Ali Ahmeti – Azem Syla: A“Invalid psikik” në Zvicër, deputet në Kosovë

“Invalid psikik” në Zvicër, deputet në Kosovë
28 Shkurt, 2012

Kuvendi i Kosovës ka në gjirin e vet një “invalid psikik qind për qind”. Me këtë diagnozë Azem Syla ka arritur që nga Zvicra të marrë mijëra euro, të cilat shteti helvetik po kërkon t’ia kthejë, pas “zbulimit” që ka bërë se Syla është deputet në Kuvendin e Kosovës.

Në vendimin e Gjykatës Administrative të Kantonit të Solothurnit në Zvicër, një kopje të së cilit e ka siguruar “Koha Ditore”, janë numëruar siç quhen aty, mashtrime, sjellje joligjore dhe keqpërdorime nga Azem Syla, deputet i Partisë Demokratike të Kosovës. Syla është akuzuar nga Nazim Bllaca, i cili pretendon se ka qenë agjent i SHIK-ut, se ka qenë urdhërues vrasjesh pas luftës.

Në vendimin e kësaj gjykate thuhet se më 29 mars 2011, Enti për Migracion dhe Lejeqëndrime i Kantonit të Solothurnit në Zvicrën qendrore konstatoi se lejeqëndrimi i kategorisë C (“Niederlassungsbewilligung C”), me të cilin ishte i pajisur Azem Syla, ka skaduar. Rrjedhimisht Gjykata Administrative ka urdhëruar që Sylës t’i merrej lejeqëndrimi dhe ta lëshonte Zvicrën deri më 15 maj. Sipas vendimit të Gjykatës më 8 prill 2011, Syla është ankuar kundër vendimit.

Të hënën gazeta ka provuar ta marrë një qëndrim nga Azem Syla, por nuk ka mundur. Shoferi dhe truproja e tij, Artan Vila, i cili është ndërmjetës për komunikim me Sylën, nuk e ka hapur telefonin. Por avokati i tij në Kosovë, Tomë Gashi, ka thënë se ajo që është shkruar në gazetë të hënën është shumë shokuese…

“Shokuese është se nuk kemi të bëjmë me Azem Sylën si një qytetar i thjeshtë i Kosovës, por kemi të bëjmë me Azem Sylën, i cili për periudhën kohore që thuhet se ka marrë mjete jashtëzakonisht shumë prej shtetit të Zvicrës, ai ka qenë udhëheqës i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, respektivisht komandant i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së”, ka thënë Gashi. “Dhe e dyta, kemi të bëjmë me Azem Sylën, deputet i Kuvendit të Republikës së Kosovës. Kjo është shokuese për mua si qytetar i thjeshtë, por edhe si avokat i tij”.

Në aktvendim të Gjykatës thuhet se parashtruesi i ankesës, në këtë rast Azem Syla, ka shkuar në Zvicër më 20 tetor 1994, bashkë me gruan dhe tre fëmijët dhe kërkoi azil. Më 4 gusht 1995, atij dhe familjes së tij u kishin dhënë azil. Më 14 tetor 1999, Syla kishte marrë lejeqëndrimin C në Zvicër.

Në vendimin e Gjykatës thuhet se Syla gjatë luftës ka qenë shef i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), ndërsa pas luftës ushtroi funksionin e ministrit të Mbrojtjes. Për këto arsye atij iu kishte anuluar statusi i refugjatit më 6 tetor 2000. Mes 14 janarit 2000 dhe 14 janarit 2005, sipas aktvendimit, Syla kishte udhëtuar shumë herë me pasaportën e tij të Republikës së Shqipërisë në Shqipëri dhe në Kosovë, por asnjëherë direkt nga Zvicra. Me dokumentin zviceran të udhëtimeve (“fletudhëtimi i kaltër”), i cili ishte i vlefshëm nga data 4 shtator 1998 deri më 15 dhjetor 2006, Syla kishte ndërmarrë disa udhëtime prej Shqipërisë dhe për në Shqipëri, si dhe disa udhëtime në Zvicër.

