.

Pasditen e vonë të 2 janarit 1941, piroskafi “Albano” me gjatësi 86.86 metra do të ndahej në dy pjesë dhe do të mbytej 10 milje larg portit të  Durrësit për tu zbuluar pas gati  77 vitesh.

Anija e ndërtuar në Angli në vitin 1918 nga kantjeri i anijeve “Austin S.P. & Son Ltd.”, Sunderland, me emrin e saj të parë “War Arrow 2”, kishte shërbyer në kompanitë detare civile “TSC- The shipping Controller (WWI)” në Angli. Më pas merr emrin “Albano” dhe kalon te “Societa Italiana Di Servizi Marittimi” në Itali, “Lloyd Triestino” dhe “Societa Anonima di Navigazione Adriatica” në Venecia, Itali. Anija u sekuestrua më 22 nentor 1940 nga Regjimi fashist Italian dhe menjëherë do të vihej në shërbim të Marinës Mbretërore.

Rreth 40 ditë pasi nisi “karrierën ushtarake” piroskafi “Albano” u mbyt pa lavdi, njëlloj si do të mbyteshin në Detin Mesdhe gjatë luftës së dytë botërore edhe dy anijet binjake të saj të prodhimit anglez “Isea” dhe “Bolsena”.

Të dhënat dokumentare të kohës e jepnin vendodhjen e anijes së mbytur në krahun tjetër të gjiut të Durrësit, duke nënvizuar se ajo nuk kishte ngarkesë – shprehet dr Adrian Anastasi, ndërkohë që është krejt e kundërta.

Sipas versionit zyrtar piroskafi “Albano” është përplasur me një minë, por ka dhe një tjetër të dhënë që mund të jetë goditur nga një silurë angleze.

E vërteta qëndron e fshehur për disa dhjetvjeçarë-vijon dr. Adriani, sipas të cilit këto të dhëna së bashku me ballafaqimet që do të bëhen me dokumenta të tjera në arkivat angleze, përbëjnë disa nga hipotezat e punës që do të sqarohen në muajt në vazhdim.

Ekipi kërkimor, gjithashtu ka si objektiv kryesor ndërtimin e planimetrisë nënujore të sitit me qëllimin për të dokumentuar dhe interpretuar sa më mirë dinamikën e mbytjes së piroskafit “Albano” që shpërtheu pranë Durrësit në 2 janarin e largët të vitit 1941.

Pirroskafi “Albano”. Foto kortezi: Grupi i Arkeologëve

21 Oct 2017

Instituti i Arkeologjisë në Tiranë, identifikon në gjirin e Durrësit piroskafin “ALBANO”

Përpjekjet e vazhduara të arkeologëve nënujorë shqiptarë sollën identifikimin e piroskafit italian „Albano“, i mbytur në gjirin e Durrësit gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Autor:Gëzim Kabashi BIRN Durrës

Printo

Pirroskafi “Albano”. Foto kortezi: Grupi i Arkeologëve

Një ekip i specializuar për kërkimet arkeologjike nënujore në Institutin e Arkeologjisë në Tiranë ka identifikuar dhe sqaruar këto ditë një pjesë të historikut të mbytjes së një piroskafi Italian në gjirin detar të Durrësit. Gjithçka ka ndodhur më 2 janar 1941, në vitet e Luftës së Dytë Botërore, por ngjarja kishte mbetur mister për gati 77 vjet.

Megjithëse mungonin të dhënat për vendndodhjen e mjetit lundrues që përdorej për qëllime lufte, arkeologu nënujor Adrian Anastasi dhe ekipi që ai drejton, për afro 10 vjet kanë kërkuar të vërtetën e fshehur nën ujë. Ky ekip i specializuar gjatë viteve të fundit po punon gjithashtu për tu njohur me vlerat historike të anijeve të mbytura gjatë dy luftërave botërore, dhe veçanërisht për zbulimin e relikteve të reja të anijeve që i përkasin periudhës antike dhe asaj mesjetare.

Dr. Adrian Anastasi tha për BIRN se nga dokumentat e botuara në Itali për mbytjen e piroskafit “Albano”, mbetej i paqartë bashkë me llojin e mallit që transportonte edhe vendi e shkaqet e mbytjes së saj.

Specialistët e Institutit të Arkeologjisë, me mbështetjen teknike të Qëndrës së zhytjeve “NOVA”, me instruktor Denis Nova në Durrës, janë rikthyer në gjiun e Durrësit, atëherë kur në pranverë të këtij viti dr. Adrian Anastasi ra në gjurmët e së vërtetës, me anë të një botimi të vitit 1973 për qytetarët e Barletës (qytet në jug të Italisë) të humbur në luftë. Në pak radhë në faqet e këtij libri sqaroheshin pikëpyetjet e arkeologëve shqiptarë. Gjithçka falë emrit të radistit të anijes italiane, I humbur nga shpërthimi, edhe ai banor i qytetit Barleta. Libri i botuar pas luftës sqaron edhe ngarkesën me eksploziv të anijes, çka mohohej në publikimet e ushtrisë italiane.

Nga ballafaqimi i dokumenteve të kohës me reliktin e anijes së mbytur u krye identifikimi i piroskafit “Albano” – thotë Adrian Anastasi, që vijon dëshminë mbi ditët e fundit të anijes italiane me mision ushtarak në brigjet shqiptare.

Anija avullore ishte nisur nga Brindizi (Itali) me 14 dhjetor të vitit 1940. Sipas rregullave të luftës ajo së bashku me anijen çisternë “Strombo”, shoqërohej nga një anije ushtarake siluruese dhe një nëndetëse. Pasi shkarkoi një pjesë të mallit me destinacion ushtarak në Vlorë, ku qëndroi disa ditë të tjera, ajo më datën 02 janar 1941, rreth ores 07 00, u nis drejt portit të Durrësit. Në bordin e saj bashkë me personelin prej 35 detarësh ndodheshin edhe 5 ushtarakë shoqërues.

Sipas arkeologut nënujor, anija avullore “Albano” shoqërohej nga piroskafi “Katerina” dhe anija ushtarake siluruese “Aretusa”, drejtuese dhe mbrojtëse e karvanit me tre anije.

9 orë pas nisjes nga porti jugor i Shqipërisë, në hyrje të gjiut detar të Durrësit dëgjohet një shpërthim i fuqishëm dhe sipas versionit zyrtar të kohës, piroskafi “Albano” përplaset me një minë detare në krahun e saj të majtë, në mes të anijes, aty ku ndodhej depozita e qymyrit.

