Criminal Xhavit Haliti: Krahinorizmi është shumë i përhapur në politikën e Kosovës

NATO secret: Xhavit Halili Mafia Boss and Top criminal

Balkanblog Bundestag Einladung von Lammert 


“Geheimes” NATO Dokument, dokumentiert nochmal die Top Verbrecher im Kosovo: Hashim Thaci und Xhavit Halili
Zerschlagung Jugoslawiens: Die CIA Operation “Roots”

in english: Killer swadron: Xhavit Halili and Hashim Thaci together with Ramuz Haradinaj

Haliti: Krahinorizmi është shumë i përhapur në politikën e Kosovës

2012-01-05

Ylli Pata (KERKO …)

 

 

Intervistë

Rrëfehet Zeka: Jo një presidenti të fortë

“Zeka” heq dorashkat dhe flet hapur. Një prej protagonistëve kryesorë të politikës shqiptare, përkatësisht Xhavit Haliti, nënkryetar i Parlamentit të Kosovës dhe një prej drejtuesve të Partisë Demokratike të Kosovës, në një intervistë për “Shqip” deklaron se krahinorizmi ka hedhur rrënjë në politikën e Kosovës, ndërkohë që korrupsioni është një realitet. Haliti flet edhe për çështjen e zgjedhjes së Presidentit të ardhshëm të Kosovës, për të cilin ka mendim të ndryshëm me procedurën që do të ndiqet, pasi mbron modelin gjerman të kreut të shtetit. Ndërkaq, nënkryetari i Kuvendit të Kosovës rrëfen diçka edhe për veten dhe angazhimin në politikën aktive….

Z. Haliti, pak kohë më parë, kancelarja Merkel ishte në Kosovë në një vizitë të rëndësishme, ku përcolli si mesazhe kryesore kthimin e legalitetit në veri dhe luftën ndaj krimit dhe korrupsionit. Pse po përsëritet kaq shpesh refreni i luftës ndaj krimit dhe korrupsionit, ndërkohë që kjo dukuri theksohet edhe në raportet e shumë organizmave për Kosovën. Sipas jush, ky është një rrezik real apo një perceptim i ekzagjeruar?

Kjo pyetje e ndërtuar mbi vizitën e kancelares Merkel te ne, që është historike për Kosovën, ngërthen në vete dy problematika të ndryshme, por njëlloj jetike për ekzistencën dhe funksionimin e shtetit të Kosovës. Së pari, domosdoshmërinë e njohjes së tërësisë territoriale dhe të sovranitetit të shtetit tonë nga Serbia. Për këtë çështje, mesazhi i znj. Merkel, i dhënë nga Prishtina, të cilin më parë ia kishte përcjellë opinionit dhe shtetarëve serbë, ishte tepër i qartë dhe vetëm i njëkuptimtë: Kosova është një shtet i pavarur dhe strukturat paralele serbe nuk kanë vend në këtë shtet. Deklarimi pa ekuivokë i kancelares së Gjermanisë në mbështetje të Kosovës shtet, u pasua me dy sugjerime, që mendoj se duhen mbajtur në konsideratë e duhet reflektuar realisht ndaj tyre: Kosova ka ende punë për të bërë në ndërtimin e një shteti ligjor dhe për përmirësimin e marrëdhënieve me Serbinë, përmes dialogut. Znj. Merkel e vizitoi Prishtinën pasi kishte vizituar Beogradin. Ky rreshtim, me sa duket, ka kushtëzuar edhe dallimet mes palëve që mendoj se janë të ndjeshme për situatën në Veriun e Kosovës. Nuk është komode por ndihem i detyruar t’i citoj fjalët e saj për këtë çështje: “Kam biseduar edhe me Presidentin serb, B. Tadiç dhe i kam kërkuar (nën. im) që të gjenden forma të normalizimit të marrëdhënieve me Kosovën. Në këtë linjë edhe palën kosovare e kam lutur (nën. im), që të japë angazhimin e saj në këtë drejtim”. Komentet janë të tepërta, sepse gjithkush e bën dallimin mes “kërkesës” dhe “lutjes”!

