Pro-Credit Paditet nga Punëtorët – Kosovo

In Albanien und dem Kosovo bauen die Banken sichtbar ihr Personal ab, nur Wach Personal gibt es heute da, was in 2009 nicht einmal notwendig war.

Sozial unverträglich ist, wenn man nicht mit den Mitarbeitern zuvor spricht, was man mangelhafte Sozial Kompetenz nennt.

Gjatë vitit 2012 janë larguar dhjetëra punëtorë nga banka ProCredit, njëra ndër më të mëdhatë në Kosovë dhe lidere në fitim. Disa prej këtyre punëtorëve e kanë paditur. Banka thotë se respekton legjislacionin e punës dhe se është ndër punëdhënësit më të mëdhenjë në vend.

 
Pro Kredit Bank Kosov
Diturie Hoxha e kishte lënë vendin e saj të punës si drejtoreshë e Shoqatës së Bankave të Kosovës që të punojë në bankën Pro-Credit në janar të vitit 2012.

Hoxha, udhëheqëse e trajnimeve të bankës, thotë se ishte ftuar vetë nga banka dhe në korrik të atij viti i përfundonte periudha provuese. Sipas kontratës, mos-ndërprerja nënkuptonte vazhdim automatik të kontratës si dhe performancë të kënaqshme.

Pas kësaj, Hoxha kishte shkuar në pushim vjetor.

Një javë pas kthimit nga pushimi, në fillim të muajit shtator 2012, ajo thotë se iu kërkua dorëheqja nga menaxhmenti i bankës me kompensim të dy pagave.

Hoxha kishte kontratë deri më 12 janar 2013.

E bindur se ky veprim nga banka ishte i padrejtë, Hoxha zgjodhi që këtë çështje ta drejtojë në organet e drejtësisë duke bërë padi në Gjykatën Komunale, më 17 shtator 2012, për kthim në vendin e punës.

“Ajo është udhëzuar gojarisht që të mos paraqitet në zyrë për të ushtruar detyrën si Udhëheqëse e Njësisë së Trajnimeve në ProCredit Bank, Kosovë”.

Hoxhaj po ashtu ka bërë edhe kallëzim penal në Prokurorinë Publike të Prishtinës. Në të tregohet se i ishte ndaluar qasja në kompjuterin e saj pa paralajmërim.

“Dorëheqja më është kërkuar gojarisht dhe në mënyrë të menjëhershme duke mos më lënë hapësirë për të shqyrtuar alternativat dhe analizuar ligjshmërinë e kërkesës”, thotë Hoxha.

Sipas saj, pas refuzimit të ofrimit të dorëheqjes, i është ofruar një pozitë më e ulët, në Lipjan. Por, në padi ajo kërkon rikthimin në vendin e punës sipas kontratës.

“Dorëheqja më është kërkuar gojarisht dhe në mënyrë të menjëhershme duke mos më lënë hapësirë për të shqyrtuar alternativat dhe analizuar ligjshmërinë e kërkesës. Diturie Hoxha

Hoxha thotë se kjo ka ndodhur dhe po ndodhë edhe me punëtorë të tjerë.

“Punëtorët, kryesisht në pozita të larta, degradohen në nivele të papranueshme, ashtu që dorëheqja të jetë hapi pasues i tyre. Asnjë arsyetim nuk ofrohet nga banka për degradimin ose siç e quan banka risistemimin e tyre”, shton Hoxha.

Hoxha po ashtu ua kishte postuar një letër ish kolegëve të saj, në të cilën i njoftonte për rastin e saj individual dhe i paralajmëronte që të mos nënshkruanin dorëheqje nëse do t’u kërkohej.

Gazeta ka kuptuar se ekzistojnë së paku edhe dy padi tjera të kësaj natyre kundër Pro-Creditit.

Por, disa punëtorë të tjerë janë dorëhequr dhe kanë pranuar pagat e ofruara për kompensim.

Labinot Tuzi, i cili punonte si administrator në Gjakovë, thotë i ishte kërkuar orëheqja. Më 26 dhjetor ishte dita e fundit e tij në punë. Që prej asaj kohe Tuzi nuk ka gjetur vend tjetër pune. Ai nuk i ka paguar as këstet e kredisë të cilën e ka marrë prej kësaj banke, pjesë e së cilës ishte vetë.

“Më është kërkuar dorëheqja. Nuk më kishin paralajmëruar më herët. Nuk kam pasur asnjëherë probleme as vërejtje”, thotë Tuzi për gazetën.

Dëshmitar i këtyre ngjarjeve thotë se nuk ka dashur të jetë Gjon Kabashi i cili kishte punuar rreth nëntë vjet në këtë bankë dhe kishte pozitën menaxher i lartë në Prishtinë.

“Më është kërkuar dorëheqja. Nuk më kishin paralajmëruar më herët. Nuk kam pasur asnjëherë probleme as vërejtje. Labinot Tuzi

Ai po ashtu nuk është më pjesë e kësaj banke.

“Kam qenë punëtor i bankës rreth 9 vjet. Kam dhënë dorëheqje në nëntor të vitit të kaluar pikërisht për shkak të padrejtësive të mëdha që pashë se po bëheshin pa ndalur”, tha Kabashi.

Ai tha se dha dorëheqje për shkak se nuk mund të pajtohej me largimet e punëtorëve.

