Serbian Mercenaries Fighting on Behalf of Gaddafi

Serbian Mercenaries Fighting on Behalf of Gaddafi

A Serbian newspaper claims it has received information from the military that indicates Serbian mercenaries are fighting to protect Muammar Gaddafi. The source in the Serbian military claims the so called “ dogs of war“ were the first to arrive in Tripoli and are now helping patrol the city and presumably killing civilians as reported by other agencies. It goes on to say that Gaddafi trusts Serb mercenaries because they are „good“(at killing?) and because Libya has had a long relationship working with Serbs over the past 20 years. Apparently Serbs have done this before in 1990’s when Gaddafi hired them to fight the Islamists.

This information is now being collaborated by first hand eyewitness reports from Tripoli. A newspaper in India received the following information from one of its sources: „Serbian mercenary pilots are helping the air force in Mirage bombing runs in cities, including the capital Tripoli„. Various other individuals report via twitter and other website the same story.

The Alo newspaper from Serbia(screen shot on the right) goes on to say that these mercenaries, some of whom work in various African countries as hired guns and other live in Serbia, immediately swung in action after being contacted by Libyans. They left their current jobs because Libyans are apparently paying them in 10’s of thousands of dollars. According to the newspapers military source these are former members of Serbian Special Forces military group called „Red Berets“ who was disbanded in 2003 because too many of them were found to have connections with criminals and with the major massacres in Bosnia and Kosovo. The same people who brought us the Srebrenica and Račak massacres are now back in action again.God have mercy on Libyan civilians!

Now we know why Gaddafi’s son Seif al-Islam Gaddafi referenced Yugoslavia a few days ago when he essentially threaten to repeat the bloodshed Yugoslavia saw in 1990’s if protesters didn’t stop. These mercenaries must have reminded him of Yugoslavia -there is no other reasons why one would compare the conflict in Yugoslavia to the current one in Libya.

It’s also worth mentioning that Lybia’s relation with Serbia goes much further than these mercenaries.Serbia’s Foreign Minister Vuk Jeremić has bragged recently about his countries close relationship with Tripoli and its refusal to recognize the Independence of Kosovo. Not a single word from him or the Serbian government over these atrocities in Libya and these allegations that Serbian citizen are actively taking part in them. The silence is deafening.

Update (02/25/2011 at 9:37):
Ben Wedeman of CNN just reported on Piers Morgan Show that more Serbian as well as Ukrainian mercenaries are pouring in Libya to help prop up Gaddafi.Just confirms what I wrote above.

Second Update (02/28/2011):
Gaddafi gave his first International Interview since the crisis to Serb TV PINK:

New Gaddafi Video? Footage Purportedly Shows Late Libyan Leader After His Death (GRAPHIC)

Posted: 07/16/2012 5:16 pm Updated: 07/18/2012 5:30 pm

…………..

http://www.huffingtonpost.com/2012/07/16/new-gaddafi-video-footage_n_1677550.html“>http://www.huffingtonpost.com/2012/07/16/new-gaddafi-video-footage_n_1677550.html

update: 17.11.2013

S.O.S vota – pseudo-demokratike – albania

10/07/2011 08:54

S.O.S vota

Nga Prof. As. Dr. Artan Xh. Duka

Me vendimin e 8 korrikut të Kolegjit Zgjedhor, gjasat për normalitet demokratik u zbehën më shumë. “Tullat” kryesore të murit demokratik – prona legale dhe vota e lirë, të vëna shtrembër sa më s’ka, e bëjnë ngrehinën pseudo-demokratike që “lartësohet” me nxitim, ndërtim pa “leje” amatoresk, kurdoherë në rrezik “shembjeje”. Pas 50 vjet monizëm dhe 20 vjet tranzicion, shoqëria shqiptare nuk e ka më luksin e anarkisë politike dhe ekonomike që privon normalitetin demokratik për një vend të NATO, aspirant në BE.

“Tapia” e zhvlerësuar e votës

Pas anormalitetit të pronës legale me pronarët historikë dhe tapitë shpërfillur dhe abuzuar në sistem, më 8 maj ishte “tapia” e votës që u zhvlerësua në ekstrem duke mos qenë më “çelësi” magjik që rregullon përfaqësueshmërinë, hierarkinë dhe piramidën e përgjegjësisë e përgjegjshmërisë politike dhe administrative, si dhe kontrollin “nga qytetari për qytetarin” dhe perspektivën demokratike.

Vota është nëpërkëmbur dhe më parë, por jo kaq brutalisht e hapur duke përzierë e kompromentuar rëndë vetë elitën e drejtësisë. Por, ndoshta më mirë që ndodhi kështu ndryshe do të kishte ende iluzione mes nesh dhe miqve perëndimorë se shteti ligjor në Shqipëri funksionon dhe me kontributin e drejtësisë, demokracia vetërregullohet.

