Bilanc lufte? Zgjidhja e konfliktit të pronës në Shqipëri

SHOQËRIA & KULTURA | 19.10.2011

Bilanc lufte? Zgjidhja e konfliktit të pronës në Shqipëri

 

 

Pamje ilustruese

Pamje ilustruese

 

Konfliktet e pronësisw kanë shkaktuar shumë viktima në Shqipëri. Shpresëdhënëse aktualisht janë sinjalet që vijnë nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë por edhe Gjykata Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut në Strasburg.

 

 

 

Kohët e fundit Gjykata Kushtetuese e Tiranës shpalli si antikushtetues tre nene në ligjin shqiptar për kthimin e pronave. Shfuqizimi i tre neneve i heq të drejtën Agjencisë së Kthimit dhe Kompensimit të Pronave, një strukturë  kjo e administratës shtetërore, të shpallë të pavlefshme vendimet ndër vite të Komisioneve të Kthimit dhe Kompensimit të Pronave.

Agim Toro, kryetar i Shoqatës “Pronësi me drejtësi”, shoqatë që paditi ligjin në Gjykatën Kushtetuese e konsideron një zhvillim shumë pozitiv vendimin e sapomarrë të kësaj Gjykate. “Me shpalljen antikushtetuese të  tre neneve Gjykata Kushtetuese i mbyll administratës shtetërore të gjitha hapësirat për ndërhyrë në të drejtat civile të qytetarëve, të cilat tanimë janë fituar dhe konsoliduar me vendimet e Komisioneve të Kthimit dhe Kompensimit të Pronave, duke filluar që nga viti 1992 dhe në vazhdim.“ Sipas ekspertit Toro, vendimet e këtyre komisioneve Gjykata Ndërkombëtare e Strasburgut i njeh tashmë si vendime gjyqësore.

Nenet e saposhpallura antikushtetuese kishin për qëllim t’u hiqnin mundësinë qytetarëve për t‘ iu drejtuar Strasburgut, thotë ai. “Nëse një qytetar ankohej në Gjykatën e Strasburgut atëhere administrata shtetërore, pra Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave, kishte të drejtë të anullonte vendimin e Komisionit të Kthimit dhe Kompensimit të pronave dhe në këtë rast Gjykata e Strasburgut nuk kishtë më se çfarë të gjykonte pasi nuk ekzistonte vendimi” shpjegon Z. Toro.

Agim Toro, shoqata “Pronësi me drejtësi”Agim Toro, shoqata “Pronësi me drejtësi”

Gjykata e Strasburgut – 530 ankimime për t’u shqyrtuar për çështje prone

Nuk janë  të pakta rastet, kur Gjykata Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut në Strasburg u ka dhënë të drejtë pronarëve që kanë trokitur në dyert e saj. Kjo gjykatë mbetet shansi i fundit për pronarët kur strukturat vendase dështojnë njëra pas tjetrës për t’u kthyer atyre pronën legjitime. Agim Toro konfirmon se  në Gjykatën e Strasburgut ka sot 530 ankimime të pranuara për të hapur procese gjyqësore. „Vetëm gjatë vitit 2010 janë dhënë 26 vendime në favor të pronarëve, që për fat të keq nuk shihen, si një uragan do të thoja, për qeverinë shqiptare. Ndërkohë që Strasburgu ka orientuar që çështja e pronave duhet të zgjidhet në Shqipëri dhe qeveritë e Tiranës duhet të respektojnë Konventën Europiane të Lirive dhe të Drejtave themelore të njeriut. Në rast të kundërt, ka paralajmëruar Strasburgu, qeveria e Tiranës do të ndëshkohet.” thotë Toro.

Gjykata e Strasburgut ka kaluar nga paralajmërimet në veprime konkrete. Ndëshkimi më i freskët i Strasburgut është ai prej 3, 2 milion eurosh, që kjo Gjykatë i ka vënë qeverisë aktuale të Tiranës për moszbatimin e vendimit që ajo mori per kompensimin e pronareve legjitime, të një familjeje, të quajtur Delvina. Ky ndëshkim vjen si një sinjal i fortë për qeverinë e Tiranës, që ajo të mos e zvarrisë pa fund gjetjen e nje formule për të zgjidhur drejt çështjen e kthimit të pronës tek pronari i ligjshëm dhe kompensimin e tij, kur kjo nuk është e mundur. Kjo jo vetëm për të zbatuar në praktikë Konventën e Këshillit të Europës për të Drejtat e Njeriut, ku Shqipëria është palë, por edhe për të hequr pronën si shkak për vrasjet e shumta qe po ndodhin ne Shqiperi.

