Ish-US ambasadori Withers: Problemi në Shqipëri është qeveria

Ish-ambasadori Withers: Problemi në Shqipëri është qeveria

Komentuar 5 herë

Ish-ambasadori Withers flet për herë të dytë në harkun e pak muajve, duke e rritur dozën e kritikës ndaj qeverisë e Berishës. Këtë e bën me një intervistë për revistën Java, e cila publikohet nesër, të shtunën. Ja disa nënvizime të forta nga intervista: -Është një përgjegjësi themelore e qeverisë që të garantojë që drejtësia të vihet ne vend dhe që viktimat e kësaj bëme të tmerrshme të shohin, që ata që mbajnë përgjegjësinë ligjore e morale për këtë krim, të japin llogari për veprimet e tyre. Por, qeveria shqiptare jo vetëm që ka neglizhuar zbardhjen e të vërtetës së Gërdecit, por në fakt, ka…

Ish-ambasadori Withers: Problemi në Shqipëri është qeveria

SKANDALI: Pse 40 kala dhe monumente të Shqipërisë do të “shiten” nga Instituti i Monumenteve?
28 Janar, 2012 | Postuar në: Aktualitet,Ekonomia | Shkruar nga: TemA Online
Share
5

Apollon Baçe konfirmon se nisma mbështetet nga Ministria e Kulturës dhe Kryeministri. Instituti i Monumenteve mbetet pa përgjigje kur pyetet se mbi ç’bazë ligjore do veprohet. Specialistët dëshmojnë hapur skemën e mirëfilltë të korrupsionit

Nga Kristi Pinderi

Duke filluar nga muaji i ardhshëm, Kalaja e Lezhës e bashkë me të edhe 40 kala apo monumente të tjera të trashëgimisë kulturore në të gjithë territorin e Shqipërisë do të jepen me qira dhe, biznesmenët e interesuar do të mund të ndërtojnë nga e para objekte të reja duke ndryshuar identitetin historik dhe strukturor të kalasë, ashtu siç mund të shikoni në fotot që po botojmë!

Një gjë e tillë është krejtësisht e paligjshme nëse bëhet pa aprovimin e të gjitha hallkave shtetërore që janë ngritur për të qenë filtër i mbrojtjes së trashëgimisë, si për shembull Këshilli Kombëtar i Restaurimit, Ministria e Kulturës, apo dhe pushteti lokal. Pjesa më e rëndësishme, debati me opinionin publik, është i domosdoshëm, por siç do ju tregojmë më poshtë me fakte konkrete, edhe kjo hallkë e domosdoshme e qeverisjes demokratike, nuk ka funksionuar fare në rastin në fjalë.

Në pothuajse të gjitha këto hallka institucionale, nisma për të “privatizuar” kalatë shqiptare duket se e ka marrë aprovimin paraprak. Këtë lajm, bazuar në një nismë konkrete të drejtorit të Institutit të Monumenteve të Kulturës, z. Apollon Baçe, të ministrit të Kulturës, Aldo Bumçi e të vetë kryeministrit Sali Berisha, e konfirmoi vetë z. Baçe. Me aprovimin e tij intervista u regjistrua e plotë dhe ne po e botojmë atë.

“Eshtë një kërkesë e ministrit të kulturës dhe e kryeministrit, dhe me iniciativë të Institutit të Monumenteve të Kulturës”, tha z. Apollon Baçe. Ndërsa kur e pyetëm në lidhje me afatet kohorë konkrete për zbatimin e saj tha se: “Kjo është strategji e re, politikë e re për monumentet, mirëpo muajin që vjen, ai që ka fituar projektet, do fillojë punimet”. Kur e pyetëm se cili është “ky që ka fituar projektin”, z. Baçe nuk u përgjigj, por burime të sigurta në Lezhë konfirmuan për gazetën se në fakt bëhet fjalë për të njëjtët individë që tashmë kanë ndërtuar, nën sytë e pushtetit lokal, plot 130 ndërtime pa leje, si hotele, restorante, qendra argëtimi, etj, në pjesën e poshtme të kalasë që bën pjesë gjithashtu në territorin e parkut arkeologjik të Lezhës. Tani synojnë të ndërtojnë edhe brenda mureve të kalasë!