Një i larguar tjetër është Ramiz Dreshaj i cili kishte punuar mbi 9 vjet në këtë bankë, në Pejë.

Shumë të tjerë nuk duan të flasin publikisht me emra. Gazeta posedon një listë me emra prej 56 personash të cilët kanë qenë punëtorë të bankës Pro Credit, por janë larguar gjatë vitit 2012.

Banka Pro Credit nuk ka dashur ta konfirmojë listën me arsyetimin se kjo është e ndaluar me ligjin për Mbrojtjen e të Dhënave.

Por ajo mohon se se bëhet fjalë për largime sistematike nga puna. Banka thotë se mbetet ndër punëdhënësit më të mëdhejnjë në Kosovë, aktualisht me 1,047 punëtorë.

Zyra për informim e Pro Creditit thotë se numri total i të punësuarve në fund të vitit 2011 ka qenë 1,071 persona, ndërsa në fund të vitit 2012 ky numër ka qenë 1,100.

“Përqindja e lëvizjeve të personelit ka qenë dhe vazhdon të jetë e njëjtë ndër vite (rreth 10 për qind)”, thotë banka. “Në çdo institucion, organizatë, apo kompani, është praktikë e shëndoshë organizative që të ketë lëvizje të personalit, normalisht duke qenë në përputhshmëri me legjislacionin në fuqi, përfshirë këtu ligjin e punës”.

Banka nuk pranon interpretimin e disa ish-punëtorëve se menaxherët në pozita të larta largohen për t’u zëvendësuar me punëtorë të rinj që dalin nga programit bankierët e rinj e të cilët paguhen më pak. Ajo thotë se, sipas rregullave të saj, pothuajse të gjitha pozitat e reja plotësohen përmes kandidatëve që dalin përmes këtij programi — që funksionon si një trajnim parapërgatitor, i financuar nga banka, dhe ku përzgjedhen kandidatët më të mirë.

Po ashtu, ajo thotë se vepron kur ka shkelje etike dhe se ka vendosur të blejë disa shërbime operacionale nga kompani tjera, sikurse për pastrim, për çka paguan miliona euro në vit.

“Përqindja e lëvizjeve të personelit ka qenë dhe vazhdon të jetë e njëjtë ndër vite (rreth 10 për qind). ProCredit Bank

Banka thotë se shuma e pagesës së punëtorëve është çështje konfidenciale ndërsa mohon mundësinë se i ka kërkuar ndonjë punëtori dorëheqje.

…………. …http://gazetajnk.com/?cid=1,987,5252

13 Tode bei einem Massaker in „Velika Ivanca“ 40 km südlich Belgrad

 

Video

Massaker in Serbien: Ein 60 Jahre alter Mann hat Dienstagfrüh bei einem Amoklauf 13 Menschen erschossen. Seine Frau und sich selbst verletzte der Schütze lebensgefährlich. Sechs Männer und sechs Frauen sowie ein zweijähriges Kind seien die Opfer der Bluttat im Dorf Velika Ivanca 40 Kilometer südlich von Belgrad gewesen. Das teilte Polizeidirektor Milorad Veljovic mit. Über das Motiv herrsche noch Rätselraten. Klar sei nur, dass der Täter 1991 im Bürgerkrieg im Grenzgebiet zwischen Serbien und Kroatien gekämpft habe.

Der Tod kam im Schlaf

Profil ubice: Bio na ratištu, nema dosije, prošle godine ostao bez posla 

Der 60-Jährige habe alle seine Opfer im Schlaf überrascht, berichtete die Polizei. Und er hätte noch weiter gemordet, wenn er nicht von einer alarmierten Polizeistreife daran gehindert worden wäre.Laut einem Bericht des Fernsehsenders RTS  gebe es fast niemanden mehr in der Nachbarschaft, der aussagen könne. „Fünf Häuser wurden praktisch ausgelöscht“, sagte der Polizeichef. Der Mann habe eine Pistole benutzt, die er legal besessen habe. Zuerst habe er auf seinen 42-jährigen Sohn geschossen, dann auf seine Mutter. Er habe danach seine Frau verletzt und anschließend in den vier Nachbarhäusern auf die weiteren Opfer geschossen. Die Polizei habe den Schützen mit einem Kopfschuss im Hof eines der Häuser aufgefunden. Er und seine Frau kämpfen in einer Belgrader Klinik um ihr Leben.

Die Nachbarn zeigten sich fassungslos. Der Täter sei nie gewalttätig aufgefallen, in seinem Alltag habe es nichts gegeben, was auf ein solches Verbrechen hindeuten hätte können. Der Amoklauf erinnert an einen ähnlichen Vorfall im Jahr 2007. Im Dorf Jabukovac bei Negotin in Ostserbien hatte damals ein 39-jähriger Mann mit seinem Jagdgewehr neun Menschen erschossen. Allerdings war der Täter zuvor seit vielen Jahren in psychiatrischer Behandlung gewesen.

http://kurier.at/politik/weltchronik/amoklauf-in-serbien-13-tote/8.153.493

 

09 Apr 13

Murderous Village Rampage Leaves Serbia Stunned

Thirteen people were killed and two were injured when a man went berserk in Velika Ivanca, going from house to house, killing his own family and neighbours.