“Gjatë qëndrimit të tij në Zvicër, Azem Syla nuk ka punuar kurrë. Pas ardhjes së tij ne Zvicër ai mori ndihma sociale dhe nga viti 2002 kontribute shtesë, pasi që për shkaqe psikike ai kishte një shkallë invaliditeti prej 100 për qind”, thuhet në këtë aktvendim. Kontributet shtesë të cilave u referohet Gjykata janë një lloj pensioni që paguhen nga sigurimi invalidor i Zvicrës, kur personi përkatës gëzon një pension të ulët pasi nuk ka paguar mjaft kontribute në arkën pensionale. Kontributet shtesë paguhen edhe kur personi përkatës nuk ka paguar kontribute në arkën pensionale.

Gjatë këtyre viteve, sipas vendimit të Gjykatës Administrative të Kantonit të Solothurnit, Azem Syla nga sigurimi invalidor zviceran ka marrë hiç më pak se 426 mijë franga, që në këmbim me euro i bie 350 mijë euro. Momentalisht në Gjykatën e Sigurimeve është duke u zhvilluar procedura për ndërprerjen e pagesës së kontributeve shtesë – pensionit për Azem Sylën. Në vendim më tutje thuhet se Syla mes vitit 2001 deri më 2003, ka kryer një studim në distancë në Universitetin privat të Leibniz-it në SHBA për të marrë titullin master. Në po atë universitet ai është pajisur edhe me titullin doktor. Që nga viti 1999, ai është anëtar i Kryesisë së Partisë Demokratike të Kosovës të kryeministrit të tanishëm të Kosovës, Hashim Thaçi.

Nga viti 2008, Syla është president i përhershëm i nderit i Konferencës ndërkombëtare të biznesit dhe zhvillimeve të Institutit Financiar Kosovar IFK. Në dhjetor 2010, Syla është zgjedhur deputet i Kuvendit të Kosovës. Gjykata ka nënvizuar se autoritetet zvicerane kanë gabuar kur më 14 tetor 1999, ia kanë dhënë Azem Sylës lejeqëndrimin C për shkak se është e pamohueshme që në atë kohë ai ka qenë shef i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe pjesëmarrës në Konferencën e Rambouillet/KD

http://www.gazetatema.net/web/2012/02/28/%E2%80%9Cinvalid-psikik%E2%80%9D-ne-zvicer-deputet-ne-kosove/

details

http://www.botasot.info/def.php?category=3&id=156886

11.3294 – Interpellation

Hashim Thaci und die kriminellen Aktivitäten der UCK in der Schweiz

Eingereicht von

 

Einreichungsdatum
18.03.2011
Eingereicht im
Nationalrat
Stand der Beratung
Erledigt

 

 

 

Eingereichter Text

Die im Dezember 2010 im Rahmen eines Berichts des Europarates erhobenen Vorwürfe gegen den Ministerpräsidenten von Kosovo, Hashim Thaci, umfassen schwere Verbrechen und Menschenrechtsverletzungen. Problematisch ist die Tatsache, dass Thaci vor dem Kosovo-Krieg in der Schweiz den Status eines anerkannten Flüchtlings erlangte. Zu dieser Zeit wurden von der Schweiz aus kriminelle Geschäfte im Namen der UCK abgewickelt.

1. Was waren die Gründe zur Erlangung des Flüchtlingsstatus von führenden UCK-Mitgliedern: Hashim Thaci, Xhavit Haliti, Bardhyl Mahmuti, Ramush Haradinaj, Azem Syla, Adem Grabovci, Jashar Salihu, Kadri Veseli, Ali Ahmeti (Jahr der Erteilung des Flüchtlingsstatus und Begründung pro Person)?

2. Wurden beim Herkunftsland, bei EU-Staaten oder internationalen Organisationen Informationen über die obenerwähnten Personen eingeholt, bevor ein Flüchtlingsstatus erteilt wurde, was in einem ordentlichen Asylverfahren üblich ist? Falls nein, warum nicht? Falls ja, welches Ergebnis?

3. Welche der obenerwähnte Personen besitzen gegenwärtig eine Aufenthalts- oder Niederlassungsbewilligung, und warum wurde diese nicht widerrufen?