Z. Apollon Baçe mundi të zbulojë vetëm një pjesë të kalasë së Lezhës që do të transformohet kryesisht në qendër argëtimi, e që janë ambientet e xhandarmërisë turke të vitit 1905, por në fakt, ambientet që do të dëmtohen dhe që do t’u transformohet krejtësisht fizionomia historike që kanë, janë edhe disa oda të familjes së njohur të Lekë Dukagjinit dhe në përgjithësi e gjithë kalaja. Në Këshillin Kombëtar të Restaurimit që do të duhet të vendosë për po ose jo, bëjnë pjesë vetë z. Baçe si sekretar që mund të drejtojë mbledhjet në rastet kur mungon ministri, bën pjesë gjithashtu drejtori i Agjencisë së Shërbimit Arkeologjik, z. Roland Olli, një person që s’ka qenë asnjëherë arkeolog, por që pas vitit 2005 duket se ka treguar interes për të qenë menaxher i ndërhyrjeve emergjente arkeologjike sa herë që ndërtimet e reja e lypin nevojën për të kuptuar se mbi çfarë terreni po ndërtohen, bën pjesë gjithashtu drejtori i trashëgimisë kulturore në ministri, z. Olsi Lafe, drejtuesja e arkeologjisë në qendrën albanologjike, Prof. Shpresa Gjongecaj, e të tjerë.

Ose jep dorëheqjen, ose të të heqim vetë!

E gjithë nisma duket se bazohet mbi presione të përsëritura që pushteti lokal në Lezhë dhe sidomos biznesmenë të lidhur ngushtë me LSI në atë qytet, po bëjnë e para për të legalizuar të paktën 130 ndërtime pa leje që janë bërë ndërkohë brenda territorit të Parkut Arkeologjik në Lezhë dhe e dyta, për të marrë një aprovim për të ndërtuar edhe brenda mureve të kalasë së Lezhës, një kala historike e lidhur me Skënderbeun, me Besëlidhjen e famshme, por edhe me disa familje princërore shqiptare si ajo e Lekë Dukagjinit.

E gjithë kjo nismë mbart pas vetes shumë pyetje, përgjigjet e të cilave të çojnë të besosh në një korrupsion të mirëfilltë të organizuar nga institucione shtetërore që duhet të mbrojnë trashëgiminë kulturore. Një vit më parë, kur drejtori i Parkut Arkeologjik të Lezhës, z. Salvator Xheçi, e kundërshtoi hapur nismën për të “privatizuar” kalanë e Lezhës, ai u përball me kërcënime dhe shantazhe të ndryshme që i kërkonin të jepte dorëheqjen, ose në të kundërtën një mision inspektues shtetëror do të dinte si të gjente motive për ta shkarkuar. Zotëria dha dorëheqjen duke menduar se mund të vazhdonte një betejë qytetare i pakërcënuar institucionalisht. I nisi disa letra zyrtare ministrit të Kulturës, në atë kohë z. Xhaferri, kryeministrit dhe gjithë institucioneve të tjera shtetërore. Në ato letra mund të kuptosh thellësinë tragjike të një shkatërrimi të mundshëm të Kalasë së Lezhës, diçka që të shkakton trishtim sidomos në 100 vjetorin e Pavarësisë. Ka disa argumente që e shoqërojnë në Shqipëri gjithmonë angazhimin e një nëpunësi lokal, e që të gjitha kanë të bëjnë se me cilën parti ai x apo y nëpunës është! Një nëpunës në Lezhë ka patjetër pas vetes një konotacion të tillë paragjykues por fakti që luftën e vazhdoi i vetëm edhe kur nuk ishte me drejtor i parkut arkeologjik, përbën një motiv më shumë për ta besuar z. Salvator Xheçin kur i shkruan z. Sali Berisha dhe ministrit të Kulturës sa më poshtë, fiks një vit më parë:

“Mbi rrënojat e Akropolit Antik të Lissit do të ndërtohet një qytezë e re hotelesh dhe restorantesh; trojet historike të mbretërive Ilire do të shiten për gjelltore e për hotele; sarajet e Dukagjinëve të famshëm  do të tjetërsohen në bare, restorante, motele, diskoteka, komplekse sportive; odat ku janë mbledhur prijësat shqiptarë për te bërë besëlidhjen do të kthehet në restorant për produkte mishi; atje ku ushtrohej kanuni i dukagjinëve do të ndërtohet një motel; atje ku u dergj Gjergj Kastrioti –Skënderbeu në prag të vdekjes do të ndërtohet thertorja dhe dhomat frigoriferike; atje ku mund të ishte një muze etnografik do të ndërtohen nevojtore publike dhe gropa e zezë e gjashtë godinave të kësaj qyteze të re; mbi rrënojat e kishës së shekullit 13 do të ndërtohet një disko nate; bujtina e miqve të princëve Dukagjinas (e kthyer në xhami pas pushtimit turk) do të kthehet në restorantin e produkteve të mishit të derrit; Në vendin ku arkeologët parashikonin të bëhej muzeu arkeologjik do të hapet një restorant peshku; varrezat mesjetare do të kthehen në vend parkimi për automjetet, etj.”.

Mori vetëm një përgjigje nga një drejtor i Ministrisë së Kulturës, z. Olsi Lafe, që i shkruante se pretendimet e tij ishin të pavërteta. Mirëpo ne zbuluam se në botën e trashëgimisë kulturore paska shumë zëra të tjerë, mes tyre personalitete të arkeologjisë dhe historisë të cilët janë tashmë të skandalizuar nga fakti se një nismë krejtësisht e paligjshme po miratohet dhe për këtë askush nuk ka as informacionin bazik.

Apollon Bace nuk e di se mbi ç’bazë ligjore do jepen me qira 40 kështjella

Zbulimi i parë shokues që bëmë ishte përmes një interviste që mundëm të zhvillonim me z. Apollon Baçe, drejtor i Institutit të Monumenteve të Kulturës. Na shpjegoi se në çfarë konsiston kjo nismë. Argumentimi filozofik, por edhe praktik pas saj duket se kapërdihet kollaj. Qendrat e Trashëgimisë Kulturore në Shqipëri kanë 20 vjet që përballen me nevojën e një menaxhimi efikas, në mënyrë që edhe të prodhojnë mjaftueshëm të ardhura por mbi të gjitha të mund të ruhen të paprekura, e të trashëgohen kështu te brezat pasardhës. “D.m.th, këtu kemi të bëjmë me një nismë të tillë, që, për shembull, në rast se vendet e huaja si Italia ku shteti paguan vetëm 20 përqind (Greqia akoma më pak) të buxhetit për restaurimin e monumenteve, te ne janë akoma ato praktikat e kaluara, që shteti kujdesej për çdo gjë, pra paguante 100 përqind të fondeve për restaurimin”, thotë z. Baçe. Mirëpo kur e pyetëm se mbi c’baza ligjore bazohet e gjithë kjo nismë, zotëria nuk ishte në gjendje të përgjigjej. Më konkretisht ndodhi kështu:

Mbi ç’bazë ligjore bazohet e gjithë kjo nismë?

Apollon Baçe: Meqë po flasim për bazën ligjore, unë nuk jam tregtar mëlçish që të dal në pazar e të filloj të shes mëlçitë e komshiut në kundërshtim me ligjin! Këtu ka ligje! Pasi bëhet projekti, aprovohet në Këshillin Kombëtar të Restaurimit, pastaj pasi aprovohet shikohet se sa qëndron brenda normave të shtetit, caktohet pastaj ajo data që do të jepet me qira, d.m.th për sa vjet do jepet, etj, mund të bëhet ose me qira ose me amfiteoze, nuk ka ndonjë kornizë ligjore që t’i qëndrojë kundër kësaj nisme dhe është bërë gati një liste me 30 apo 40 objekte të tilla, por ndoshta mund të reduktohet pak lista pasi të diskutohet me ministrin, dhe pastaj do shpallet në media.

