Albanian police will also be subject of the Vetting process

Albanian police will also be subject of the Vetting process

Albanian police will also be subject of the Vetting process
Besides the judicial institutions, Albania seems to be preparing a similar process for police as well. The properties, the integrity of police officials and their professionalism will be the key points targeted by this process.In practice, the vetting process among police ranks aims at verifying the assets of all police officials. Equally important will also be the integrity of the officials, which will affect not only police officials, but also officers of the Republican Guard.

Meanwhile, the minister of Interior, Fatmir Xhafaj has declared that an important process has started and this process aims at upholding the law and serving the interests of the citizens. /balkaneu.com/

 

Banja Luka Airport mit neuen Zufahrts Strassen kann eine neue Drehscheibe im Flugverkehr werden

Banja Luka Airport trying to revive the business

Banja Luka Airport trying to revive the business
Almost forgotten as “international”, the Banja Luka Airport is trying to revive its business and to introduce new flights until end of the year.This airport is the only in BiH which experienced a decrease in the number of passengers. Sarajevo International Airport have one of the best years and Tuzla is still the regional base for WizzAir flights with smaller number of flights and bigger number of customers. Now, Banja Luka International Airport want to take the part of the cake, but they know that it will be very difficult.

Miroslav Janjic, Airport General Manager, told to media that serious negotiations with several carriers are underway.

„The airline companies for themselves decide whether they want to launch a new service or not. It is no one’s interest for an aircraft to be flying half empty. There is strong interest for flights to Banja Luka from serious carriers“, Janjic said.

Banja Luka earlier announced that there is an interest for flights to Zurich and Vienna, as well as flights to Scandinavia. Brussels Airlines has confirmed its interest to fly to this Airport, but via Sarajevo. Talks are also being held with Israeli and Irish carriers.

Just a few years ago, this airport was one of the candidates for WizzAir cooperant but, the management refuses to negotiate since, as they said, there is not enough profit. Janjic in his address to media admitted that it was a missed opportunity.

„I can’t say it was a great pity but in some way it was an opportunity. Tuzla has its own growth strategy and I would not like to comment on that. Their development is separate from ours. We have different preferences and needs. How come there are no low cost airlines flying from Zagreb? I think we can draw similarities between us and Zagreb in that respect,” stressed Janjic.

He added that the airport plans to handle some 200.000 passengers on an annual basis within a three-year period. But, the Airport in permanent struggle with the debts, lack of flights and passengers. Several companies held the lines for Banja Luka, including BHAirlines, but this company recently claimed bankruptcy and the line is cut off. Only Airport customer  is Air Serbia, which is still maintaining five weekly flights on the line Banja Luka – Belgrade. Also, Banja Luka Airport was the base for fresh meat export to Turkey but Tuzla and Sarajevo took the job and pushed Banja Luka on the edge of survival. Still, RS Government is trying to keep the airport in the good shape. Therefore, responsible Ministry approved the seven million BAM (3,5 million Euro) loan for expansion of the cargo terminal on the airport.

As it is usual in BiH, building inspector banned the construction of this facility right after it became visible over the ground. The reason is that the length of the foundation is not in accordance with projected building – it is almost 30 meters shorter. After the construction company fix this problem, construction will continue but it is under question will it be over until end of the year, as it was planned./IBNA

EU finanzierte Inkompetenz und Betrug: Ikin “bobat” e LSI-Vëllai i Rimit, Gruaja e Tavos dhe Dashi i burgut!

Ikin “bobat” e LSI-Vëllai i Rimit, Gruaja e Tavos dhe Dashi i burgut!

Ikin “bobat” e LSI-Vëllai i Rimit, Gruaja e Tavos dhe Dashi i burgut!
Ikin “bobat” e LSI-Vëllai i Rimit, Gruaja e Tavos dhe Dashi i burgut!

(Skandal) Largimet dhe shkarkimet e drejtuesve të disa institucioneve, të parët këta, po i dëshmojnë publikut se kush e ka drejtuar këtë vend katër vite me radhë.

Sot, media i identifikoi nga ngjyra e teserës së partisë, dy drejtues të rëndësishëm në ish ministrinë e Transporteve.

Per Dashamir Xhikën dhe Ylli Spahiun u tha se, ikën drejtorët e parë të LSI nga administrata.
Të dy drejtonin sektorë kyç në ministrinë e Transportit, nga pikpamja e shërbimit publik por edhe të korrupsionit.

Xhika, drejtoi për katër vite me radhë drejtorinë e përgjithshme të Rrugëve, më pas Autoritetin Rrugor Shqiptar.
Pa asnjë përvojë të mëparshme në këtë sektor, Xhika është shembulli tipik i militantit në LSI,
i paafte por gjithnjë atje ku ka mundësi të bëhen para të paligjshme, ai erdhi në këtë detyrë nga karrigia e drejtorit të burgut të Peqinit!!!

Spahiu, drejtoi për katër vite me radhë drejtorinë e Sherbimeve të Transportit Rrugor.
Eshte ajo drejtoria që indentifikohet në mënyrë të qartë në tregun e korrupsionit me targat, patentat dhe policët gri nëpër akset rrugore.
Ylli Spahiu u ul në karrigen e drejtorit të kësaj “plaçke” katër vite më pare dhe qëndroi aty deri tani, pa nderprerje dhe i pa shqetësuar nga kerkush.
Ai u bë drejtor aty pa asnjë përvojë të mëparshme si funksionar publik, madje as në katër vitet e para të pushtetit të LSI, ndarë me PD, por me “aksionin e artë”- vellai i deputetit Perparim Spahiu apo siç e njihnin ne LSI, Rimi, deputeti real i Bulqizes.

Ca më herët, pas marrëveshjes se Edi Ramës me Lulzim Bashën, rënien dakord për të larguar nga detyra një sërë funksionarësh që Lulzim Basha i kish identifikuar si me ndikim ne zgjedhje, la karrigen e drejtorit të AZHBR, edhe Suela Popa.

Edhe ajo pa asnjë pervojë të mëparshme administrative apo diku tjetër, u ul në karrigen e agjencise më të rëndësishme të pagesave për politika zhvillimi, thjesht si gruaja e deputetit të LSI Vangjel Tavo.

Te gjitha largimet që po ndodhin, sjellin në mendje faktin se çfarë deformimi të thellë kishte qeveria e ndarë mes PS e LSI.
Por edhe se si LSI ka menaxhuar pjesën e saj, tërësisht e pavarur dhe e pushtetshme, për të ndarë “plaçkën” e marrë mes familjeve që drejtonin LSI.

Nejse, keta po ikin.
Ajo që duhet monitoruar tani lidhet me ata që po vijne, kush do të emërohet tani dhe si.