Nga ky shpërthim humbën jetën 5 pjestarë të ekuipazhit të anijes dhe u plagosën 4 të tjerë.

Pasditen e vonë të 2 janarit 1941, piroskafi “Albano” me gjatësi 86.86 metra do të ndahej në dy pjesë dhe do të mbytej 10 milje larg portit të  Durrësit për tu zbuluar pas gati  77 vitesh.

Anija e ndërtuar në Angli në vitin 1918 nga kantjeri i anijeve “Austin S.P. & Son Ltd.”, Sunderland, me emrin e saj të parë “War Arrow 2”, kishte shërbyer në kompanitë detare civile “TSC- The shipping Controller (WWI)” në Angli. Më pas merr emrin “Albano” dhe kalon te “Societa Italiana Di Servizi Marittimi” në Itali, “Lloyd Triestino” dhe “Societa Anonima di Navigazione Adriatica” në Venecia, Itali. Anija u sekuestrua më 22 nentor 1940 nga Regjimi fashist Italian dhe menjëherë do të vihej në shërbim të Marinës Mbretërore.

Rreth 40 ditë pasi nisi “karrierën ushtarake” piroskafi “Albano” u mbyt pa lavdi, njëlloj si do të mbyteshin në Detin Mesdhe gjatë luftës së dytë botërore edhe dy anijet binjake të saj të prodhimit anglez “Isea” dhe “Bolsena”.

Të dhënat dokumentare të kohës e jepnin vendodhjen e anijes së mbytur në krahun tjetër të gjiut të Durrësit, duke nënvizuar se ajo nuk kishte ngarkesë – shprehet dr Adrian Anastasi, ndërkohë që është krejt e kundërta.

Sipas versionit zyrtar piroskafi “Albano” është përplasur me një minë, por ka dhe një tjetër të dhënë që mund të jetë goditur nga një silurë angleze.

E vërteta qëndron e fshehur për disa dhjetvjeçarë-vijon dr. Adriani, sipas të cilit këto të dhëna së bashku me ballafaqimet që do të bëhen me dokumenta të tjera në arkivat angleze, përbëjnë disa nga hipotezat e punës që do të sqarohen në muajt në vazhdim.

Ekipi kërkimor, gjithashtu ka si objektiv kryesor ndërtimin e planimetrisë nënujore të sitit me qëllimin për të dokumentuar dhe interpretuar sa më mirë dinamikën e mbytjes së piroskafit “Albano” që shpërtheu pranë Durrësit në 2 janarin e largët të vitit 1941.

Pirroskafi “Albano”. Foto kortezi: Grupi i Arkeologëve

Adrian Anastasi nën ujë

Arkeologët nën ujë

Anija Iseo, binjake e Albano

nën ujë

Arkeologët nën ujë

Dr. Robert Elsie, starb als „Albanologe“ in Berlin

 

 

Robert Elsie, the scholar specialized on Albanian literature, dies at the age of 67

Robert Elsie, the scholar specialized on Albanian literature, dies at the age of 67

Albania has lost one of the people who dedicated his life to the study of its history. He is Robert Elsie, the scholar who was specialized in the study of Albanian literature and folklore. Elsie died at the age of 67.Born in Vancouver, Canada, during the travels that he did at the end of the ‘70s and at the beginning of ‘80s’ in the Balkans, a special interest was aroused in him for Albania and its culture.

After he learned Albanian, Robert Elsie decided to study Albanian literature and folklore.

Now, he is known as author of around 60 books and a large number of articles on Albanian studies.

From 2002, he has mainly worked for the Tribunal of Hague, where among others, he has been an interpreter during the trial against Slobodan Milosevic.

Among others, Elsie is member of the Association of Southeast Europe, non-resident member of the Academy of Science and Art of Kosovo and honored member of the Association of Writers of Kosovo. /balkaneu.com/

 http://www.elsie.de/index_htm_files/3246.jpg

Robert Elsie: If I would live in Albania, it would be crazy. It is the same as in Ottoman times

Robert Elsie: If I would live in Albania, it would be crazy. It is the same as in Ottoman times
After known albanolog Milan Shufla, Robert Elsie is the best conteproranean albanian albanolog in the World During his intereweu on „Top Channely TV, Robert Elsie, on his first interview on TV. expresed his story about Albanian and Albanian state in 100 years. An interesting tale scholar known for his work difficulties in view of the Albanian language. Elsie, who knows Albanians for years, amounts to a chilling conclusion. He says he will not ever live in Albania, as it will go mad. „I can not live here. It’s a little wild for me, the relationships between people are a bit wild. I know that is just a facade that inside have good spirit, but have a rabies in human relations. You know how to protect yourself here, and here I am like a rabbit, he can not defend myself. I come here with pleasure, but do not believe they can afford to come and live here forever. There is much frustration of everyday life. Life is too short and I do not have time to bump into obstacles, only to achieve something, when in another country and get away and then live my life, „said Elsie to Albanian. And while Enver Hoxha’s Albania as compared with that of Sali Berisha, adds: „There is something that depends only on the party, it’s more the attitude of the people. So to get something going, you have to know someone in the Ministry, to drink coffee with, then drink coffee again next week with even a third time, and then he connects with the person that you are interested . That is the same as in Ottoman times, not like a normal country. „.

Black Sea’s Underwater Treasures

c

20 Sep 17

Scientists Reveal Black Sea’s Underwater Treasures

А team of maritime scientists has conducted a three-year expedition to investigate nearly 2,500 years of seafaring in the Black Sea, uncovering shipwrecks from the Classical, Roman, Byzantine and Ottoman periods.

Mariya Cheresheva
BIRN

Sofia

Professor Jon Adams. Photo: Black Sea Map Project

Members of three international field expeditions that explored the Black Sea between 2015 and 2017 presented the results of their work on Tuesday in the Black Sea port of Burgas.

The Black Sea MAP project, one of the largest maritime archaeological projects ever, revealed 60 well-preserved shipwrecks that illustrate the history of more than two millennia of seafaring.

The earliest vessels discovered date from the Classical period, around the 4th and 5th centuries BC, while other ships date from the Roman, Byzantine and Ottoman periods.

Due to the lack of oxygen in the sea’s deep waters, some of the wrecks have survived in almost perfect condition.

Video: Black Sea Map project

Adams gave as an example a merchant vessel from the Byzantine period, around the 10th century AD, which was inspected by the team’s divers.