Mirëpo zhgënjimi më i madh erdhi pikërisht në momentin kur z. Baçe, iniciator i kësaj nisme nuk dinte të përgjigjej konkretisht se cili ishte ligji apo V.K.M ku bazohej nisma. Ndodhi kështu:

Cili është institucioni përfundimtar që vendos pro apo kundër kësaj nisme?

Unë zbatoj diçka që lejon ligji! Kjo është një iniciativë, nuk është reformë.

Cilin ligj konkretisht?

Ua thashë dhe herë tjetër, jam në hetuesi apo në media? Ju kujtoni se unë do mbaj mend këto gjëra?

Jo detyrimisht numrin e ligjit, por, është Ligji për Trashëgiminë Kulturore, apo është ndonjë ligj për koncensionet, apo është VKM…, cili konkretisht?

Ja një minutë, se e kam këtu atë ligjin… Neni 17… eeee neni, pika 17 e ligjit 8048, datë … ee? (një zë i dytë dëgjohet) 9044, 9044! 07/04/2003.

Dmth është VKM e vitit 2003?

Ore zotni, po ta them edhe iherë që është ligj, e fundi i fundit është edhe ditë e shtunë e po humbas kaq kohë me këtë gjë, d.m.th çfarë jeni ju, është hetuesi kjo a çfarë që e dashke me numra, me pika e kështu? Eshtë ligj, është dhe VKM, d.m.th janë dy!

I menjëhershëm ishte reagimi i z. Lorenc Bejko, ish- drejtor i Monumenteve të Kulturës dhe një prej arkeologëve më të mirë aktualisht në Shqipëri. Kontributi i tij lidhet kryesisht me tumën prehistorike të Kamenicës, me tumën e Rëmbecit në Korçë që të gjitha këto gërmime që në tablonë e përgjithshme të arkeologjisë shqiptare i shërbejnë idesë së vazhdimësisë në shekuj kulturore dhe shpirtërore te një popullsie të njëjtë brenda territorit shqiptar, apo e thënë më ndryshe i shërben direkt mendimit se arbrit dhe shqiptarët e mëvonshëm janë pasardhës direkt të ilirëve. Gjithashtu, prof. Bejko është dhe një prej hartuesve të ligjit për trashëgiminë kulturore. Ai tha sa më poshtë:

Gazeta është në dijeni se të paktën 40 monumente të trashëgimisë kulturore do të propozohen që të jepen me koncension (një pjesë e tyre) mbi bazën e një nisme që tashmë është bërë publike nga z. Apollon Baçe. Ju, si një prej personaliteteve të arkeologjisë dhe si një ndër hartuesit e Ligjit për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, jeni në dijeni të kësaj nisme dhe nëse po, çfarë komenti keni?

Nisma të përmasave të tilla duhet të jenë objekt diskutimi të një rrethi sa më të gjerë të mundshëm grupesh interesi. Ky është akt i rëndësishëm transparence kur bëhet fjalë për administrimin e një pasurie të çmuar publike. Kur me pasuri publike, pastaj, kemi parasysh trashëgiminë kulturore kombëtare, vendimmarrja për dhënie me qira (deri në 99 vjet!!!) duhet të jetë shumë më serioze dhe e mbështetur në njohje shumë të thelluar, studime të gjera dhe strategji të qartë afatgjatë.

Nëse me ‘rijetëzim’ nënkuptohet ideja shterpë, bajate, tashmë monotone dhe banale e ndërtimit të një restoranti, bari, apo hoteli me salla konferencash në majë të çdo kalaje shqiptare, kjo përbën një rrezik të madh për tjetërsimin e një pjese të mirë të pasurisë sonë kombëtare dhe një shkelje të rëndë të parimeve profesionale të ndërhyrjeve në zonat dhe monumentet arkeologjike, historike dhe arkitektonike të vendit.

z. Apollon Baçe ju akuzoi, gjatë intervistës që ne patëm me të, si një zëdhënës i politikës opozitare. Sa i vërtetë është ky pohim?