Së dyti, Merkel solli mesazhin e domosdoshmërisë së ndërtimit të një shteti demokratik, ku të sundojë rendi e ligji dhe angazhimi shtetëror për të luftuar krimin e organizuar dhe korrupsionin. Këtë mesazh kancelarja e Gjermanisë e kushtëzoi dukshëm nga mesazhi i parë, konsolidim i shtetit demokratik e sundimi i ligjit në të. Krimi dhe korrupsioni në Republikën e Kosovës mendoj se nuk është perceptim i ekzagjeruar dhe as një rrezik i pritshëm, por një realitet. Këto dukuri janë të pranishme në të gjitha vendet ish-komuniste në tranzicion. Kurse te ne, në kushtet e një shteti ende të pakonsoliduar për arsye historike, politike, rajonale e ndërkombëtare, lufta efektive kundër krimit dhe korrupsionit vështirë të realizohet. Kufiri i pakontrolluar i Veriut të Kosovës lind jashtë çdo observimi shtetëror dhe “metastazat” e të dy sëmundjeve të krimit dhe korrupsionit.

Ju jeni një drejtues i lartë i PDK-së, e cila ka edhe përgjegjësinë kryesore në qeverisje. Pas formimit të koalicionit të fundit në opinionin publik është komentuar se ka qenë një bashkim interesash dhe jo një koalicion parimor. Kjo solli edhe ndarjen brenda edhe LDK-së. Sipas jush, çfarë baze ka ky koalicion?

Dihet se si u krijua koalicioni aktual qeverisës. Dihen edhe zhvillimet e menjëhershme pas krijimit të tij, siç dihet edhe arsyeja e ekzistencës dhe e funksionimit edhe aktualisht. Koalicionet qeverisëse ndërtohen mbi kompromisin, që ka në themel interesin dhe jo parimin. Koalicioni ynë me AKR-në, që u kushtëzua nga bashkimi i interesave partiake shkaktoi reagime të ndryshme emocionale, që u reflektuan në votim, por kurrsesi ndarje brenda PDK-së dhe deputetëve të saj.

Opozita dhe media akuzon partinë tuaj si bartëse të korrupsionit, duke marrë edhe akuzuat ndaj një ish-ministri të qeverisë. Sa e ka kapur korrupsioni politikën kosovare dhe cilat janë mjetet e luftimit të tij?

Pa iu referuar përvojës globale e kontinentale, do të dëshiroja të sillja në vëmendje, vetëm gadishullin tonë, Ballkanin. Cila nga qeveritë e vendeve tona nuk është vënë në fokus të akuzave të opozitës dhe të mediave për korrupsion? Kur unë nuk di të gjykoj për “fajësinë” e qeverive për korrupsion, si mund të gjykoj për një prej anëtarëve të tyre?! E vërteta është fushë veprimi e gjykatës. Le të presim që EULEX-i të vlerësojë, sipas ligjit.

Z. Haliti, vitin e ardhshëm Kosova do të mbajë zgjedhjet presidenciale. Sipas jush, cili është kandidati që do të ketë më shumë peshë dhe mund të marrë rolin e liderit të ardhshëm të vendit?

Zgjedhjet e pritshme presidenciale mendoj se do të bëhen në 2012-n. Për këtë çështje kam botuar para ca ditësh mendimin tim. I qëndroj idesë së respektimit të Kushtetutës dhe konsolidimit e funksionimit të Republikës parlamentare. Vendet që dolën nga trauma të mëdha, si Gjermania dhe Italia pas Luftës së Dytë Botërore, adoptuan këtë formë shteti. Organizmi ynë ka marrë për model Gjermaninë; mendoj se është herët ta devijojmë! Nga sa thashë më duket se është e kuptueshme që unë nuk mund të vlerësoj e, mbi të, të propozoj një kandidat për President të Kosovës.

Në të gjitha kabinetet e PDK-së ju gjithnjë keni qëndruar anash. Zgjedhje e juaj apo një mospreferencë e zotit Thaçi?