Abuzimi që “pjell” abuzimin

Abuzimi në demokraci me vullnetin e interesat e shoqërisë nuk përbën lajm. Mosndëshkimi po. Sidomos kur abuzimi është flagrant dhe drejtësia nuk ndëshkon, por “legalizon” në bashkëfajësi. U nis kjo “alkimi” elektorale në emër të moralit të votës dhe u bitis “legalizimi” i paligjshmërisë me klishenë e “procedurës” duke dëshmuar jo vetëm mungesën e sinqeritetit të pushtetit ndaj vullnetit të zgjedhësit, por dhe kapjen “integrale” të shtetit sikurse u ilustrua me “blofet” e deklaratave e sfidave për pranim apriori të vendimeve të Kolegjit.

Për shkak të abuzimit të shumëpërfolur, pushteti nuk e ka më luksin e drejtësisë të pavarur duke privuar rrjedhimisht shoqërinë nga progresi demokratik. Krahasimet patetike me “Bush – Al Gore” dhe marketingu joetik politik i bartur prej analistëve dhe medias pro-qeveritare (TVSH përfshirë), stonojnë jo vetëm nga vullnetet politike (me mazhorancën të rikapur gafil në abuzimin me votën), por dhe shteti ligjor dhe shenjtëria e gjyqësorit që në Shqipëri mbetet iluzion.

Në analogji me qasjen “smithiane” të pronës private dhe lirisë së tregut, vetëm vota e lirë indukton në shoqëri “tharmin” vetërregullues demokratik që garanton drejtësi dhe shpresë për të ardhmen. Me votën e përdhosur, institucionet nuk garantohen dhe paragjykimi shoqëron duke e bërë alarmante statusin e demokracisë kur institucionet që presupozohen të mbrojnë moralin e votës, konfirmojnë dhe legalizojmë padrejtësinë e “groposjes” së saj. Kolegjistët duhen “mirëkuptuar”. Institucioni e konteksti i tyre është “produkt” i një realiteti politik të ndërtuar mbi votën e abuzuar. Vendimi i Kolegjit nuk është shkaku i krizës demokratike por pasoja e pashmangshme e saj. Ndonëse vendimi legal duhet ekzekutuar, opozita është në misionin e saj ta ankimojë dhe diskreditojë atë për të ekspozuar rrënjët e deformimit dhe përgjegjësinë eventuale të protagonistëve në të që në atë pozicion janë përzgjedhur jo thjesht të flasin në emër të të gjithëve, por të mendojnë e vendosin për të ardhmen e perspektivën e të gjithëve duke mos lejuar që abuzimi flagrant të shndërrohet në rutinë.

Qeveri e mbetur në “derë”

Ndaj votës, kjo mazhorancë nuk abuzon dy herë njëlloj – herë i hap kutitë, herë i mbyll ato, herë flet për moral të votës, herë për procedurë, duke e bërë të “pashpresë” aksionin opozitar në ruajtjen e votës, pavarësisht Kodit Zgjedhor, përveçse në rastin hipotetik, sureal e denigrues për një vend të pavarur (në pengmarrjen e vetvetes) kur administrimin e votimit ta merrnin përsipër të huajt(!) apo gjykatësve të Kolegjit t’u ofrohej një nënshtetësi anglo-saksone paraprakisht(!).

Abuzimi elektoral i 2009-s, nuk u pasua nga reflektimi i pushtetit. Me alkiminë e 8 majit dhe certifikatën e “pastërtisë” të lëshuar nga institucione në vetvete të pabesueshme, nuk ka më dilemë se me këtë mazhorancë vota nuk mund të jetë e imunizuar prej abuzimit. Nëse 2009-n ishte një arsye për zgjedhje të parakohshme, 2011 është një më shumë. Populli e meriton qeverisjen që ka, për sa kohë ai e ka votuar atë. Kur rezultatet janë me “fotofinish” dhe transparenca refuzohet apo deformohet në emër të alibive legale dhe procedurale, qeveria veçse i mbetet në “derë”.

S.O.S vota

Kriza e votës pjell veçse “mostra” pseudo-demokratik. Përtej diagnozës, dilema mbetet terapia. Ndërsa ndjek rekurset ligjore, aksioni opozitar përtej (a) diskreditimit në parlament të abuzivizmit, (b) sensibilizimit të opinionit vendas rreth SOS demokratik, (c) prokurorisë rreth përgjegjësive të 21 janarit e akuzave deri të imunizuara me alibi V.K.M., (d) lobimit të miqve anglo-saksonë dhe partnerëve të huaj, përballë një mazhorance që e ka abuzimin zakon me rrethin vicioz të “certifikimit” të tij përmes kapjes të shtetit, (e) protesta efektive paqësore, konsistente dhe qytetare mbetet detyrim imperativ që, ndërsa emancipon shoqërinë, ngre lart asetin politik e demokratik të shoqërisë në sytë e perëndimit.