“This assemblage must comprise one of the finest underwater museums of ships and seafaring in the world,” said chief investigator Jon Adams, a professor at the University of Southampton.

“The condition of this wreck below the sediment is staggering, the structural timber looks as good as new,” he said.

The scientists encountered ships lying hundreds or thousands of metres deep with their masts still standing, rudders in place, cargoes of amphorae and ship’s fittings lying on deck…..

http://www.balkaninsight.com/en/article/archaeologists-reveal-2500-years-of-seafaring-in-the-black-sea-09-19-2017

Systematische Feuer um alte Antike Häuser in Bulgarien abzubrennen

11 Sep 17

Mystery Fires Rob Bulgaria’s Capital of its Heritage

Landmark buildings in Sofia seem doomed to disappear one by one from the city as a result of neglect – and curiously frequent fires.

Mariya Cheresheva
BIRN

Sofia

The abandoned thermal baths in Ovcha Kupel. Photo: By Elena Chochkova (Own work)/CC BY-SA 3.0

In Sofia, they call them the “abandoned beauties” – the old landmark buildings in the Bulgarian capital that have shared the same unfortunate fate of decay and ruin.

Left to rot by their private or public owners for decades, they face another risk – frequent fires.

The last building to suffer this fate was the spectacular-looking abandoned public baths in the Ovcha Kupel neighbourhood of Sofia.

Despite being designated a cultural heritage site, it was set on fire on Wednesday.

Fire fighters arrived and extinguished the blaze quickly and so prevented more significant damage.

But some citizens suspect that this fire – and many others – was not an accident.

“There are no accidental fires,” Gergin Borissov from the urban watchdog group Save Sofia, told BIRN.

The “Vishneva“ tram stop on fire. Photo: Save Sofia

He listed a number of historic buildings, some of which have become caught up in disputes over ownership, or over redevelopment plans, that “accidentally” caught fire recently.

“This is a method of work. It is a mystery how buildings which are left to fall apart often catch fire,” he noted.

According to Girginov, this steady destruction of Sofia’s history and cultural heritage could be prevented if the municipal authorities enforced cultural heritage laws more effectively.

“They have the legal tools to expropriate mismanaged monuments of culture. But the measures have not been used – not even once,” he added.

It unclear whether these old buildings would fare much better even if they became the property of the state. The bathhouse in Ovcha Kupel suggests not.

A property of the Ministry of Health, it has been closed for nearly two decades now, despite the medicinal qualities of its thermal springs, which had been used since the 1930s.

The ministry, which has admitted it does not have the means to maintain the property, has launched a procedure to transfer ownership over the site to the Sofia Municipality.

But the procedure is still ongoing. In the meantime, the building was left derelict and vulnerable to accidents such as the recent fire.

BIRN asked the Sofia Municipality about the current status of the public baths, about its plans to conserve and use the building, as well as about any specific measures that the authorities had taken to prevent accidents.

No answer was received by the time of publication.

It was also just the latest site to catch fire in Sofia, leaving many citizens outraged about the poor management of the city’s ancient assets.

In July, the much-loved hut at Sofia’s favourite tram stop – “Vishneva”, or “Sour Cherry’s”, in the Lozenets neighborhood, was set on fire and its roof was almost destroyed.

The tram stop is an important part of the city landscape precisely because of the hut, which had been used to store the construction tools of the workers maintaining the rails and to store luggage for passengers.

Shortly after the fire, Mayor Yordanka Fandakova promised that the municipal authorities would restore the building as soon as possible.

The so-called “Double House” on Vassil Levski boulevard in central Sofia, however, was less fortunate.

The landmark “Double House“ before it was demolished. Photo: Extinguishing Sofia

It was abandoned for decades and its owners changed multiple times. But while its status as a cultural monument has protected it from demolition, it has been set on fire a number of times.

In 2016, the Ministry of Culture took the controversial decision to remove its protected status.

That ruling allowed its owner, the businessman Kiril Kirov, to demolish it in May, despite popular protests.

Krasimir Georgiev, owner of the former Vazrazhdane cinema – an architectural monument in central Sofia – had similar plans for his property.

In March 2016, he announced a plan to pull down the building, which housed a disco over the past decade, and build a new one, keeping the style and some of the ornaments of the former cinema.

The project was blocked after the state authorities determined that it violated the Cultural Heritage Act.

In March, however, the building was set on fire.

The police said they suspected that homeless people who had moved into the abandoned building had caused the accident.

Die Albanische Mafia rund um den Skhoder See – Choppy Waters in the Fight against Montenegrin Poachers

Umwelt Probleme und Taliban identische Zerstörung durch diese oft extrem dummen Clans, welche sich heute Minister und Polizei, Zoll  Direktoren, oder gar Richter Posten kaufen. Die Intelligenz ist ausgewandert und heute gibt es wo Albaner sich illegal niederlassen nur noch Dreck, Müll, Wasser Verseuchung und Zerstörung der Infrastruktur bis zur Abholzung der Wälder, weil man „functional illerate“ ist, also dümmer wie ein Tier und das zu 59 %. Traum Ziel Deutscher Minister, der EU Ratten, denn nur mit Kriminellen kann man gemeinsam Millionen stehlen, mit Phantom Projekten und Workshops.

Übleste Verbrecher trieben sich dort schon herum, mit US Pass, Profi kriminelle Terroristen wie die Abgesandten des Verbrechers: US Senator Eliot Engel die Bytyci Brüder, welche Waffen Schmuggel über die Grenze als Terroristen betrieben.

Bytyci Terroristen, beim illegalen Grenz Übergang festgenommen in Montenegro in der TUZI Region

2008: Am Skhoder See werden 24 illegale Gebäude abgerissen durch die Task Force und Beschluß des Councils der Albanischen Regierung

und

Umwelt Alarm für den Skhoder See, vor allem wegen Abfall Entsorgung

Tummel Platz der Kosovo Mafia vor allem: Rund um den Skhoder See

Grosse Landflächen hat man sich auch in TUZI, wie Ulcinji angeeignet, und in Skhoder, Shengin, rein kriminelle Verbrecher Regionen.

07 Aug 17
Choppy Waters in the Fight against Montenegrin Poachers

Ivan Cadjenovic

They make an odd crime-fighting duo, but two rangers who patrol the largest lake in southern Europe have a reputation for being incorruptible.