Gjykata Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut në StrasburgGjykata Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut në Strasburg

Çështja e pazgjidhur e pronave – shkak për mbi 8 mijë vrasje në 20 vjet

“Shifrat zyrtare për konfliktet në Shqipëri për pronën dhe tokën janë 4 979 raste në fshatra dhe 3 163 raste në qytete, pra e kalojnë numrin 8 mijë të vrarë. Ky është një bilanc lufte, më shumë se një i vrarë në ditë në 20 vitet e fundit. Nëse nuk zgjidhet problemi i pronës, konfliktet dhe vrasjet do të vazhdojnë, pa zgjidhur problemin e pronës nuk mund të themi që Shqipëria është një vend demokratik” thotë Agim Toro.

Shkakun për konfliktet sociale dhe të vrarët, Z. Toro e gjen tek korrupsioni, tek dhënia e tokës së pronarëve të ligjshëm personave të tjerë në bazë dokumentash të fallsifikuara. Por ai ka besim se ka trokitur fillimi i fundit të moszgjidhjes së çështjes së pronarëve të ligjshëm. “Çështja e pronës do të zgjidhet se s’bën. Shqipëria nuk mund të vazhdojë të mbetet vendi ku ligjin nuk e bën shteti por arma.”thotë z. Toro.

 

Autor: Ani Ruci

Redaktoi: Lindita Arapi

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15473569,00.html

8.000 Tode in Albanien, durch Terroristen der Grundstücks Mafia des Salih Berisha – Ilir Meta

 

Der Massen Mord der Albanischen Politker, rund um den Grundstücks Betrug und Raub: 8.000 Tode

Albania: 8 000 murders, for the issue of property 

In Albania, at 20 years post-dictatorship, 8 000 murders, for the issue of property

In Albania, at 20 years post-dictatorship, 8 000 murders, for the issue of property 
The shocking data, are given by the Prosecutor General, to the Albanian press Shocking facts which, in the wake of Albania rank Civil War, the high level of killings, including the year 1997 Through the Albanian press, Attorney General, has published shocking facts about the increasing number of murders in Albania, especially for issues of ownership. Clic on photo ….

Der Massen Mord der Albanischen Politker, rund um den Grundstücks Betrug und Raub: 8.000 Tode

 

multiple passports: Net Closing In On Fugitive Balkan Criminals

 15 NOV 2011 / 09:29

Just one year ago no Balkan country extradited their own nationals, allowing criminals with multiple passports to hide out in neighbouring countries. But as states are now signing extradition treaties, lawbreakers will find they have fewer safe havens.

Slobodanka Jovanovska

 Skopje, Belgrade, Brussels and London

 

Facing charges of abuse of office and misappropriating millions of euros from Macedonian state funds, former customs chief Dragan Daravelski decided it was time to move to another country.

He was able to do so because, like millions of people in the Balkans, he has dual nationality. His second, Serbian passport allowed him to slip out of Macedonia and set up a new life in Belgrade.

For the past decade, Daravelski has enjoyed a comfortable life in the Serbian capital, safe in the knowledge that he will not be sent back to Skopje because the two former Yugoslav states have not signed an extradition treaty.

This all might come to an end soon, however, as the Macedonian government is exploring ways to seize his assets in both Serbia and Macedonia, BIRN has learned.

“As long as we have a chance to find some properties in his name, we will continue to look. Time is not on our side and he is aware of that and is doing everything possible to hide them… We will also ask for his properties in Serbia,” says an official from Macedonia’s agency for seized assets, speaking on condition of anonymity.

On top of losing properties in both Serbia and Macedonia, Daravelski will also be anxiously awaiting the outcome of negotiations that could see Belgrade and Skopje finally sign an extradition deal by the end of the year.

Hundreds of others, including suspected war criminals, who avoided lengthy prison terms by taking advantage of the absence of extradition agreements in ex-Yugoslav republics, will also be nervously watching regional developments.

Pressure from the European Union – a club these states aspire to join – has seen Balkan countries begin to ratify bilateral extradition deals 20 years after the break-up of the former Yugoslavia.

On top of signing individual agreements, Serbia is leading attempts to establish a Balkans-wide extradition treaty modelled on the EU’s European Arrest Warrant (EAW) that has sped up extraditions within member states to an average of 48 days.

http://www.balkaninsight.com/en/article/net-closing-in-on-fugitive-balkan-criminals

Re-Analyzing Dick Marty’s Report Opposing New NATO Strategic Concept – EU-Report Says Kosovo PM Hashim Thaci: Head of Organ Ring

Re-Analyzing Dick Marty’s Report Opposing New NATO Strategic Concept – Analysis
Written by: Armando Aliu

November 12, 2011


The Western Balkan Countries shaped their own destinies after the collapse of the Soviet Union. The 1990s passed with wars among countries, genocides and internal conflicts. In 1995, the Serbian Army was behind the massacre in Srebrenica in Bosnia, and this is still fresh in our minds.

In 1997, the crisis of the pyramid system which also happened in other Soviet bloc countries, occurred in Albania and the country descended into civil war conflict. Internal rebellion which began first in Albania spread to Kosovo as a domino effect. The killing of more than 2000 Albanians in Kosovo in 1999 attracted attention of the international press. After this genocide, the USA interfered in this war. NATO air forces bombed Belgrade in order to save Albanian people in Kosovo and to provide them a new democratic order for living in safety. This movement of NATO was using Hard Power, which means using military forces immediately. During the 1990s using Hard Power brought high expenses to NATO, particularly for Kosovo Force (KFOR) operations.