Nuk ia vlen të komentoj për këtë çështje. Argumentet që kam promovuar dhe vazhdoj të përdor janë të lidhur me studimin e vlerave dhe ruajtjen e qëndrueshme të monumenteve të kulturës. Këtë e bëj nga pozitat e një njeriu të parreshtuar në asnjë parti politike dhe që as ka synuar në të shkuarën dhe as synon në të ardhmen pozita të natyrës politike. Ndërkohë që akuza që ju i referoheni vjen nga një personazh që s’ka lënë kërcim pa bërë nëpër të gjithë spektrin politik shqiptar. Mbi të gjitha, orientimi politik i debateve për trashëgiminë kulturore është llogorja e fundit e mundshme e sharlatanizmit dhe abuzuesve me trashëgiminë kulturore. Nisma në fjalë bën pjesë për atë pjesë të trashëgimisë kulturore që është në pronësi të shtetit. Shoqëria shqiptare i ka vendosur në mbrojtje këto objekte kulturore për hir të vlerave të mëdha që ato paraqesin, në rradhë të parë si dëshmi historike të së kaluarës kombëtare. Parimet dhe Karta Shqiptare e Restaurimit rregullojnë mënyrën sesi i ruajmë dhe vlerësojmë këto objekte, të cilat kanë rëndësi të shumëfishtë për shoqërinë tonë të sotme. Këto objekte janë me interes të madh edhe turistik, pikërisht sepse janë ashtu siç janë. Të thjeshta, harmonike me mjedisin, të rrënuara dhe rezultat i një historie të gjatë. Në gjendjen që i kemi trashëguar ato na flasin dhe informojnë për të kaluarën. Kalatë tona rivitalizohen duke vlerësuar historicitetin e tyre; duke i bërë qendra informimi dhe edukimi; duke i kthyer në qendra aktivitetesh të komuniteteve lokale dhe të kultivimit të traditave të tyre; duke mirëpritur vizitorët dhe tërhequr ata me informacion të thelluar për rolin e njeriut në histori; duke u ofruar vizitorëve një eksperiencë të veçantë dhe përjetime pozitive për një jetë më qytetare, më reflektive dhe më të përgjegjshme. Do ta shihja me shumë interes kalimin e administrimit të qendrave historike, arkeologjike e kulturore subjekteve të specializuara, private ose komunitare, mbi bazën e një studimi paraprak afatgjatë të menaxhimit të tyre. Eshtë krejtësisht sipërfaqësore të mendosh se duke ndërtuar lokale dhe dhënë me qira për 99 vjet restoratorëve e hotelierëve, kemi zgjidhur çështjen e ruajtjes së kalave dhe monumenteve!

INTERVISTA E PLOTE ME APOLLON BAÇE

Ne sivjet ndoqëm një rrugë tjetër, nisur nga fakti që në rast se në vitet e kaluara përqindja nuk ka qenë e mirë, sivjet fondet që vilen nëpërmjet donacioneve të ndryshme apo biznesmenëve kanë arritur shifrën e 22 milion euro. Ne pra Por arsyeja pse na shtyn ne në një nismë të tillë nuk ka të bëjë vetëm me vështirësitë ekonomike, por edhe me faktin që kjo praktikë (dhënia me qira e monumenteve) ndiqet dhe në vende të tjera të botës (flas për botën e përparuar, nuk di çfarë bëhet andej nga Mozambiku) dhe flas që në vende të tilla pra njeriu që viziton një kala apo kështjellë kërkon të gjejë aty dhe një lokal, këtu te ne gjërat nuk janë të sistemuara, por njeriu gjen vetëm ferra, vetëm dele, papastërti e gjëra të tilla. Kështu që ne patëm filluar me tre objekte. Një nga këto ka qenë Kalaja e Lezhës, një tjetër ka qenë kalaja e Ndroqit, dhe tjetra ka të bëjë me ato kullat në hyrje të kalasë së Elbasanit. Ka patur dhe përvoja të tjera në të kaluarën, si për shembull Kalaja e Lëkurësit mirëpo nuk e marrim dot si shembull të suksesshëm, pasi aty sipërfaqja e shfrytëzimit ka qenë 100 përqind, ndërsa ne synojmë që të japim me koncension diku te 15, deri në 40 përqind në secilin monument.