Është një çështje me të cilën jam përballur prej vitesh dhe, natyrshëm dhe jam përgjigjur. Pjesëmarrja në pushtetin ekzekutiv, që aktualisht konsiderohet “vlerësim” dhe “nder”, mendoj se është përballje me kompetencën profesionale dhe përgjegjësinë personale. Unë kam pasur mangët përgjegjësinë profesionale për të qenë pjesë e qeverisjes dhe këtë nuk e kam fshehur. Por unë kam qenë dhe s’kam pse ta fsheh që jam protagonist i politikës në Kosovë. Kam qenë i pranishëm në të gjitha evenimentet legale të njohura botërisht, duke filluar nga Rambujeja, duke vazhduar me firmosjen e Deklaratës së Pavarësisë dhe deri në ditët e sotme si nënkryetar i Kuvendit të Kosovës me kontribute brenda e jashtë Kosovës.

Zoti Haliti, shqiptarët gjithandej ju njohin si Zeka, një emër që e keni mbajtur gjatë ilegalitetit dhe gjatë luftës, periudhë që ua rriti edhe më shumë mitin apo legjendat urbane ndaj jush, por edhe armiqtë rreth jush. Ka pasur akuza të tmerrshme ndaj jush sidomos viteve të para pas luftës në disa media dukshëm afër LDK-së, por sot sikur janë shuar. A mos vjen kjo sepse ju keni më pak pushtet apo sepse janë davaritur “faktet”?

Është e vërtetë! Miqtë e hershëm më thërrasin “Zekë”. Nuk është një emër artistik, që tashmë e vendosin rëndom ca këngëtarë, që nuk u dihet emri, por një pseudonim lufte. Lufta nuk ishte vetëm ndërhyrja e NATO-s në Kosovë. Lufta për pavarësi nga Serbia kishte filluar shumë më parë dhe ende vazhdon. Mendoj se nuk është emri që prodhon legjendë urbane apo dhe “argumenti”-akuzë nga serbët dhe Dik Marti. Nuk mund të them që nuk i kam përjetuar akuzat ndaj meje. Kanë qenë aq të shumta sa fillova të dyshoj ndaj vetes. Pra, akuzat ndaj meje nuk janë fashitur nga mungesa ime e pushtetit dhe ca më pak, nga sfumimi i fakteve. Unë s’kam as mundësi dhe as pushtet t’i bëj këto! Jam ky që jam dhe përgjigjem për veten. Jam ndër drejtuesit e PDK-së dhe do të jem kontribuues për të sa kohë do të jemi eficientë për mirëqenien dhe prosperitetin e Kosovës.

Shumë është folur për SHIK-un e Kosovës, apo edhe për shërbime të tjera pranë LDK-së e partive të tjera. A vazhdojnë partitë politike të jenë me shërbime sekrete?

Shërbimi informativ është pjesë integrale e çdo shteti. Kosova është shtet dhe natyrshëm ka nevojë për “shërbimin inteligjent”. Nëse ky institucion i domosdoshëm për shtetin konfondohet me strukturat e partive, që kanë të nevojshme të dinë zhvillimet politike-sociale në mbarë Kosovën është gabim. Janë dy subjekte të ndryshme, shteti dhe partitë, që nuk mund të mbajnë e ndërtojnë struktura të njëjta. Ndryshon në thelb përmasa dhe natyra e informacionit shtetëror nga ai partiak.

Te ne shqiptarët përgjithësisht nepotizmi apo tribalizmi, përndryshe klientelizmi është shumë i përhapur në mënyrën e të bërit politikë për të siguruar influencë apo trafik influence. Sa mendoni se ky fenomen ekziston sot në Kosovë, ndërkohë që unë mendoj se në Kosovë administrata është më e depolitizuar dhe shteti është më civil?