4. Welchen obenerwähnten Personen wurde der Flüchtlingsstatus entzogen, gegen welche eine Einreisesperre verhängt und aus welchen Gründen?

5. Im Staatsschutzbericht 1998 wurde die Führung der UCK namentlich erwähnt: B. Mahmuti (Auslandssprecher), X. Haliti (Finanzverwalter der UCK) und H. Thaci. Die Schweiz wurde als Logistikstützpunkt und Finanzierungsbasis bezeichnet. Welche Massnahmen wurden dagegen ergriffen?

6. Inwiefern gefährdete und gefährdet die Duldung der Führungsmitglieder der UCK die innere Sicherheit der Schweiz?

7. Haben die Familienangehörigen von Bardhyl Mahmuti ebenfalls einen Aufenthaltsstatus in Form einer Aufenthalts- oder Niederlassungsbewilligung in der Schweiz? Falls ja, warum?

8. Warum ist Azem Syla, Mitbegründer der UCK, immer noch im Besitz einer Niederlassungsbewilligung im Kanton Solothurn?

9. Warum ist Kadri Veseli, ehemaliger Kommandeur und Leiter des illegalen kosovarischen Nachrichtendienstes, im Besitze einer Niederlassungsbewilligung?

10. Wieso konnte Thaci seinen Lebensmittelpunkt nach Zürich verlegen, obwohl ihm der Kantonswechsel nie bewilligt wurde?

11. Mit Bundesbeschluss vom 3. Juli 2001 wurde X. Haliti auf unbestimmte Zeit verboten, in die Schweiz einzureisen. Warum dies nicht bei sämtlichen Führungsmitgliedern der UCK?

Antwort des Bundesrates vom 25.05.2011

Der Bundesrat kann zu einigen der vom Interpellanten gestellten Fragen aus Gründen des Persönlichkeitsschutzes keine näheren Angaben machen. Die entsprechenden Informationen sind vertraulich zu behandeln (vgl. Art. 7 Abs. 2 Bst. c des Bundesgesetzes über die Bundesversammlung; SR 171.10).

1. Die erwähnten Personen haben mit einer Ausnahme in der Schweiz um Asyl ersucht. Sie wurden im Zeitraum vom 20. November 1986 bis 16. Februar 1996 als Flüchtlinge anerkannt, und es wurde ihnen Asyl gewährt. Sie konnten nachweisen oder zumindest glaubhaft machen, dass sie von den Behörden im ehemaligen Jugoslawien wegen ihrer politischen Anschauungen verfolgt waren.

2. Die Asylbehörden haben jedes Asylgesuch individuell und sorgfältig geprüft. Unter anderem wurden auch Abklärungen sowohl über die Schweizer Vertretung im Herkunftsstaat als auch in den benachbarten Ländern der Schweiz durchgeführt. Ausserdem wurde zur Beurteilung der Asylgesuche das allgemeine Länderwissen zur Menschenrechts- und politischen Lage im ehemaligen Jugoslawien mit einbezogen. In allen Fällen wurde im Zeitpunkt des Entscheides geprüft, ob Asylausschlussgründe vorliegen (vgl. Art. 53 des Asylgesetzes; SR 142.31; Art. 1F des Abkommens über die Rechtstellung der Flüchtlinge; SR 0.142.30).

3./7./8./9. Aufgrund der Kompetenzordnung im Ausländerbereich sind für die Erteilung und den Widerruf der Aufenthalts- und Niederlassungsbewilligung die kantonalen Behörden zuständig. Wie bereits in der Einleitung erwähnt, kann der Bundesrat zudem aufgrund des Persönlichkeitsschutzes keine Angaben über den aktuellen Aufenthaltsstatus der Familienangehörigen machen. Bei den betroffenen Personen selbst ist der Bundesrat der Auffassung, dass es aus Gründen des Persönlichkeitsschutzes unverhältnismässig ist, über die bereits vom EJPD kommunizierten Informationen hinauszugehen.