Përballë një mazhorance refraktare, rrotull një kakofonie interesash, reagimi i opozitës mbetet krijimi i “Aleancës për Votën” ku të barabartë mes të barabartëve të jenë si pronari pa pronë apo i ardhuri pa shpresë, i moshuari konservator apo i riu liberal, punëtori pa punë apo biznesmeni që mbijeton, filli i përbashkët i të cilëve mbetet vota e lirë dhe konfirmimi i saj si pararendësja e normalitetit demokratik ku të fituar janë të gjithë. Shoqëria nuk e ka luksin e statukuosë së abuzimit me votën me rrjedhojë jo vetëm nëpërkëmbjen e demokracisë por dhe cenimin e interesave strategjike kombëtarë si marrëveshja e ujërave, koncesionet e dyshimta apo regjistrimi i sforcuar etnik i popullsisë. Interesi kombëtar mbetet vota e lirë dhe investimi për të përmes zgjedhjeve të parakohshme. Të tjerat vijnë vetvetiu.

  http://www.shekulli.com.al/shekulli/2011/07/10/s-o-s-vota/

EU kritisiert hart Albanien, weil keine Basis fuer einen Rechtsstaat vorhanden ist

EC: Albania does not fulfill any criteria
09/06/2011 19:45

EC: Albania does not fulfill any criteria

While the electoral process in Albania is not over yet, the European Commission gave an idea about the next progress report for Albania, which will be released in October 12th. Besides praising the Albanian citizens for not abusing with the free visa regime, the Commission, which has not received yet from Albania the action plan for implementing the 12 key criteria, states that our country has not fulfilled any of these criteria.

The report that is expected to be one of the harshest in the history of EU-Albania relations, will give a special focus to the electoral process, especially to the legal vagueness of CEC decision for counting miscast ballots.

“There are concerns about the way this decision was taken in the post-counting phase. But it is important that the process of appeals and complaints must to be conducted calmly, by fully respecting institutional rules. I think that the issue of legal accuracy for this step that has been taken by CEC, clearly needs to be solved in a transparent, honest and legal way, by respecting the Albanian law. Not only the words of the legislation on paper, but also the spirit of the Albanian legislation”, declared Marta Garcia Fidalgo, head of the Unit for Albania in the Enlargement Directory for the European Commission.

The European Commission gave its evaluation for the 12 conditions that must be fulfilled by Albania, leaving a special space for the evaluation of the Electoral Process.

“I think that the situation today is less brilliant than two years ago.

The key priority number one: for us, this Parliament does not function as it should.

The priority number three regards the approval of legislations that require qualified majority. This goes for the assignment of the Ombudsman and members of Supreme Court and Constitutional Court, which require qualified majority.

The fourth priority of the Opinion regards the importance for modifying the legal frame in accordance with OSCE-ODIHR recommendations. The reality is that these modifications have not been made.

As for the fifth key priority, the one of guaranteeing elections that fulfill European and international standards, allow me to treat this priority at the end.

The sixth priority, the recruitment in civil services, continues to be made with non transparent procedures.

The key priority no. 7: corruption in the judicial system remains a great concern.

Priority no. 8 regards corruption punishment. Investigations on corruption cases are not progressing as we expected. This causes that in general, corruption cases in Albania remain unpunished. Therefore, corruption is still a big issue in Albania.

Key priority no.9: I think that war against drug and human traffic remains problematic.

Key priority no.10: about property rights. We realize that there is a small progress in this field. This is also very important for common citizens and investments, so more work needs to be done.

Key priority 11: we have noted the incident that happened with Roma people this February.

The last key priority, no.12: I think that there has been no progress in treating the prisoners with mental health problems.

We note that there have been concerns about the excessive violence that police has exerted during the arrests made after January 21st events.

Now allow me to return to the election issue. We can evaluate it in different phases. I think that the pre-election period was characterized by a high political polarization. There was clear mistrust between political parties and confrontational behavior. But I think that it is right to recognize that there has been a competitive and transparent voting process. The problems appeared in the counting process, when they had to announce tabulates and deal with the complaints and appeals.

All these levels will be clarified when we will come with the progress report this October. I think that the concern for the miscast ballots will be key in the end”, Fidalog underlined.

The second part of this preparatory meeting of the European Parliament delegation for Southeastern Europe was held within closed doors.

The European Parliament Members will meet their Albanian colleagues on June 14th and 15th in Brussels.

Both parties know each other better now, after the two previous meetings, both of which failed to give a common final agreement.

http://www.top-channel.tv/english/artikull.php?id=1243&ref=lajme