Clouds roll over Lake Skadar, the largest freshwater body in southern Europe. Photo: Darko Vuckovic

The engine clattered to a stop and we were adrift in the lake, the waves pushing our speedboat towards the darkness of open water. It was after midnight.

“Fishnets,” groaned the Albanian ranger. “It’ll be tricky to get them off the propeller.”

He rummaged in the boat but all he could find was a small razor.

After more than an hour perched on a ledge over the motor, painstakingly slicing the net from the blades, he finally cut us free. Back in the boat, water dripped from his uniform and sweat from his face.

“Something like this happens almost every night,” he said, then revved the engine to continue our patrol towards a canalof the Moraca river.

From mid-March to mid-May, fishing is banned on Lake Skadar, a vast freshwater system straddling the borders of Albania and Montenegro. You wouldn’t know it though, judging by all the nets.

A little later, the other ranger on board, a Macedonian game warden, battled the wind as he hauled out a fishnet around 100 metres long. It was flapping with a few trapped carp. Some weighed as much as three kilograms.

In the canal of the Moraca river, we found an even longer net with around 20 carp stuck in the mesh. Set free, their scales gleamed in the moonlight as they slipped back in the water – a lucky escape from people too greedy to leave them alone even during spawning season.

“I don’t know if we should be happy or worried because so few fish were caught in the net,” the Montenegrin ranger said.

Scientists warn that there are far fewer fish in the lake than there used to be – and numbers are falling every year. They blame poachers for the decline.

Employed to go on joint night patrols by thepublic company that manages Montenegro’s national parks,the two rangers make quite a pair. They declined to be identified by name.

One, from the Albanian border town of Ostros on the southeast tip of Lake Skadar, is tall, muscular and a man of few words. The other is from the Montenegrin village of Bijelo Polje, northeast of the lake. He’s ropey, tough and talkative.

Known for being incorruptible, the two take a zero-tolerance approach to poaching during spawning season. When it comes to protecting the waterways, they have the best results of any rangers.

Paid little to brave the cold nights, and in constant danger of being attacked by jumpy poachers, they risk their lives because they see the work as essential. They said they’d patrol for free if they had to.

“The whole of Montenegro could live from this lake and its fish, but it’s tragic when we see what people – locals in the first place – are doing with it,” the Montenegrin said.

There are many challenges in safeguarding the lake, they said. For one thing, poachers who use electricity, spears, nets and other illegal means of fishing, somehow get wind of exactly when they’re coming.

Another problem is their employee’s tight finances. Sometimes they don’t even have enough oil for their speedboats.

But they remain committed. Out of love for the lake, they go the extra mile to protect it. They explained how hard it is to support their families on a ranger’s salary – but somehow they get by. Like most Montenegrins and Albanians, they’re not quite sure how. They just do.

The Montenegrin ranger said he was driven by the thought of leaving Lake Skadar in good enough condition for his children to enjoy its beauty, “not to despair of its ruin”.

“When I was a kid and the lake flooded our fields, the other kids and I would play with the carp in the shallows,” he said. “It was full of them. Now I guess it’s totally different.“

Ivan Cadjenovic is a Montenegrin journalist who writes about society and education. For the Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, he is investigating ecological issues.

http://www.balkaninsight.com/en/blog/choppy-waters-in-the-fight-against-montenegrin-poachers-07-25-2017

2 Czech Tourists Shot Dead in Nord Albania – 2 Tschechische Touristen wurden an einer Banditen Strassen Sperre erschossen

Prizren’s Filigree Workers Keep Ancient Kosovo Craft Alive

31 Jul 17

Prizren’s Filigree Workers Keep Ancient Kosovo Craft Alive

A handful of artisans in the southern Kosovo city of Prizren are struggling to maintain a centuries-old tradition of handmade filigree jewelry, passing it from father to son.

 

http://mediacdnopen.cincopa.com/5.jpg?o=4&res=12255&cdn=ec&p=y&pid=382945&ph4=PomBAc1pgDAlIC

Holed up in a corner of his shop in southern Kosovo city of Prizren, a small grey-haired man takes a small piece of silver and turns it into a finely twisted thread.

He then combines tiny metal threads and beads, using a blowpipe to give the metal different shapes. They will later become a necklace, he explains.

Nrec Gjini, 49, inherited this ancient craft from his father, who inherited it from his own father.

He never once thought of changing anything about the way he works, although times have been often hard and modern technology would have made it all a lot easier.

Right there, in his tiny workshop, in the corner, he’s happily alone with the silver.

“We work with twisted threads of silver,” says Gjini. Not everyone can master this art properly, he notes, explaining that besides artistic talent, it requires absolute precision, as the motifs and details of the silverwork are so minute.

Gjini is one of the few remaining jewelers in Prizren who still know and practise the art of filigree, a delicate lace-like kind of jewelry metalwork made with tiny beads and twisted threads. The art remains popular in Asia, especially India, but also in North Africa – but is rare in modern Europe……

http://www.balkaninsight.com/en/article/prizren-s-filigree-workers-keep-ancient-kosovo-craft-alive-07-28-2017

Die EU und KfW finanzierten Abwasserleitungen überfluten die Mafia kontrollieren Bauten denn Ksmali Inseln in Süd Albanien

Für die Prominenz der Verbrecher Kartelle, wie Klement Balili, finanziert die EU solche illegale Lokale, Hotels und Illegales Bauen zerstörte erneut die Nagel Neuen Abwasser Systeme.
Das ist System, denn die grossen illegalen Geldwäsche System Bauten an der Küste, wie Golem, Rruga Taulantia, Durres, ist Alles von der KfW, EU finanziert und im ganzen Balkan herrscht Chaos, deswegen und die Bewohner wollen zu 65 % auswandern.

Die EU und KfW, finanziert mit vollen Wissen erneut die Wasserleitungen auch für den „Pablo Escobar“ des Balkans: Klement Balili, illegale Lokale, Gebäude.zusammen mit Mafia Firmen aus Rom. Erneut erhalten durch die korrupten EU Banden, illegale Mafia Hotels und Lokale, sogar EU finanzierte Strom und Wasserleitungen. Wer wieviel stiehlt ist egal, das ist einkalkuliert, wenn Milliarden Profite winken bei Entwicklungs Projekten, wo viele bekannte NATO Politiker aktiv mitmachen und überall auch gut dokumentiert ist.

Die EU ist lt. Dokumenten: Supervision, also verantwortlich.