4. Bei den unter Frage 1 erwähnten Personen wurden bald nach Beendigung des Kosovo-Krieges Asylwiderrufsverfahren eingeleitet. Bezüglich des Einreiseverbots gegen Xhavit Haliti verweisen wir auf die Antworten auf die Fragen 5 und 11.

5. Mit Entscheid vom 3. Juli 2001 hat der Bundesrat gegen Exponenten des Mazedonien-Konflikts in der Schweiz Massnahmen gestützt auf Artikel 184 Absatz 3 der Bundesverfassung der Schweizerischen Eidgenossenschaft (BV; SR 101) angeordnet. Unter anderem wurde Xhavit Haliti untersagt, das Gebiet der Schweiz bis auf Weiteres ohne ausdrückliche Bewilligung zu betreten. Zudem wurde diesem unter anderem verboten, Organisationen zu gründen, zu vertreten oder zu unterstützen, die entweder selber gewaltsam am Konflikt in Mazedonien teilnahmen oder die indirekt gewaltbereite Parteien unterstützten. Das Eidgenössische Justiz- und Polizeidepartement (EJPD) wurde beauftragt, diese Beschlüsse zu vollziehen. Bei weiteren Personen gab es Hinweise, dass sie sich seit längerer Zeit im Konfliktgebiet aufhielten und dort für die proalbanische Konfliktpartei aktiv waren, währenddem sie in der Schweiz fremdenrechtlich geregelt waren. Das EJPD hat gegen diese Personen aus Ex-Jugoslawien die nötigen Massnahmen in seinem Zuständigkeitsbereich (Bundesamt für Polizei und Bundesamt für Migration) angeordnet. Sie betrafen vor allem den Aufenthaltsstatus.

6. Der Bundesrat hat die unter Frage 5 beschriebenen Massnahmen damit begründet, dass die Aktivitäten der Exponenten des Mazedonien-Konflikts die innere und äussere Sicherheit der Schweiz gefährden. Diese Aktivitäten waren geeignet, die Beziehungen der Schweiz zu Mazedonien und zu Drittstaaten zu gefährden. Diese Staaten haben sich wie die Schweiz für eine friedliche Lösung im Balkan eingesetzt und kriegerische Aktivitäten albanischer Nationalisten verurteilt. Auch bestand die Gefahr, dass die Aktivitäten von der Schweiz aus getätigt würden und damit die Sicherheit der Schweiz gefährdet würde.

10. Bei einem Kantonswechsel gelten die Bestimmungen von Artikel 37 des Ausländergesetzes. Danach haben Personen mit Kurzaufenthalts- oder Aufenthaltsbewilligung im Voraus eine entsprechende Bewilligung des neuen Kantons zu beantragen. Sofern keine Widerrufsgründe nach Artikel 62 des Ausländergesetzes vorliegen und die ausländische Person nicht arbeitslos ist, besteht bei Personen mit Aufenthaltsbewilligung ein Anspruch auf Kantonswechsel. Bei Personen mit Niederlassungsbewilligung besteht ebenfalls ein Anspruch auf Kantonswechsel, sofern kein Widerrufsgrund nach Artikel 63 des Ausländergesetzes vorliegt. Da die Kantone für die Kantonswechsel zuständig sind, verfügt das Bundesamt für Migration im genannten Fall über keine näheren Angaben.

11. In seinem Entscheid vom 3. Juli 2001 hat sich der Bundesrat mit der Situation der elf Personen befasst, die alle als Kader der UCK galten.

Gegen drei Personen, darunter auch Xhavit Haliti, wurden direkt auf die Bundesverfassung gestützte Massnahmen ergriffen. Gegen zwei dieser Personen, darunter Xhavit Haliti, sprach der Bundesrat Einreiseverbote aus, weil sie sich seit 1998 vorwiegend im Ausland befunden hatten. Gegen die dritte Person, die tatsächlich in der Schweiz wohnte, wurde ein Verbot der Durchführung von Propagandaaktionen ausgesprochen, verbunden mit der Drohung der Ausweisung im Falle einer Nichtbeachtung des Verbots.