In the Lisbon Summit (2010), NATO decided to use Soft Power (the term which belongs to Joseph Samuel Nye – Harvard University Professor) for stabilisation of the Western Balkan Countries in the new millenium because it is not only cheaper and effective, but also this strategy brings long-range stability to the region and provides prosperity and more democratic rights to these nations.


Albania
After using Hard Power, many people emigrated to various countries in Europe and to the USA. Migration became a problematic factor in the 1990s because a lot of people emigrated illegally and claimed asylum rights. NATO and the European Union have the same objective aim to stabilize the Balkan Peninsula. In addition, the convergence among NATO and EU is increasing at different dimensions and stages. In this context, the European Union published the Stabilisation Association Agreement to encourage regional co-operation as a part of the EU enlargement process. Furthermore, NATO supports the European Union efforts and activities for stabilisation and integration of the region, and as a result of these collaborations Balkanian refugees number in Europe can be decreased in the future.

The new strategic concept of NATO is a common strategy that overlaps with the European Union Enlargement Policy. With using diplomacy power, European Union and NATO want to prevent human trafficking and illegal migration.

The diplomatic visits of EU foreign policy chief Catherine M. Ashton and U.S. Secretary of State Hillary R. Clinton to Western Balkan Countries brought important contributions for stability of the region.

Everything was going well until the publishing of the report prepared by Dick Marty, a Swiss senator. The report claims that Hashim Thaci, Kosovo’s Prime Minister organised an organ trafficking network during 1999 when he was the leader of Kosovo Liberation Army (KLA) without presenting any evidence or verification.

The report supports Serbian arguments and in particular the activities of Serbian lobby group. Despite the fact that this report is not impartial, many articles and books (e.g. ‘The Hunt: Me and the War Criminals’ which was written by Carla Del Ponte) assist the assertions and accusations against Mr.Thaci in the context of Marty’s report. Nevertheless, all of these materials neither illustrate definite facts nor verify Serbian arguments. Therefore, “the parts – Kosovo and Serbia” should continue negotiations for both technical and political issues without losing more time. EU Commissioner Štefan Füle stated precisely that Serbia’s EU membership application depends on at which level Serbia respects Kosovo. The reality is that Kosovo achieved its sovereignty and independent state status with ICJ Advisory Decision and recognition by 85 States.

In the light of these considerations, “The New Strategic Concept of NATO” specified the objectives which mainly are to facilitate the Euro-Atlantic integration of the Western Balkans, with the aim to ensure lasting peace and stability based on democratic values, regional cooperation and good neighbourly relations. In this context, both Serbia and Kosovo should respect this objective of NATO and work with EU institutions for achieving these objectives.

As concluding remarks I would like to make a comparison. On the one hand, Mr. Ismail Kadare, famous Albanian author, expressed that “the time is working for Albanians”. On the other hand, Mr. Boris Tadic proposed for “being given an international special status to the North of Kosovo”. There is a contradiction among these persons. Both of them did not understand the real power of Albanians because this power is not visible. However, the Power of Albanians will be visible after acceptance of Albania and Kosovo as member states of the EU. These not only reshape multilateral relations and contribute to the new world order but also will find out and highlight the hidden reality – “the Albanian Civilisation”.

About the author:
Armando Aliu

Armando Aliu is a strategy expert, columnist and DAAD Scholar at Heidelberg University – Institute for Political Sciences. His research interests are International Affairs, Strategy Research, Grand Strategy and Scenario Analyses, International Security and International Law, Migration Issues and International Migration. Contact Details: Heidelberg University – Institute for Political Sciences, Campus Bergheim, Bergheimer Straße, 5869115, Heidelberg, e-mail: Aliu@stud.uni-heidelberg.de

http://www.eurasiareview.com/

EU-Report Says Kosovo PM Hashim Thaci: Head of Organ Ring 

coe
Dick Martys Bericht an den Europarat
Committee on Legal Affairs and Human Rights

Inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo*

Draft report

Rapporteur: Mr Dick Marty, Switzerland, Alliance of Liberals and Democrats for Europe


Serbia: Our criminals lead Balkan mafia

Our criminals lead Balkan mafia

Vuk Z. Cvijić/Tamara Marković Subota | 09. 05. 2011. – 00:02h | Komentara: 0

FBI – Interpol: over the world terrorism mafia group of US Senator Eliot Engel, with Salih Berisha, Bajraktari, Bytyci – Sahit Muja

 

15 years NATO Reports over the most criminal enterprise Albania: “Albanian politicians have signalled a rare willingness”

1.10.2011: Albania – Salih Berisha’ s partners: crimes, terrorist, top mafiosi

Bicaj, das UCK Terroristen Camp bei Peskopje, des US Botschafters Josef Limprecht