Die Nagel neue Abwasser Entsorgung bricht, einem der Betrugs Modelle der Albanischen Mafia mit der EU, wenn ihre illegalen Lokale und Bauten mit Wasser Anschlüssen versorgt werden, real handelt es sich überwiegend und Dritt Wohnungen und Häuser, krimineller Clans aus Mazedonien, Kosovo, Nord Albaner und ein paar dumme Ausländer kaufen auch den EU finanzierten Bauschrott Murks. Überall in Albanien, sind die neuen Abwasser Leitungen undicht, überfluten Touristen Strassen, stehen vor Geschäften, Lokalen, Fussball Feldern. Vor wenigen Tagen, hat ein Prominenten Sohn, dort mit seinem illegalem Boots Service, eine junge Russin zu Tode gefahren, wo inzwischen 65 illegale Boote beschlagnahmt wurden in Vlore über 100 Boote von Kriminellen Anarchisten. Ein vollkommen inkompetender Regierungs Apparat, wo Nichts funktioniert, wo Tausende von fiktiven Personen und Phantom Personen aber auf dem Papier beschäftigt sind. Über 22.000 illegale Lokale, Hotels, Appartment Blocks gibt es an der Küste, wo die Umwelt, die Wälder, das Meer im Dreck verschwindet und EU, KfW und Weltbank finanziert.
„Die Küste des Todes“ – „Task Force“, die Null Nummer als Tourismus Programm: Ardit Collaku, Milva Economi, Albert Dervishaj die Chaos Club der Inkompetenz Keine Kommune funktioniert, Gerichtsurteile, Regierungs Dekrete und Gesetze landen in der Müll Tonne, wie der Müll (auch Krankenhaus Abfälle) in den Flüssen, National Parks und an den Küstenstrassen. EU Modell der Dezentralierung und NATO System, weil man ein paar Mord Söldner mit Albanien braucht. Sogar ein Sport Taucher wurde erneut verletzt aus Orikum am Cap Karaburun, als Dynamit Fischer erneut in ihrer Hirnlosigkeit, Dynamit ins Meer waren.

Bomb fishing, Chemical fishing and high level of plastic pollution.
Asking to the albanian government to take urgent measures to improve the situation.

Der gesamte Albanische Tourismus ist ein Langzeit Betrug, was die EU, KfW, EBRD Bank finanzieren, wie Albanische Medien ebenso vor Jahren schon schrieben: Shqiperise Turizmi qe mashtron


Ksamil 1 von e-d21

Ksamil, ujërat e zeza përfundojnë në det, UKT kishte lënë pusetat hapur

Ksamil, ujërat e zeza përfundojnë në det, UKT kishte lënë pusetat hapur

Tubacionet e ujërave të zeza janë çarë sot në Ksamil, duke bërë që ujërat e zeza të derdhen në breg të detit, në zonën e Tre Ishujve. Pak ditë më parë, banorët e Ksamilit…

Edi Rama, hatte bei einer der vielen Privaten Reisen nach Europa, nun Einreise Probleme in Holland. Die Ksmali Inseln wurden umgehend vermüllt, durch die sogenannten Touristen, wo nun die Marine entsandt wird, die Süd Küste, die Ksmali Inseln zusäubern, nach diesem neuen Extrem Vorfall.

In der von Kriminellen kontrollierten Touristik Region Ksamli Inseln, wo absolut Alles illegal gebaut ist in Tradition, platzten heute die Abwasser Rohre und Tanks, überfluteten die Anlagen und Strände, was zur Panik führte. Bauschrott und Betrug, Landesweit rund um Infrastruktur Projekte, und die EU und KfW ist überall dabei.

Albanische Medien berichten über diesen extremen Bauschrott- und Betrug, direkt verantwortlich erneut der Minister Sokol Dervisi (Verwandter des Ilir Meta), dem Betrugs Transport Minsterium in Tradition und der Chef der Wasser Versorgung: Ardian Alushi

Bauschrott der extremsten Art auch mit Hilfe der Deutschen Betrugs Consults, wie bei der Passagier Abfertigungs Halle in Durres, also System, egal welche Regierung an der Macht ist.


Ksamil 2 von e-d21
Zur Zerstörung der Umwelt, wird den kriminellen Clans, die Wasser Infrastruktur durch Deutschland, EU finanziert, wie auch in Dhermi und überall. Einzige Voraussetzung ist, das man einem absolut korrupten und kriminellen Clan angehört, im Steinmeier Auslands Modell des Mega Betruges.

Tage zuvor beschwerten sich die Anwohner schon über den Gestank, der offenen Schächte, einem offiziellen Projekt des dem Transport Ministerium unterstehenden Albanischen Staatsfunds unter Ardian Alushi (Sarande, Rathaus: Sheme Luloi), der 100 % Betrug ist, schon bei den Ausschreibungen, wie die Staatsaufsicht feststellte, einem Betrugs Modell des Ilir Meta, der sich jetzt Staatspräsident schimpft. Erneut ein Strategisches Projekt.

Die Lokalitäten, dienen Treffpunkten für kriminelle Familien und Clans in Tradition, was vor aller Augen auch schon in 1997 sichtbar wurde, in Golem, Durres, Plepa für Kosovo Clans, und Ksamli ist der Sammelpunkt für „Geschäfte“ nach Süd Italien und Griechenland.

Die gesamte Region ist Geldwäsche Verbrecher Land seit 17 Jahren. In Durres, werden die Hotel Zimmer und Appartments verramscht, für 10 € pro Nacht **** und trotzdem steht Alles leer, denn die KfW, EBRD, Weltbank haben eine Kathastrophe angerichtet, mit ihren kriminellen Infrastruktur Projekten und Ferien Wohnungen für Kosovo Kriminelle und aus Mazedonien.

Vdekja e turistes ruse në Ksamil, gjenden gjurmë, shoqërohen pronarët e disa skafeve

Ksmali Inseln, Tummel Platz von Kriminellen und illegalen Lokalen in Tradition, wo 80 % der Bäume illegale gefällt wurden und Beton vorherrscht ist.35 illegale Boote wurden in Folge bei Sarande, Ksmali Inseln in Folge überprüft, die Bootsführer auf der Polizei Station vernommen.