Bei den restlichen acht Personen hat der Bundesrat davon Kenntnis genommen, dass das EJPD (Bundesamt für Polizei, Bundesamt für Migration) die nötigen Massnahmen ergreifen würde, um die für deren Situation geeigneten Entscheide zu treffen, beispielsweise ein Widerruf des Flüchtlingsstatus und/oder der Aufenthaltsbewilligung und/oder ein Einreiseverbot. Gegen diese Personen wurden dann auch tatsächlich verschiedene Massnahmen ergriffen, die darauf abzielten, sie von der Schweiz fernzuhalten.

 

 

 

Dokumente

:http//www.parlament.ch/d/suche/seiten/geschaefte.aspx?gesch_id=20113294

 

02/03/2012 10:11

 

Kosovë, zhduken 200 mijë € nga llogaria e Ipeshkvisë

 

Rreth 200 mijë euro, të dhuruara vite më parë për ndërtimin e katedrales “Nëna Tereze” në Prishtinë, dyshohet se janë “zhdukur” nga llogaria bankare e Kishës Katolike.

Ndonëse nuk dihen ende emrat e personave si të dyshuar të mundshëm, Prokuroria Publike e Qarkut në Prishtinë, ka intensifikuar hetimet në gjetjen e tyre pas një kallëzimi penal të pranuar nga Ipeshkvia e Kosovës.

Prokurori publik i qarkut, Lulzim Sylejmani, i cili ka në duar dosjen e dorëzuar nga Ipeshkvia, ka konfirmuar nisjen e hetimeve për humbjen e rreth 200 mijë eurove.

“Ipeshkvia e Kosovës ka dorëzuar një kallëzim penal në janar të këtij viti, ku tregon për zhdukjen e rreth 200 mijë eurove, zhdukje kjo e të hollave që ka ngjarë në vitin 2005 deri në vitin 2006″, i ka thënë “Zërit” prokurori Sylejmani.

Sipas tij, paratë e humbura kishin qenë donacion për ndërtimin e katedrales “Nëna Terezë” në Prishtinë dhe, si të tilla, kishin qenë të depozituara në Bankën Kreditore të Prishtinës, filiali në Prizren. / Kosova.com

 Nun wird er angeklagt, von der Schweiz!

 

 

Zvicra ngrit zyrtarisht padi kundër Azem Sylës

Publikuar: 13.03.2012 – 13:15

Solothurn, 13 mars – Është ngritur edhe zyrtarisht padia për mashtrim ndaj deputetit, Azem Syla në Kantonin Solothurn të Zvicrës. Prokurori Felix Bänziger ka thënë të jetë ngritur padia për veprën, njofton KTV: Shkelje të ligjeve federale në përfitimin e ndihmave dhe mashtrim. Sipas prokurorit Syla sistematikisht ka mashtruar shtetin e Zvicrës, dhe ai mund të detyrohet ti kthej paratë. Hapi i parë sipas tij është ekzaminimi total i rastit dhe brenda një jave do të merret vendimi për këtë çështje. Tashmë mediet zvicerane flasin për shumën prej 426 mijë  frangave që supozohet se Syla ka përfituar brenda nën vjetëve në mënyrë të paligjshme. Pagesat i’u ndalën në Shkurt të vitit 2011. Edhe pse i është kërkuar të kthej pas 191 mijë franga, kjo do të jetë e vështirë për shkak të sistemit të komplikuar të pagesave dhe që në masë të madhe varet nga Sigurimi i Kantonit të Solothurnit.

 http://www.kohaditore.com/?page=1,13,91353

 

5 Responses

 1. Europas Idioten Mafia, zu dumm für Alles und vollkommen schizo!

  Eine rein kriminelle Familie, von Mörder und Verbrechern! Gashi, Syla, Hashim Thaci, Sejdij Bajrush (Schwager in Kumanovo)

  9 Nov 2011 / 17:47
  Nazim Bllaca, Kosovo’s Self-Styled Assassin: ‘I’m not Mad’

  Key witness in trial that convicted Fahredin Gashi says guilty verdict proves his claim that he conducted assassinations at the secret services’ behest.
  By Faton Osmani
  Pristina

  Self-confessed political hit man Nazim Bllaca has said the conviction of his former hit-squad partner, Fahredin Gashi, for war crimes shows he is far from mad.

