Die Slowenische Firma CETIS, beschuldigt “Giesecke & Devrient”, der Manipulation im Kosovo

Nach Betrug und Bestechungs rund um die neuen Kosovo Pässe,  wurde die Pass Herstellung für die Kosovo Mafia Regierung neu ausgeschrieben: “Giesecke & Devrient”, war der Gewinner, weil nur diese Firma Pässe innerhalb 30 Tagen mit Chip liefern konnte für 10.000 Stück. Eine Million Pässe der Österreicher, wurden bis heute nicht bezahlt, sondern das Geld unterschlagen, direkt von den sogenannte Advisern des Innenministers. Die Deutschen, konnten auch keine Beweis, einer Kosovo Tochter Firma vorlegen, wie die Ausschreibung verlangt.

Es erinnert auch die Bundesdruckerei Geschäfte des Staatssekretärs Ludgar Vollmer, welche im Mafia Sumpf untergingen im einem grossen Bestechungs Geschäft, was im Visa Skandal aufflog und wo der Vize Innenminister Bujar Himci und die 3 höchsten Polizei Direktoren in Tirana im Oktober 2002 verhaftet wurden. Auch damals intervenierten die Amerikaner, wegen massiver Bestechung in der Ilir Meta Regierung.

Vorgeschichte, des EU Skandals:

10 % Vertrag für Bestechungsgeld im Kosovo: Die Österreichische Bundesdruckerei

Die EU und der Kosovo: Profi Gangster Bajram Rexhepi, will seine Beute von 2 Millionen € behalten

1/19/2005

Staatssekretär Ludger Volmer und seine Visa Skandale und Bestechungs Skandale mit der Bundesdruckerei in Albanien, Asien und Afrika

Die grossen Verbrechen: Staats Sekretär Vollmer und die Bundesdruckerei.
Wie der Spiegel richtig schreibt, arbeitet Ludgar Vollmer auch mit Kriminellen zusammen, die in den Frauen Handel verwickelt sind. Seine Visa Beschaffungs Aktionen für die Ukrainische und Albanische Mafia, beschäftigt den Bundestag im Moment.

Festnahme des Geschäfts Partner von Ludgar Vollmer in Albanien, u.a. die höchsten Polizei Direktoren und der Vizw Innenminister Bujar Himci im Oktober 2002. Der Innenminister und Mafia Boss Ilir Gjoni, dankte zuvor ab und floh in die USA, ebenso war der Geschäftsparnter und Mafia Boss Ilir Meta ab Ende Januar 2002 nicht mehr im Amte, nachdem seine guten Freunde und der Ehefrau, als Drogen Schmuggler und mit Diplomaten Pass natürlich verhaftet wurden in Italien.

Ludgar Vollmer schweigt zu diesen Festnahmen bis heute!

Sllovenët Dyshojnë se MPB-ja Manipuloi Tenderin e Ri të Pasaportave

nga  Jeton Musliu

Kompania sllovene CETIS dyshon se tenderi i ri i pasaportave biometrike është manipuluar. Ajo beson se fituesi gjerman G&D ose ka stoqe pasaportash të gatshme ose e dinte se do të fitonte tenderin dhe ka prodhuar dokumentet, se përndryshe nuk mund të prodhohen 10 mijë pasaporta për 30 ditë. Sllovenët ngrehin dilemë edhe në lidhje me një kriter të tenderit për çipa si dhe marrëdhënien e G&D-së me OeSD-në austriake së cilës i ishte ndërprerë kontrata. Cetis thotë se me siguri do të ankohet. Por, kompania fituese gjermane D&G thotë se është e vetmja kompani në botë që e kryen vet tërë procedurën e prodhimit të pasaportave.

Kompania CETIS nga Sllovenia dyshon se tenderi i ri milionësh për furnizim të kosovarëve me pasaporta elektronike është manipuluar.

Sllovenët dyshojnë edhe mundësinë e marrëveshjes paraprake ndërmjet Ministrisë së Brendshme të Kosovës dhe kompanisë “Giesecke& Devrient” GmbH.