Për cilat objekte bëhet fjalë konkretisht?

Në rastin në fatlum, aty te Kalaja e Lezhës, duke përfshirë territorin poshtë dhe lart bëhet fjalë që ndërhyrja mund të jetë te 2 përqind, flitet për ato ndërtesat e xhandarmërisë turke të vitit 1905 që kanë një lartësi dy kate, apo një kat e gjysëm dhe mbi to do bëhet një muze arkeologjik, një muze etnografik dhe një lokal që të shërbejë ndonjë limonadë dhe jo kështu gjëra ahengu, e njëjta gjë dhe me Ndroqin me një sallë konferencash, një lokal, etj…

Mirëpo po të flasim për reaksionin që ka patur kjo ide te ne, unë jam pezmatuar dhe më vjen keq që çdo gjë që do kapet me dorë këtu do kthehet në politikë. Kështu që dhe reagimi i këtij krahut opozitar sipas të cilëve ne do marrim kosat e do shkatërrojmë kalanë e Lezhës më duket qesharak. Personat që e ngritën këtë gjë ishin komplet të paaftë duke filluar që nga z. Bejko, ish drejtor i Institutit të Monumenteve të Kulturës.

Kjo është strategji e re, politikë e re për monumentet, mirëpo muajin që vjen, ai që ka fituar projektet, do fillojë punimet.

Kush është ky që ka fituar këtë projekt, dhe mbi bazën e cilit legjislacion po bazoheni?

Po pse unë këtu jam në hetuesi, apo në gazetë?

Patjetër që në gazetë, po gazeta kërkon të dijë gjithçka thelbësore, dhe ligji është më thelbësor se çdo gjë tjetër, apo jo?

Epo atëherë hajdeni të enjten në zyrë, të gjej ligjin dhe t’ua analizoj tamam. Por mua, që të më bëni pyetje të tilla ku bazohet e ku s’bazohet, unë nuk jam kompjuter që ti mbaj mend të gjitha. Di që është një ligj që e lejon, kështu që hajdeni të enjten dhe flasim!

Ndoshta me keni keqkuptuar, nuk po bëj gazetarin që kërkon të kuptojë. Nuk po ju pyes për numrat katërshifrorë të ligjeve, dua të di të paktën titullin e ligjit apo ligjeve, dhe fushën që mbulon ai ligj, pasi kur flasim për pasuri të tilla publike dhe historike, atëherë baza ligjore ku nisma të tilla duhet të bazohen, është minimalisht informacioni i parë që duhet të dimë…

Ore, meqë po flasim për bazën ligjore, unë nuk jam tregtar mëlçish që  të dal në pazar e të filloj të shes mëlçitë e komshiut në kundërshtim me ligjin! Këtu ka ligje! Pasi bëhet projekti, aprovohet në Këshillin Kombëtar të Restaurimit, pastaj pasi aprovohet shikohet se sa qëndron brenda normave të shtetit, caktohet pastaj ajo data që do të jepet me qira, d.m.th për sa vjet do jepet, etj, mund të bëhet ose me qira ose me amfiteoze, nuk ka ndonjë kornizë ligjore që ti qëndrojë kundër kësaj nisme dhe është bërë gati një liste me 30 apo 40 objekte të tilla, por ndoshta mund të reduktohet pak lista pasi të diskutohet me ministrin, dhe pastaj do shpallet në media.

Përveç kalasë së Lezhës, për cilat objekte të tjera bëhet fjalë që të jepen me qira?