  Gashi was sentenced to 18 years in prison last week, largely based on Bllaca’s testimony, for the murder of Salih Gashi, a Democratic League of Kosovo, LDK, activist in 1998.

  Bllaca was a member of the unofficial secret service, SHIK, which emerged from the ranks of the Kosovo Liberation Army, KLA, following the end of the conflict and then became the intelligence arm of the Democratic Party of Kosovo, PDK.

  He has admitted to involvement in two political murders, including Gashi’s, as well as other attempted assassinations, committed under the orders of SHIK commanders.

  http://www.balkaninsight.com/en/article/nazim-bllaca-kosovo-s-self-styled-assassin-i-m-not-mad

  http://www.albania.de/alb/index.php?p=2660

  17. Dezember 2010
  Panik bei der Albaner Mafia in Tirana und Phristina, nach dem Dick Marty Bericht, über die Albaner Mafia rund um Hashim Thaci
  coe
  Dick Martys Bericht an den Europarat

  Original TV Report von Dick Marty, mit Englischer Dolmetscherin vor dem Europarat, wo dann weitere Ermittlungen in dieser Sache beschlossen werden und vor allem der Personen udn Zeugen Schutz, der Schlüssel ist.

  http://coenews.coe.int/vod/20101216_01_e.wmv
  aus

  http://balkan-spezial.blogspot.com/2010/12/panik-bei-der-albaner-mafia-in-tirana.html

  Ein Dumm Krimineller aus der Hashim Thaci Familie festgenommen: Fahredin Gashi

  http://balkaninfo.wordpress.com/2011/01/06/noch-ein-dumm-krimineller-aus-hashims-thaci-familie-festgenommen/

 2. Dem Berufs Verbrecher Azem Syla, wird ein erneuter Wohnsitz in der Schweiz verweigert.

  Azem Sylës i mohohet qëndrimi në Zvicër
  Artikujt tjerë

  Pa konsensus për rrugëtimin evropian të Kosovës
  Objektet fetare serbe mbesin nën përgjegjësinë e KFOR-it
  KQZ: Gati për zgjedhjet në Ferizaj
  Opozitarë sirianë në Gjakovë
  Ambasada amerikane dhe MKK-ja investojnë kthimin në Drenoc
  Parandalimi i mizorive – punë e të gjitha kombeve
  Serbët e veriut këmbëngulin për zgjedhje
  BE shtyn Udhërrëfyesin për vizat
  Takimi i gastroenterologëve nga Kosova e Turqia në Prishtinë
  Ndotja e ambientit –armik i Kosovës

  Publikuar: 28.04.2012 – 09:19

  Bernë, 28 prill Gjykata Federale e Zvicrës, si instanca më e lartë gjyqësore në vend, ka hedhur poshtë ankesën që deputeti nga Kosova Azem Syla kishte bërë pas vendimit që një gjykatë më e ulët kishte marrë për t`ia mohuar atij qëndrimin në Zvicër.

  Gjykata Administrative e kantonit të Soloturnit me një vendim që kishte marrë në muajin shkurt i kishte marrë mbrapa Azem Sylës lejen e qëndrimit të përhershëm (C) në Zvicër, njofton albinfo.ch, transmeton Indeksoline.

  Këtë vendim kjo gjykatë e kishte mbështetur, si kumtohet, se Syla kishte shfrytëzuar ndihmën sociale dhe kompensimet me gjithë faktin se ai ishte zgjedhur deputet në Parlamentin e Kosovës.

  Sipas llogarive të bëra nga organet kompetente del se Azem Syla ka marrë gjatë afër dhjetë viteve rreth 400 mijë franga nga shteti zviceran.

  Syla, sipas vendimit të fundit të Gjykatës Federale duhet të lëshojë Zvicrën deri në mesin e muajit maj.