Gjermanët fituan tenderin për furnizim me rreth 1 milion pasaporta biometrike për Kosovën, të të gjitha llojeve përgjatë 36 muajve të ardhshëm, të enjten e kaluar, me ofertën e tyre prej 6,631,896 eurosh.

G&D është më e shtrenjtë se CETIS për rreth 140 mijë euro.

Përkundër kësaj, garancia e sjelljes së 10 mijë pasaportave për 30 ditë nga dita e nënshkrimit të kontratës, e mundi CETIS-in.

Ofertat e CETIS-it dhe G&D-së ishin të vetmet që ishin vlerësuar të përgjegjshme (që kanë plotësuar kriteret).

Kompania sllovene edhe në vitin 2011 ishte afër të fitonte tenderin që atëherë e fitoi kompania austriake OeSD, me të cilën tash MPB-ja ka ndërprerë kontratën dhe po zhvillohen hetime për zhdukjen e 1.4 milionë eurove.

CETIS-i kësaj here humbi për 5 pikë. Sjellja e pasaportave brenda 90 ditëve, siç është kërkuar në tender nga Ministria, ka marrë 3.33 pikë kurse çmimi i ofertës ka marrë 90 pikë, në total 93.33 pikë.

E gatishmërinë e sjelljes së pasaportave për 30 ditë nga G&D, komisioni e vlerësoi me 10 pikë kurse çmimin e saj të ofertës me 88.11 pikë, në total 98.11 pikë.

CETIS-i është zhgënjyer shumë. “Kemi përshtypjen se jemi eliminuar padrejtësisht”, tha kjo kopani për Gazetën Jeta në Kosovë.“Jemi jashtëzakonisht të zhgënjyer”.

“Kemi përshtypjen se jemi eliminuar padrejtësisht. Jemi jashtëzakonisht të zhgënjyer“ CETIS

G&D nuk dëshiron të komentojë detajet derisa procesi i tenderit të përmbyllet. “Por G&D është e vetmja kompani në botë që disponon vetë tërë zinxhirin e prodhimit të pasaportave”, thotë Heiko Witzke, shef për marrëdhënie me media në G&D.

Dyshimet e CETIS-it

CETIS nuk beson se është e mundshme të bëhet prodhimi, testimi dhe sjellja e 10 mijë pasaportave të para brenda 30 ditëve.

Përveç në kushte të caktuara.

“Si ekspertë me shumë vjet përvojë, besojmë se pasaportat e cilësisë së lartë nuk mund të prodhohen dhe të dorëzohen brenda 30 ditësh”, thotë CETIS-i për Gazetën Jeta në Kosovë. “Mendojmë se kjo pikë ka mundësi të jetë subjekt i manipulimit”.

Manipulimi besojnë se mund të jetë bërë në dy mënyra. “Kompania fituese ka stoqe pasaportash të gatshme për dikë tjetër, ose kanë rënë dakord paraprakisht dhe kanë prodhuar kopje pasaportash para kohe”.

Nëse do të ishte kështu, CETIS-i thotë se do të sillte edhe ajo pasaportat më shpejt se për 30 ditë.

CETIS-i ka dyshime edhe me të kaluarën e disa prej ofertuesve. “Është gjithashtu e nevojshme të përmendet se të gjithë ofruesit nuk ishin në gjendje të dëshmojnë historinë e pastër penale”.

Gazeta Jeta në Kosovë i ka kërkuar Agim Islamit, drejtorit të prokurimit në MPB, sqarime lidhur me dyshimet e ngritura nga CETIS-i. Ai nuk ktheu përgjigje.

Islami ditë më parë për Gazetën Jeta në Kosovë tha se secila kompani në kuadër të deklaratës nën betim, ka dorëzuar dokumentin përkatës nga gjykata e shtetit nga vjen.

“Me dokumentin që ka dorëzuar vërteton se nuk ka pasur probleme me ligjin”, tha Islami. “Ne nuk jemi as polici, as prokurori as hetues të hetojmë nëse ato që kanë deklaruar janë të vërteta ose jo”.

Gazeta Jeta në Kosovë raportoi javën e kaluar se D&G në vitin 2010 është hetuar nga autoritetet gjermane, por zyrtarët e saj thonë se dolën të pastër. Ajo ka pasur kontratë edhe me OeSD-në austriake, së cilës këtë muaj Ministria e Brendshme ia ndërpreu kontratën pas skandalit të zhdukjes së 1.4 milionë eurove.