Depoja e kripës në Kavajë, Kalaja e Lalmit, disa ndërtime apo kulla në kalanë e Elbasanit, disa ndërtime të tjera në Berat, etj.

Cili është institucioni përfundimtar që vendos pro apo kundër kësaj nisme?

Unë zbatoj diçka që lejon ligji! Kjo është një iniciativë, nuk është reformë.

Cilin ligj konkretisht?

Ua thashë dhe herë tjetër, jam në hetuesi apo në media? Ju kujtoni se unë do mbaj mend këto gjëra?

Jo detyrimisht numrin e ligjit, por, është Ligji për Trashëgiminë Kulturore, apo është ndonjë ligj për koncensionet, apo është VKM…, cili konkretisht?

Ja një minutë, se e kam këtu atë ligjin… Neni 17… eeee neni, pika 17 e ligjit 8048, datë … ee? (një zë i dytë dëgjohet) 9044, 9044! 07/04/2003.

D.m.th është VKM e vitit 2003?

Ore zotni, po ta them edhe iher që është ligj, e fundi i fundit është edhe ditë e shtunë e po humbas kaq kohë me këtë gjë, d.m.th çfarë jeni ju, është hetuesi kjo a çfarë që e dashke me numra, me pika e kështu? Eshtë ligj, është dhe VKM, d.m.th janë dy!
Die Weltbank hat dazu eine kritische Bestand Aufnahme, rund um das Chaos

und Grundstücke am 13. Oktober gemacht und im TV erläutert. Was diese vielen Direktoren der Administration machen, weiss eigentlich niemand so richtig, nur ihren Job machen die nicht.

Normales System in Albanien! Berufsverbrecher bauen irgendwo und versuchen dann zulegalisieren.

Im Ärchologischen Park von Lezhe wurden allein 130 illegale Bauten errichtet, worüber wir schon vor einem Jahr berichteten

Vor allem von Mitgliedern der Mafia Partei LSI, des Ilir Meta! Nun will man 40 Burgen privatisieren und die militante Verbrecher Banden, können damit ihre illegalen Bauten legalisieren (Hotels, Bars, Lokale, Restaurants etc.)und absolut Alles ist gegen das Gesetz. Der Leiter des Ärchologischen Parks Mr. Salvator Xheçi,, wurde nicht nur bedroht, sondern schrieb, deswegen bereits einen Brief an den damaligen Minister Ferdinand Yhaferrie, der auch hier erneut, nur kriminelle Interessen wahr nahm und keinerlei Gesetze kannte und auch ignorierte, das es ein Mafiösen System der Legalsieriung von kriminellen Banden ist. Zuständig im Ministerium für Kultur ist der Direktor und Berufs Verbrecher: Olsi Lafe, der Null Ausbildung, noch Bildung überhaupt hat auf Antiken, oder Kulturelle Gebiet, was allgemein bekannt ist. Dieser Berufs Verbrecher treibt diese Mafiösen Geschäfte vorwärts. Der PR Chef, der Kosovo Todes Schwadrone, machte in seinem Amts Missbrauch, natürlich Nichts, wozu er eigentlich lt. Gesetz verpflichtet ist.

SKANDALI: Pse 40 kala dhe monumente të Shqipërisë do të “shiten” nga Instituti i Monumenteve?
28 Janar, 2012 | Postuar në: Aktualitet,Ekonomia | Shkruar nga: TemA Online
……..

Apollon Baçe konfirmon se nisma mbështetet nga Ministria e Kulturës dhe Kryeministri. Instituti i Monumenteve mbetet pa përgjigje kur pyetet se mbi ç’bazë ligjore do veprohet. Specialistët dëshmojnë hapur skemën e mirëfilltë të korrupsionit

Castle of Clarendon, wie es

http://www.gazetatema.net/web/2012/01/28/skandalipse-40-kala-dhe-monumente-te-shqiperise-do-te-%E2%80%9Cshiten%E2%80%9D-nga-instituti-i-monumenteve/

Dieser Eintrag wurde am 25.1.2012 um 10:59 verfasst und befindet sich in