  Gjykata Federale në fakt nuk e ka marrë fare në shqyrtim ankesën e Azem Sylës. Ata e kanë arsyetuar këtë me faktin se Syla që nga nëntori i vitit 2010 ka zyrtarizuar qëndrimin në Kosovë, në mënyrë që të mund të merrte pjesë në zgjedhjet e atjeshme parlamentare. http://www.koha.net/?page=1,13,97347

 3. NEWS
  11 Jun 12 / 13:00:28
  Family Claims Hit was Ordered on Nazim Bllaca

  Close family members of Nazim Bllaca, the key witness in the “Bllaca 2” process, testified that they received threats after he confessed about his involvement with SHIK.
  Fatmir Aliu BIRN Pristina
  Idriz Bllaca, the father of the self-professed former Kosovo Secret Service, SHIK, agent, Nazim Bllaca, during his testimony at Pristina’s District Court on Friday said that he met the people who ordered his son’s assassination after he testified about the alleged crimes he committed for SHIK.

  In the process known as “Bllaca 2”, six defendants, Sadik Abazi, Shaban Syla, Bekim Syla, Driton Hajdari, Fahredin Uka and Fahredin Gashi are charged – based on Bllaca’s testimony – with killing Salih Gashi, and with two counts of attempted murder.

  Gashi was shot dead on June 15, 1999, apparently because he was a Democratic League of Kosovo, LDK, activist. The LDK, then led by Kosovo’s first president, Ibrahim Rugova, was the main political opposition to the Democratic Party of Kosovo, PDK.

  Previously, Nazim Bllaca testified that the accused men were former members of SHIK, an allegation that all of them denied.

  Testifying on Friday, Bllaca’s father Idriz recalled how he was trying to save his son from being killed.

  “I was in the houses of Hysri Rama, and Shaban Syla. Because Shaban paid Hysri Rama to kill Nazim,” Idriz Bllaca said.

  He explained that the visits occurred between 2007 and 2009, as his son fled the country out of fear for his life following his testimony to the prosecution.

  In 2009 Kosovo was shaken by the revelations of the alleged SHIK agent Bllaca about the activities of the former secret service. Bllaca also admitted having murdered an Albanian who had collaborated with the Serbian authorities back in 1999.

  One former Kosovo Liberation Army, KLA, soldier Fahredin Gashi was sentenced to 18 years, following Bllaca’s testimony.

  Bllaca’s brother Osman testified about the threats the family received from the suspects. He said he was present when some of the defendants came to their home to talk to his father Idriz.

  “In 2007, they came to my father’s house to tell him that he should advise Nazim not to talk, otherwise the family will be harmed…I was there, and I can tell you that Fahredin Gashi, Shpresim Uka, Driton Hajdari and Reshat Gashi, delivered the message,” he said.

  “I remember pretty well that Fahredin Gashi’s said ‘if I go to jail, you will all have problems’,” Osman added.

  Osman Bllaca told the court that his brother had some psychological problems during 2002-2003, and that he was treated by psychiatrists Fatmir Xhelili.

  “But he’s doing fine now,” he said.

  Fatmir Xhelili, is currently a member of Kosovo’s Parliament and a senior official of the ruling Democratic Party of Kosovo. In the interview Bllaca gave to BIRN in November last year, he alleged that Dr Xhelili was a high-ranking SHIK official.

  The SHIK emerged from the ranks of the Kosovo Liberation Army, KLA, following the end of the war with Serbia in 1999, and then became the intelligence arm of the now ruling Democratic Party of Kosovo, PDK.

  The secret service is widely believed to have eliminated the PDK’s political rivals during 2000 and 2001, though this was not proven in court.

  SHIK claimed in June 2008 that it had officially disbanded.

  But a US expert on Albanian issues, David Phillips, released a report back in 2010 on the agency, quoting an anonymous source claiming that the supposedly defunct body was still receiving $200 million a year from bribery, extortion, racketeering, and protection services.

  The former head of SHIK, Kadri Veseli, in a rare TV appearance in 2009, said that different businesses financed the SHIK and denied any links to political murders.

  The “Bllaca 2” process will continue on Monday, when is expected that Idriz Bllaca wlll finish his testimony.

  http://www.balkaninsight.com/en/article/bllaca-family-people-were-hired-to-kill-nazim

Schreibe einen Kommentar