EU Umwelt Behörde warnt vor den Bade Stränden in Albanien: 39,7 % gefährlich verschmutzt

64 illegale Boote wurden inzwischen beschlagnahmt, welche keine Registrierung hatten, wo Söhne von Prominenten Abgeordneten seit Jahren illegale Boots Touren anbieten, zu einer Öffentlichen Gefahr für Touristen wurden, wie überall in Albanien und zuletzt wurde eine Touristin zu Tode gefahren, wo es insgesamt 15 Tode Touristen schon gibt in Albanien in der kurzen Zeit. NATO Land normal, wo man nur Kriminelle als Partner hat, für Söldner Einsätze des Terrors und um den Drogen Handel zusichern.

Teil II: Das Spektakulären Scheitern des Albanischen Tourismus: Wie ein Paradies am Mittelmeer zerstört wird

Null Funktion: die Task Force in Albanien, ein Tiefstand des von Dumm Kriminellen kontrollierten Staates.

 

VIDEO-FOTO/ Dështim total, shpërthejnë pusetat e ujërave të zeza në Ksamil, tmerrohen turistët

VIDEO-FOTO/ Dështim total, shpërthejnë pusetat e ujërave të zeza në Ksamil, tmerrohen turistët12:55, 26/07/2017

KUJDES PAMJET/ E paprecendentë ajo që ka ndodhur mesditën e sotme në Ksamil. Pastetat e ujërave të zeza kanë shpërthyer në mes të rrugëve dhe kanë përfunduar në det.

Denoncimi është bërë në redaksinë e SYRI.net nga pushuesit që ndodhen aty.

Sipas denoncuesve, ata janë tmerruar nga kjo situatë e paprecedencë që nuk kishte ndodhur më parë.

Sipas denoncuesve ujërat e zeza e kanë bërë të pamundur pushimin në këtë zonë të Ksamilit edhe sepse ato kanë përfunduar në det, duke e bërë të pamundur edhe futjen për tu larë.

/SYRI.net

8 / 8

Systematischer Rechnungs Betrug an Kosovaren, welche oft 2-400 % mehr bezahlen, weil sogar die Ministerin sagt, das die wichtigsten Touristen die Kosovaren sind, welche nur kommen, weil Albanien erheblich billiger ist, als alle Nachbar Länder.

Profi Betrug in Dhermi, wo einheimische Albaner den normalen Preis zahlen von 200 LEK, für einen Sonnenschirm und 2 Liegen pro Tag, Kosovaren aber 700 LEK (ca. 5,50 €), den Tradition ist in Albanien auch während dem Kosovo Krieg, das Kosovaren wesentlich mehr zahlen müssen als Albaner und keine Steuer Polizei kontrolliert die Lokale, Hotels, Restaurant und die Wild West Strand Vermietungen.

Ein Kellner wurde Nachts vor einer der Mafia Disco’s in Sarande erstochen, die Täter festgenommen.

VIDEO/ Zbardhen pamjet, si u arrestuan në pyll vrasësit e kuzhinierit në Borsh. Emrat e autorëve

11:45, 26/07/2017

Janë zbardhur edhe pamjet e arrestimeve të dy autorëve të tjerë të vrasjes së kuzhinierit Premtim Bega, në mesnatë në Borsh. Policia gjithashtu ka bërë publik edhe emrat e tre të rinjve që janë arrestuar.

Në këto aksione janë përfshirë 30 forca policore, dy grupe të FNSH-së, forca nga Komisariati i Policisë Sarandë, Stacioni i Policisë Himarë dhe nga Drejtoria Vendore e Policisë Vlorë

Si rezultat i operacionit, ku u rrethua gjithë zona, u kapën dy autorët e tjerë të dyshuar të konfliktit me pasojë vdekjen e Premtin Begajt.

Operacioni i arrestimeve është bërë në pyllin e fshatit Kudhës.

Policia e Vlorës, në bashkëpunim dhe me FNSH-në, është bërë e mundur që brenda pak orëve të kapen edhe dy personat e tjerë të dyshuar si autorë të ngjarjes së ndodhur në mesnatë.

Të arrestuarit janë:

Thanas Hodo, 26 vjeç, banues në Borsh.

Xhonatan Muço, 20 vjeç, banues në Vlorë.

Autori tjetër i dyshuar Ronaldo Shehu, 19 vjeç, banues në Vlorë, është arrestuar në flagrancë nga policia, pak minuta pasi ka ndodhur ngjarja.

Policia vijon punën për zbardhjen e plotë të ngjarjes.

***** für 10 € werden Zimmer in Strandnähe vermietet in Durres

10 euro/nata, bien çmimet në mënyrë drastike në plazhin e Durrësit, në Sarandë 50 euro (VIDEO)

  • 25/07/2017 – 14:58

    Çmimet në plazhin e Durrësit kanë rënë në minimum gjatë këtij sezoni turistik. Ulja e numrit të pushuesve nga Kosova, të cilët janë edhe frekuentuesit e rregullt të plazhit më të madh të vendit, kanë…

 

>

Die EU finanzierten „Taliban“ zerstören erneut Antike Kirchen im Albanischen Raum

Inzwischen planen 56 % der Albaner die Auswanderung, weil Verbrecher den Staat übernommen, lt. einer Gallup Umfrage, was Negativ Weltrekord ist. Der einzige Staat der Erde, der auch für Tourismus, Umwelt zu dumm und korrupt ist. Geldwäsche von Verbrecher Banden zerstören das Land, die EU kassiert ab mit Konferenzen und Workshop im Reise Tourismus der Dumm Betrüger aus Brüssel und Berlin.

Gallup

Erneuter Kollaps und Zerstörung, wichtiger Antiker Kultur Denkmäler in Albanien. Die Minister in Albanien, ebenso die EU und UNESCO Aktivitäten eine Schande, weil man Tatenlos zusieht, wie Mafiöse und dumme Politiker, wichtige Antike Stätten betonieren lassen. Uraltes Besiedlungs Gebiet bei Sarande – Delvine, die Antike Stadt Phoenice, wo ja die Klement Balili Mafia regiert.

Niemand brachte das Dach der Antiken Kirche in Ordnung, rodete die Bäume und Büsche, welche sich im Dach ansiedelten, und mit den Wurzeln die Kirche zerstörte.

Die Taliban, haben ohne Zweifel eine Kultur, wenn man das System in Albanien sieht, wie EU finanziert, das gesamte Land, die Küste, Antike Stätten, Umwelt damals zerstören liess.

Foto’s:

aufgeblähte Minsterien, wo die Inspektoren und Direktoren, oft Minister nicht wissen was der Job ist, weil man inkompetend, oft dumm ist.

