Das Osmanische Staats Archive wurde in Sarajewo nieder gebrannt

Viele Regierungs Stellen brennen in Bosnien

Bosnia-Herzegovina fire feared to have destroyed Ottoman archives

Archive director Adamir Jerkovic condems blaze at state archives in Sarajevo as an „act of vandalism“

Bosnian protests

There have been large anti-government protests in Bosnia-Herzegovina. Photograph: Elvis Barukcic/AFP/Getty Images

Some of the most important historical documents charting the history of central Europe in the 20th century are feared lost, after a fire at the state archives of Bosnia-Herzegovina in Sarajevo.
The archive, which contains mostly documents from 1878 to 1918, when the Austro-Hungarian ministry of finance was in charge of Bosnia, but also older material from the Ottoman period and documents from the war crimes commission after the second world war, was targeted by protesters on Friday.
While staff have not been allowed to enter the building to assess the damage, historians are concerned that key documents have been lost in what archive director Adamir Jerkovic condemned as an act of vandalism.
News of the damage comes as central Europe prepares to commemorate the centenary of the start of the first world war. After the closure of the National Museum of Bosnia-Herzegovina in 2012 and the burning down of the National Library in 1992, there are fears that this region in Europe may be left without key empirical records of its own history.
There have been large anti-government protests in Bosnia-Herzegovina since the closure of a number of recently privatised state factories in the northern town of Tuzla last Wednesday. Protests soon spread to other towns, including Bihac, Mostar, Sarajevo and Zenica.

Abgeordente verlangen die Entlassung der Mafia Braut Zana Yhuka der ILDKP Chefin

Mit gefaelschten Schul Zeugnissen aus Skhoder, ohne die notwendige Berufs Erfahrung wurde die Mafia Frau Zana Xhuka ernannt, fuer die Vermoegens Kontrolle der Politiker und Admistrativen und versteht sich nur genau das Gegenteil zu unternehmen. 35 ehemalige Inspektoren zeigten die Dame schon an, wegen Unterlagen Manipulierung und Verweigerung von Berichten.

HIDAA – High Inspectorate of Declaration and Audit of Assets

 

Inspectorate of Declaration and Audit of Assets and Conflict of Interests started to function upon the law no. 9049 dated 10.04.2003 “On the Declaration and Audit of Assets, Financial Obligations of the Elected and certain Public Officials”. Read more

17 Feb 14
Albania MPs Seek Wealth Inspector’s Removal

A number of government MPs have signed a report seeking the dismissal of the head of the High Inspectorate for Disclosure and Audit of Assets, Zana Xhuka.

Besar Likmeta
BIRN

TiranaThe report, prepared by three Socialist MPs Armando Subashi, Piro Lutaj and Ulsi Manaj, calls on parliament to annul Xhuka’s election as chief inspector of HIDAA because she lacks the specific educational qualifications required by law.

The MPs also accuse Xhuka of blocking the control and audit of public officials since she took over at the HIDAA in January 2013.

The request for her removal will be discussed on Tuesday in the law commission in parliament.

Xhuka was deputy defence minister in the centre-right government of former Prime Minister Sali Berisha from 2005 until 2013 .

In January 2013, she was named head of HIDDA by President Bujar Nishani and voted into office by parliament.

Article 13 of the law for High Inspectorate for Disclosure and Audit of Assets says that the chief inspector should either have a degree in finance or law and 10 years of experience in one of the two fields.

The opposition Democratic Party has called the request to dismiss Xhuka as an attempt by the ruling majority to undermine HIDDA’s independence and has appealed to the constitutional court.

On January 21, Democratic Party MP Oerd Bylykbashi declared that the attacks on Xhuka reflected the wish of Prime Minister Edi Rama and parliamentary speak Ilir Meta to hide their real wealth and assets.

„We have asked the constitutional court to declare the attacks http://www.balkaninsight.com/en/article/albania-to-sack-officials-wealth-inspector

Zhduken 2 mijë deklarata pasurie të pushtetarëve të PD, bllokohen qindra akte kontrolli për vilat e paligjshme

Zhduken 2 mijë deklarata pasurie të pushtetarëve të PD, bllokohen qindra akte kontrolli për vilat e paligjshme
Konfirmohen të gjitha dyshimet më të zeza për veprimtarinë korruptive dhe të paligjshme në zyrat dhe bodrumet e errëta të Inspektoriatit të Lartë të Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive. Nga 6 mijë të tilla, plot dy mijë deklarata pasurie për vitin 2013 nuk figurojnë në sistem të skanuara, ndërsa nga burime kofidenciale mësohet se deklaratat e paregjistruara janë manipuluar dhe zhdukur. Në shkelje flagrante të ligjit dhe për interesa të Partisë Demokratike, titullarja e ILDKP nuk ka skanuar dy mijë deklarata pasurie, duke lënë të hapur mundësinë e rregullimit dhe të manipulimit të tyre, për t’i përputhur ato me të ardhurat e deklaruara.
Skandali me dy mijë deklarata tashmë konfirmohet zyrtarisht nga Kuvendi i Shqipërisë, i cili së shpejti pritet të shkarkojë titullaren e ILDKP, Zana Xhuka, e cila do të mbahet mend për kthimin e këtij institucioni në paradhomë të Sali Berishës. Ndërkaq, sipas burimeve, deklaratat e pasurive të zhdukura i përkasin pushtetarëve dhe njerëzve të lidhur ngushtë me Partinë Demokratike. Deklaratat e pasurive të kryekomunarëve të djathtë, të drejtorëve, ish-ministrave, ish-zëvendësministrave etj., nuk janë skanuar për t’ju nënshtruar manipulimit të tyre në zyrat e ILDKP. Lajmi për dy mijë deklarata, vjen disa ditë pasi një delegacion me deputetë të Partisë Demokratike kanë zbarkuar natën në zyrat e Inspektoriatit të Lartë të Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive për të zhdukur dhe manipuluar deklaratat e pasurive. Delegacioni, i kryesuar nga Oerd Bylykbashi dhe Arben Ristani kanë vizituar në fshehtësi zyrat e këtij institucioni, të cilit opozita, si për ironi të fatit, vijon ta konsiderojë si të pavarur.
Bllokimi i kontrolleve 
Kjo duket se është vetëm maja e ajzbergut. Titullarja e ILDKP nuk ka pranuar të firmosë rreth 2 mijë akte kontrolli dhe inspektimi të pasurive të zyrtarëve të lartë. Sipas burimeve, shumë akte kontrolli të bllokuara janë bërë ndaj zyrtarëve të PD, ku janë konstatuar pasuri të dyshimta, pasuri të padeklaruara si dhe pasuri të paluajtshme, që nuk justifikohen me të ardhurat zyrtare të deklaruara nga subjektet përkatëse. “Nuk janë miratuar (nënshkruar) rreth 2000 akte kontrolli të përfunduara nga inspektorët e lartë që i përkasin vitit 2012 të cilët nuk u miratuan nga ish-titullari për shkak të lëvizjes nga detyra. Një pjesë e tyre, kanë rezultuar me problem dhe duhet të kalonin në faza të tjera të hetimit administrativ. (Pretendimi ka qenë se nuk i përkas periudhës së saj)”, thuhet në raport. Adriatik Doçi 
Tuesday, February 11, 2014 – 08:01

– See more at: http://sot.com.al/politike/zhduken-2-mij%C3%AB-deklarata-pasurie-t%C3%AB-pushtetar%C3%ABve-t%C3%AB-pd-bllokohen-qindra-akte-kontrolli-p%C3%ABr#sthash.hdhz0Qq5.dpuf