“Në asnjë rast, OeSD-ja nuk ka marrë komponentë të tilla si këta çipa nga G&D-ja, për të përmbushur kërkesën e saj në Kosovë” G&D

“Supozojmë se ne mesin e tyre (çipave të blerë nga OeSD prej G&D-së) mund të jenë ato që gjenden në pasaportat ekzistuese të Kosovës”, thotë CETIS. “Prandaj i bie që edhe ata janë pjesë e zinxhirit të furnizimit të diskutueshëm me pasaporta ekzistuese”.

Por Heiko Witzke nga G&D, ditë më parë tha për Gazetën Jeta në Kosovë se këta çipa nuk kanë mbërritur në pasaportat biometrike të Kosovës, në kohën sa MPB-ja furnizohej nga OeSD-ja.

Ai e ka pranuar se G&D e ka furnizuar OeSD-në me çipa, por jo për pasaportat kosovare.

“Në asnjë rast, OeSD-ja nuk ka marrë komponentë të tilla si këta çipa nga G&D-ja, për të përmbushur kërkesën e saj në Kosovë”, tha Witzke.

Zyrtarët e CETIS-it mendojnë se pavarësisht ndërprerjes së kontratës ndërmjet MPB-së dhe OeSD-së, ofruesit e ri janë përafërsisht të njëjtit.

“Metoda e marrjes së kontratës, nga këndvështrimi ynë është mjaft e diskutueshme”, thonë në CETIS. “Besojmë se mund të ketë rrethana që nuk janë tërësisht në përputhje me kërkesat e dokumentacionit të tenderit dhe ligjin në fuqi”.

Dyshimet gjatë procesit

CETIS thotë se përfaqësuesit e G&D-së nuk ishin prezentë gjatë inspektimit të sistemit të sistemit dhe ndërtesave ku bëhet personalizimi i dokumenteve në Kosovë.

“Ishin përfaqësuesit e gjashtë kompanive të interesuara, por jo ata të G&D-së. Ata e kanë humbur datën e caktuar për vizitë”, thonë nga CETIS-i. “Megjithatë, atyre u ishte lejuar vizitimi i ndërtesave jashtë orarit të caktuar zyrtarisht  për vizitë”.

“Jo, nuk do të ankohemi. Kanë zgjedhur dikë tjetër dhe kaq. “Repsektojmë vendimin e MPB-së dhe nuk do të parashtrojmë asnjë ankesë” AKD

Dyshimi tjetër për zyrtarët e CETIS-it ka të bëjë me dokumentet e tenderit ku kërkohet standardi BSI-CC-PP-0056-V2-2012 për çipa. Kjo është një certifikatë sigurie që mbulon të gjitha të tjerat.

“Me sa dimë ne, nga të gjitha kompanitë konkurruese, vetëm G&D-ja plotësonte këtë standard”, thonë sllovenët. “Për ne mbetet mister se si u vendos që ky standard të bëhej pjesë e kushteve të dokumenteve të tenderit?”.

Dyshimi tjetër për CETIS-in ka të bëjë me hapjen e tenderit. Ata thonë se përkundër faktit që ekzistonin dy kritere bazë – çmimi 90 për qind dhe furnizimi në kohë 10 për qind, në hapjen e tenderit ishin prezantuar vetëm çmimet e ofertuara.

Hapja e ofertave të kompanive është bërë me 19 shkurt, një ditë pas përmbylljes së afatit për dorëzim ofertash. Atë ditë janë përmendur vetëm çmimet e ofertave.

CETIS-i thotë se kjo është dokumentuar edhe në regjistrat zyrtarë. Edhe këtu, sipas saj, mund të kishte mundësi të manipulimit të mëvonshëm të dokumenteve të tenderit.

Sllovenët thonë se në të gjithë tenderët publikë që kanë marrë pjesë, të dhënat e ofertuesve të konkurrentëve që ndikojnë në vendimin përfundimtar, janë bërë publike gjatë hapjes së dokumentacionit.