Nur 77 Kirchen überlebten die Zerstörungen unter dem Enver Hoxha Regime, nun kollabierte diese Antike Kirche von 1797 in Süd Albanien ( St. Athanasius Monastery in Lower Leshnic ), weil die EU Gelder gestohlen wurden und die EU, KfW, unbekümmert weiter diese kriminellen Dumm Enterprise finanzieren und mit Milliarden überschütten, welche spurlos verschwinden seit Jahren.

Wo sind die EU-Gelder verblieben, denn eine Abstützung, ein Not-Dach kostet nicht sehr viel in Albanien, max. 5.000 €, aber die Gelder verschwanden auch bei diesem EU, UN Projekt und Alles war eine Luftnummer mit kriminellen Albanischen und EU Partnern.

Die Ministerin Kumbar Mirela, feuerte Experte, und dann kamen die üblichen Parteibuch Idioten, welche unter dem IQ von Schnecken liegen, auch als „functional illerate“ bekannt, aber man wollte ja auch nur die EU und UN Gelder stehlen in Tradition

Kultur Ministerin Kumbaro Mirela, eröffnet das Antiken Museum Durres neu

Die zuständige Direktor für die Kultur Denkmäler, hier mit einer Antiken Kloster Kirche, bei Sarande, wo das Dach nun kollabiert ist, weil 100 % der Gelder gestohlen wurden, ist eine der extremsten Peinlichkeiten in der Albanischen Adminstration, wie das „Veliere“ Projekt in Durres schon zeigte, denn Frau Arta Dollani, kapiert ganz einfach Nichts, hat keinen Beruf gelernt, ist „functional illerate“, identisch wie der Vorgänger unter der Berisha Regierung. Man macht lieber Bunker Projekte, vernichtet Millionen mit Unfug und Renovierungen durch Idioten, welche mehr zerstören, wie renovieren.

Der Vorgänger Arber Kadia identisch, machte noch weniger, ist verantwortlich für die damaligen gestohlenen EU Gelder, unter Ferdinand Yhaferri, einem KAS gesponserten Alt-Gangster der US Mafia in Albanien und in Nachfolge: Aldo Bumci der Pudel von Berisha, wie es bei wikileaks heisst.

Mr Arber Kadia is a member of the Democratic Party of Albania and member of the High Committee of the Democratic Party’s Youth Forum. He works as Director of the Regional Directorate of National Culture in Tirana. From 2011-2012 he was a part-time lecturer in History of Art and Cultural Heritage Management at the University of New York in Tirana = Mafia University, without licenz from the orginal University.

The Project MILESTONES is co-funded by the European Union and the National Funds of Greece & Albania under the IPA Cross-Border PROGRAMME „Greece-Albania 2007-2013“.

St. Athanasius Monastery in Leshnica Collapses, Minister Kumbaro Silent on Campaign Trail

St. Athanasius Monastery in Leshnica Collapses, Minister Kumbaro Silent on Campaign Trail

In spite of her incessant claims that she is protecting Albanian cultural heritage, Minister of Kumbaro’s term has seen the massive destruction of cultural and archeological heritage around the country. The latest example is…

Minister Kumbaro, who is on the campaign trail for the first time as she tries to secure her seat in the Gjirokastra region, has failed to issue any statement on the matter. In Gjirokastra itself, the Minister approved an illegal “urban generation” plan which threatens the UNESCO World Heritage city.

Bildergebnis für arta dollani

Also Arta Dollani, director of the Institute for Cultural Monuments, has failed the respond to this tragic loss of cultural heritage.

Photos published by Melsi Labi, the former director of the National Historical Museum who was fired after criticizing Minister Kumbaro, show that the roof of the monastery has fully collapsed.

 

Shembet manastiri në Sarandë

3 orë përpara

Shembet manastiri në SarandëManastiri i shkatërruar Athanasit

Përkundër pretendimeve të vazhdueshme se trashëgimia kulturore në Shqipëri po mbrohet, gjatë drejtimit të Ministrisë së Kulturës nga Mirela Kumbaro, trashëgimia kulturore dhe arkeologjike është shkatërruar masivisht.

Shembulli më i fundit është shembja e Manastirit të Shën Athanasit në Leshnicën e ulët, një monument i kategorisë së parë në Sarandë, që daton të paktën që prej vitit 1797.

Fotot e publikuara nga Melsi Labi, ish-drejtor i Muzeut Historik Kombëtar, që u shkarkua pas kritikave ndaj ministres Kumbato, tregojnë se kupola e manastirit është shkatërruar plotësisht.

Manastiri është një nga 77 monumentet e kultit që i shpëtoi shembjes gjatë Revolucionit Kulturor e Ideologjik të vitit 1967. Monumenti gjithsesi nuk arriti t’i mbijetojë indiferencës dhe harresës së qeverisë.

Ministrja Kumbaro, e cila është në fushatë elektorale për herë të parë, për të siguruar mandatin e saj në qarkun e Gjirokastrës, nuk ka dhënë ende asnjë deklaratë për shembjen e manastirit. Në qytetin e Gjirokastrës, ministrja ka aprovuar planin e paligjshëm të urbanizimit, që vë në rrezik qytetin që bën në Trashëgiminë Botërore të UNESCO-së.

Po ashtu, Arta Dollani, drejtoresha e Institutit për Monumentet e Kulturës nuk ka arritur ta ndalojë rrënimin e manastirit.

Më poshtë gjeni një video të janarit 2017, me manastirin ende të pashkatërruar:

http://www.exit.al/2017/06/08/shembet-manastiri-ne-sarande-ministrja-kumbaro-ne-fushate/

The ancient Phoenice was founded before the 5th century BC, on a hill located between the towns Saranda and Delvina, where today lies the town with the same name. After the disintegration of the kingdom of Epirus, the ancient city of Phoenice played an important role in two ways. First, in 231 BC it was established as the administrative capital town of Epirotes. Second, in Phoenice was signed the peace agreement between Macedonia and Rome.

The enormous theater with about 17 thousand seats is located in the middle of the hill and it has an opening towards the Monastery of the Forty Saints in Saranda. The theater also functioned as the assembly place of „All Epirotes around Phoenice“, where major decisions were taken regarding peace, war or different trial cases.

Power was exercised by three generals: one was the leader and was nominated the prefect, the second was the secretary of the Assembly, and the third was the warrantor (the protecter). The three generals were respectively from three main tribes: the Mollos, the Chaonians and the Thesprotians. The designated Phoenice pilgrim place was Dodona.