Më duket se spekulohet. Ndër shqiptarët, kudo ku ndodhen, vështirë se kuptohen fjalët “nepotizëm”, “tribalizëm”, “klientelizëm”. Kur them këtë, vështirë që ato të ndikojnë për të bërë politikë dhe për të siguruar ndikim apo trafik influence në zgjedhjet e ardhshme. Megjithatë, në përpjekje për t’i përgjigjur do t’ju them: Nepotizmi dhe krahinorizmi (tribalizmi) është shumë i përhapur në politikën kosovare për të siguruar influencë apo trafik influence. Klientelizmi ka filluar të hedhë rrënjë. Ndërsa, pa marrë përsipër të argumentoj kundërshtinë ndaj konstatimit Tuaj, që administrata në Kosovë është më e depolitizuar dhe shteti më civil se në Republikën e Shqipërisë, mund të deklarohem me bindje: Jo.http://www.gazeta-shqip.com/politike/d3381987d2b97b32b386c3fd7816b2c8.html

Die Deutsche Bestechungs Mafia, der Deutschen Telekom in Montenegro und im Balkan

 Telekom, Griechenland, Mazedonien, ein der uebelsten Mafia Geschaefte, krimineller Deutscher Manger, schlimmer wie Siemens und identisch wie Mercedes im Balkan, unter dem Deckmantel der Steinmeier und Schroeder Bestechungs Mafia im Balkan. Profi Verbrecher immer unterwegs, rund um die Bestechungs Mafia des prof. Mangold, des Ost Ausschusses der Deutschen Wirtschaft, diverser Mafia Lobby Vereine, vom Steuerzahler und der GTZ finanziert.

Millionen Euro Schmiergeld bei Verkauf von Montenegros Telekom
04. Jänner 2012 14:13

DT. TELE AG ADS
USD11,62 -3,25%
Montenegrinische Tageszeitung bringt Mitglied der Familie Djukanovic mit Bestechungsaffäre in Verbindung

Montenegro wird von wenig wohlmeinenden Beobachtern immer wieder als Familienbetrieb seines langjährigen starken Mannes Milo Djukanovic dargestellt. Nun gibt es weitere Hinweise in diese Richtung. Beim Verkauf des staatlichen Telekom-Unternehmens sollen nämlich Schmiergelder in Höhe von 7,35 Millionen Euro an montenegrinische Spitzenfunktionäre geflossen sein, berichtete die Tageszeitung „Vijesti“ (Mittwochsausgabe) unter Berufung auf Erkenntnisse der US-Finanzbehörden. Auch die Schwester von Ex-Premier Djukanovic, Ana Kolarevic, soll von der Magyar Telekom bestochen worden sein……

http://derstandard.at/1325485628701

Vijesti: U.S. authorities find corruption in Crnogorski Telekom privatization Burimi i lajmit: /rtvfan.net/

Vijesti: U.S. authorities find corruption in Crnogorski Telekom privatization 4th/1/2012 | 15:58 politika01092011 200×148 Vijesti: U.S. authorities find corruption in Crnogorski Telekom privatizationPodgorica. The U.S. authorities say Magyar Telekom has bribed Montenegrin politicians to buy Crnogorski Telekom, the Montenegrin daily Vijesti writes on Wednesday. According to the U.S. authorities the Hungarian telecom company paid EUR 7,35 million in bribes to senior government officials in Podgorica. The sister of one of the Montenegrin leaders is on the list, too. At the time she worked as a lawyer and received EUR 580,000. The newspaper claims only the sister of the then prime minister Milo Djukanovic, Ana Kolarevic, worked as a lawyer. However, she denied the claims, saying he had nothing to do with the telecom company privatization. Crnogorski Telekom was privatized in 2005. Burimi i lajmit: /rtvfan.net/

 

 

  Picture: AFP

Vijesti: U.S. authorities find corruption in Crnogorski Telekom privatization

04 January 2012 | 15:38 | FOCUS News Agency

Home / Southeast Europe and Balkans

Podgorica. The U.S. authorities say Magyar Telekom has bribed Montenegrin politicians to buy Crnogorski Telekom, the Montenegrin daily Vijesti writes on Wednesday.
According to the U.S. authorities the Hungarian telecom company paid EUR 7,35 million in bribes to senior government officials in Podgorica. The sister of one of the Montenegrin leaders is on the list, too. At the time she worked as a lawyer and received EUR 580,000.
The newspaper claims only the sister of the then prime minister Milo Djukanovic, Ana Kolarevic, worked as a lawyer. However, she denied the claims, saying he had nothing to do with the telecom company privatization.
Crnogorski Telekom was privatized in 2005.