“Besojmë se në këtë rast ata duhet të kishin publikuar çmimin dhe kohën e furnizimit, të cilat kanë luajtur padyshim një rol të rëndësishëm në zgjedhjen e furnizuesit”.

Vlerësimi e diskualifikimi i kompanive

Me gjithë këto dyshime, CETIS-i ende nuk ka vendosur si do të veprojë. Ata thonë se kanë nevojë për qasje në dokumente e pastaj të merret vendimi se si të veprohet. Me gjasë, thonë, kanë për t’u ankuar.

“Besojmë se konkurrenca në vetvete nuk ishte bërë transparente konform me dokumentacionin e tenderit dhe legjislacionin”, thonë nga kjo kompani.

“Hapat e ardhshëm të CETIS-it do të bëhen të njohura pas shqyrtimit të dokumentacionit, sigurisht javën e ardhshme”.

Ndryshe nga CETIS-i, zyrtarë të kompanisë kroate AKD që në garë ishte si konzurcium me King ICT, thonë se nuk do të ankohen.

“Jo, nuk do ta bëjmë këtë. Kanë zgjedhur dikë tjetër dhe kaq”, thotë Kenan Hadzavdic, shef i shitjes në këtë kompani. “Repsektojmë vendimin e MPB-së dhe nuk do të parashtrojmë asnjë ankesë”, thotë ai për Gazetën Jeta në Kosovë.

„MORPHO nuk ka ofruar dëshmi për hapjen e filialit në Kosovë, kanë dorëzuar CV të pakompletuar të projekt-menaxherit, për tre ekspertë ka dorëzuar certifikata por jo CV-të dhe nuk ka garantuar se brenda 90 ditësh do të sjellë pasaportat e para“

Gjatë procesit të vlerësimit të ofertave nga komisioni, prezentë ishin edhe zyrtarë të Agjencisë Kundër Korrupsionit e KDI-së.

Gazeta Jeta në Kosovë ka parë raportin përfundimtar sipas të cilit rezulton se kompania MORPHO që ka ofruar tenderin 10.2 milionë, nuk ka plotësuar disa kushte.

Ata nuk kanë ofruar dëshmi për hapjen e filialit në Kosovë, kanë dorëzuar CV të pakompletuar të projekt-menaxherit, për tre ekspertë ka dorëzuar certifikata por jo CV-të dhe nuk ka garantuar se brenda 90 ditësh do të sjellë pasaportat e para.

Kompania AKD me ofertën 6.1 milionë euro, nuk është shpallur e përgjegjshme sepse nuk ka dorëzuar certifikatë të sigurisë së lartë nga organi kompetent që dëshmon për sigurinë e dokumenteve.

Ajo ka dorëzuar një certifikatë të Qeverisë kroate në lidhje me këtë pikë, por kjo për anëtarët e Komisionit ishte e pamjaftueshme për të garantuar sigurinë e dokumentacionit.

…………….  http://gazetajnk.com/?cid=1,987,4863

Der Mitbewerber die Holländische Firma MORPHO , welche zur Safran Gruppe gehört, musste 500.000 € Strafe bezahlen über ein Gericht in Paris, weil man die Kongo Regierung bestochen hatte, um einen Auftrag zuerhalten.

Dy Kompanive Për Pasaportat u Përmendet Ryshfeti

Ilustrimi: kryeministri-ks.netIlustrimi: kryeministri-ks.net

nga  Jeton Musliu
Katër kompanitë e huaja që po garojnë për tenderin problematik të vazhdimit të prodhimit të pasaportave biometrikë janë deklaruar se janë në rregull me ligjin. D&G në vitin 2010 është hetuar nga autoritetet gjermane, por zyrtarët e saj thonë se dolën pastër. Ajo ka pasur kontratë edhe me OeSD-në austriake, së cilës këtë muaj Ministria e Brendshme ia ndërpreu kontratën pas skandalit të zhdukjes së 1.4 milionë eurove. Kompania holandeze MORPHO është pjesë e grupit Safran që në shtator 2012 u gjobit nga një gjykatë në Paris me 500,000 euro për dhënie ryshfeti në një tender të ngjashëm në Nigeri.
…..

http://gazetajnk.com/?cid=1,3,4792