The theater was built three times, which was confirmed by archaeological excavations during which three construction layers were discovered. The first phase belongs to the 4th century BC. The construction material is the local stone and, mainly, the stage stone was extracted by the hill itself.
The second building phase belongs to the 3rd century BC. The stones of this phase are white, well-sculpted and were brought from nearby quarries around Phoenice. The scene was expanded to reflect the change in the status of Phoenice as the metropolis of Chaonia and the capital of Epirus.

The theater, built in the 2nd phase, exceeded the size of the theater of Dodona in two ways. In Phoenice the diameter of the orchestra was 19.80 meters while that of Dodona was 19.20 meters. Also, the diameter of the concave space from the center to the head of the seats is 129.5 meters while in Dodona it is 129 meters. In the theater stage were found pedestals and footprints of assumed giant statues of old gods or emperors.

The ancient city of Phoenice was fortified in three phases, a fact also mentioned by the historiograph Polybius: The first phase began with the creation of the city during the 5th century BC and it continued until the middle of the 4th century BC. The second phase started in the midle of the 4th century, thus, culminating the development of the whole city. The third phase coincides with the period of the city’s intensive development and the cutting of the first local currency with the inscription „Foinikaieon“ „Φοινικαιέων“ during the 3rd century BC.

The central structural complex of the city was Acropolis or Agora, which is located in the highest plateau of the hill. Acropolis played the primary social role and kept that role until the fall of the city. In this area are found the most important and preserved monuments such as the Thesauri and the Basilica. Thesauri, first discovered by Ugolini in 1926, served to preserve the treasury of the city and the „Epirot Assembly“ too.

Next to and above the Acropolis-shaped Thesaur building were the visible foundation traces of a great basilica. According to historic facts, Peregrino the bishop of Phoenice represented Epirus, in 552, in the World Conference of Christianity. Other sources mention Valeriano in the time of Emperor Leon, Philip in the year 516, and the last bishop, Efstathios. In 568, he moved its headquarters to the Monastery of Mesopotamia and later Delvina at the Monastery of Kamena, near Kakodhiq. Phoenice archaeological excavations revealed that the city in ancient times was an active religious center something that is reflected in the pagan and also Orthodox Christian findings that followed later. A few meters away from the basilica there are the traces of a church from the Christian era. Also, in the location „Palavli“ there are the ruins of early Christian temples decorated with diverse mosaics. The Episcopal temple of Phoenice honors the name of The Virgin Mary, the „Source of Life; it seems that it was built on the old basilica.

Archaeologists discovered in Phoenice the characteristic residence with two peristyles from the 3rd century BC. The dwelling followed a square plan and covers an area of approximately 700 m2. It consists of a large courtyard with a peristyle, around which there are other areas. A second peristyle frames a little yard in the eastern part of the dwelling.

The size and the power of Phoenice are also displayed by the Necropolis’ rich ceramics and the numerous coins found there with the epigraph Foinikaieon. The Albanian researcher of nomismatology Shpresa Gjongecaj made public in 2006 the finding of 358 types of coins, 314 of which were with Greek epigraphs. These epigraphs show the commercial exchanges of Phoenice with other prosperous cities in the region during the 4th -1st century BC.

Berat – Gjorokastre: Illegale Bauten und Zerstörung: Ulitmatum der UNESCO: Verlust des Status des Weltkultur Erbes

Rechts: Neue Antike Strukturen der Byzantischen Stadt Mauer wurden gefunden. Der Experte: Luan Përzhita. erklärt. Vor allem Lefter Koka, Vangjush Dako, korrupte Minister liessen 270 Antike Stätten zubetonieren.

Administrative Court Suspends Veliera Construction Work

Vollkommen krimineller Schwachsinn, wie man ein Antikes Stadtbild zerstören kann und erneut viele Bäume, Blumen Anlage, als Eintritts Tor zur Stadt. Und dann bei Regen.

EU finanziert: Vangjush Dako, Agim Xhelili, Cullaku die Taliban Truppe

Um EU Gelder zu erhalten, zustehlen mit Idioten, schwafelt die Ministerin Kumbaro (andere Minister waren noch schlimmer) von Restaurierung der Kirchen und Klöster

Palace in downtown Bucharest put up for sale

Bucharest’s Cantacuzino Palace to be restored under EUR 9.8 mln project

Romania’s Government has approved the consolidation, restoration, and arrangement of the Catacuzino Palace in Bucharest, which hosts the George Enescu Memorial House.

The approved investment amounts to some RON 45 million (EUR 9.8 million), including VAT, according to a statement from the Ministry of Culture. The work is to take 24 months and will start once the execution contract is signed.

The funding will be covered with money from a loan granted by the Council of Europe Development Bank (CEB), and from the state budget.

The Cantacuzino Palace building will undergo a long process of research and analysis, review, restoration and recovery of all components and architectural details, from the base of the building to the doors and windows’ carpentry of wood or metal, floors, and roof.

“The work performed in the ‘90s (architecture, structure, installations) failed to eliminate all the buildings’ and premises’ deficiencies. Thus, the work of artistic components remained totally unresolved,” reads the statement.

“Through the proposed measures, it is intended that this monument of notoriety, unique in Europe, is given back the cultural and urban life to host major socio-cultural activities.”

The Cantacuzino Palace was built between 1898-1900, based on the project of architect I.D. Berindey, together with a series of remarkable collaborators such as G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, and Nicolae Isidor Vermont for the monumental paintings, Frederick Stork and Emil Wilhelm Becker for the sculptures, and the Krieger House in Paris for interior decoration, tapestries, chandeliers, lamps, and stained glass.

Famous medieval castle in Romania may be restored with EU funds

Palace in downtown Bucharest put up for sale

The Spayer Palace in downtown Bucharest, which belonged to industrialist Herman Spayer, is now up for sale, reports local Profit.ro.

The palace hosted the bank Marmorosh Blank in the ‘20s, which was the most powerful commercial bank in Romania in that period, but entered in bankruptcy during the economic crisis in 1930.

The owners, who got back the building last year after a court decision, have put the Palace up for sale for EUR 3.8 million. The selling price is lower than the one announced initially, of EUR 4.2 million. However, real estate experts estimate that it would take an additional EUR 2 million to restore the building.

Located near Universitatii Square, Spayer Palace has a floor area of 1,000 sqm, a central reception hall, and 10 rooms. The land plot it is located on covers 1,000 sqm.

Bucharest’s Cantacuzino Palace to be restored under EUR 9.8 mln project