Armand Shkullaku: Turizmi që mashtron – der Albanische Tourismus Betrug


 

Turizmi që mashtron

Nëse nuk bëhet një plan kombëtar për ta shpëtuar ende sa ka kohë pjesën më të bukur të natyrës shqiptare, shkrimet e New York Times dhe këshillat e Lonely Planet do të mbeten një reklamë për një produkt kallp që do t’i zhgënjejë edhe turistët e huaj.

Nga Armand Shkullaku më 07 korrik 2011 në ora 13:38

Në barin e Dardan Islamit në Drimadhes janë të shumtë ata që diskutojnë nëse pushimet në jug të Shqipërisë janë zgjedhja e duhur. Ata nga Tirana, por edhe ata nga Prishtina, thonë se nga viti në vit jugu po ndryshon për keq. Të parët, nostalgjikë për vitet e dikurshme, ndihen të çorientuar nga kaosi i ndërtimeve dhe makinat e shumta që parkohen deri në breg të detit. Për të dytët, zbulimi i ujrave të tejdukshme të Dhërmiut, emocioni i turizmit “kuq e zi” dhe entusiazmi i rrugës së re që mbizotëronin deri dje ndaj pakënaqësive të rastit, sot ia ka lënë vendin mendimit se kjo pjesë e Shqipërisë nuk ofron një raport të drejtë cilësi- çmim. Jugu është i shtrenjtë, me shërbim të dobët, kushte mesatare pushimi, infrastrukturë kaotike dhe në rrezik degradimi të mëtejshëm nëse nuk vihet dorë. Debati rreth një shkrimi të fundit të New York Times për jugun dhe asaj që secili përjeton atje, çon tek pyetja se a ia vlen ende të kalohen pushimet në Shqipëri? A mjafton ekzotizmi dhe pastërtia e ujit për të pushuar pas një viti punë?

Kohët e fundit turizmi shqiptar është rikthyer në vëmendjen e mediave botërore. New York Times, Financial Times, The Guardian, guida e famshme Lonely Planet dhe shumë portale të rëndësishme, po e paraqesin Shqipërinë si një nga vendet më tërheqëse për turizëm. Ushqimi, mikëpritja, ujërat e Jonit, çmimet e arsyeshme dhe pozita gjeografike janë disa prej elementëve që përbëjnë atraksionin shqiptar. Në udhëtimin e shkurtër nëpër Shqipëri, një gazetar i huaj vërtet që mund t’ia kalojë mirë veçanërisht nëse ka gjetur edhe shoqëruesin e duhur lokal. Ai mund të shijojë kënaqësitë e një turi bregdetar, të provojë peshkun e freskët, të kthejë ndonjë gotë tek Havana apo Lolly Pop apo të habitet duke parë një gomar të vërtetë që shërben ende si mjet transporti. Këto elementë i bëjnë rrëfimet për bregdetin shqiptar tërheqëse dhe ekzotike: një vend i vrigjër dhe kaq afër për t’u vizituar. Por ama gjithçka mbyllet këtu.

Në pamje të parë një paraqitje e tillë e turizmit shqiptar është pozitive. Eshtë një reklamë e mirë falas për një vend që krizat politike i janë shndërruar në menstruacione. Shqipëria ka nevojë të prodhojë diçka të mirë dhe këtë mundësi po ia jep natyra dhe pozita e saj gjeografike. Por ky reklamim thuajse sipërfaqësor i mediave të mëdha botërore për turizmin shqiptar ka dhe anën e tij negative. Së pari ai po u shërben autoriteteve për të mbuluar punën e dobët në turizëm. Reportazhet e gazetarëve të huaj po përdoren si dëshmi të Shqipërisë që ka ndryshuar, ndërkohë që gjendja e bregdetit (flasim për jugun se Durrësi nuk ka më shpresë) po shkon drejt rrënimit: betonizim dhe ndërtime pa rregull, ndotje e ujrave, tonelata mbeturina, godina të ish kampeve socialiste të mbetura si fantazma, shërbime sociale thuajse inekzistente. Qeveria mburret për rrugët, por ndërkohë nuk ka bërë thuajse asgjë për të rritur cilësinë e pushimit në jug të vendit. Së dyti, duke përballur ndikimin e këtyre mediave dhe guidave prestigjoze në orientimin e turistëve dhe mundësitë reale që ka Shqipëria, turizmi shqiptar mund të rezultojë një zhgënjim. Në reportazhet e shtypit të huaj flitet për plazhin e Gjipesë, por nuk thuhet se në Shqipëri nuk gjenden hotele apo resorte të kapaciteteve të nevojshme për të përballuar një fluks të madh turisitik. Se shërbimet e domosdoshme, duke filluar nga ai mjeksor e deri tek ato argëtuese, po ndikojnë dita- ditës që turizmi të shkojë drejt atij ditor dhe jo javor apo më gjatë.

Mbi të gjitha, gazetarët e huaj, të befasuar nga një vend që e zbulojnë për herë të parë dhe të kufizuar në kohë, nuk arrijnë në brendësi të problemit kryesor të turizmit shqiptar. Niveli i dobët dhe kultura mediokre e operatorëve turistikë të jugut së bashku me indiferencën e qeverisë po e kthen në zhgënjim rrëfimin për bregdetin magjik të Jonit. Kushtet e hoteleve në jug janë tepër larg nga standarti i çmimeve që ofrojnë. Ushqimi, me përjashtime të rralla, është i keq dhe i shtrenjtë në mënyrë të paarsyeshme. Shërbimi, të cilin e kënë vuajtur të gjithë ata që për të porositur një kafe kanë provuar limitet e durimit të tyre, është i aftë që në disa orë t’i shndërrojë pushimet në zborr. Të shtyrë vetëm nga fitimi dhe pa ndonjë strategji për ta zhvilluar e shtrirë në kohë biznesin e tyre, tregtarët dhe biznesmenët atje kërkojnë që në dy muaj të fitojnë sa për 1 vit. Ata kënaqen kur klienti nuk e kupton që peshku nuk është i freskët, që mjalti është i përzierë me sheqer apo pijet janë fallco, duke mos kuptuar që duke abuzuar me besimin e njerëzve po sharrojnë degën ku qëndrojnë vetë. Në 20 vitet e fundit, investimet serioze në jug të vendit mund të numërohen me gishtat e njërës dorë. Madje dhe ato më të thjeshtat, që na bëjnë përshtypje kur udhëtojmë jashtë, ku një shtëpi, një fermë apo një kantinë prodhojnë vajin e vet, verën, mjaltin, djathin, etj. Jo, në jug të Shqipërisë gjen vetëm tezga të dyshimta dhe spekulantë që mezi presin të ta hedhin. Ky është në fakt realiteti i rivierës shqiptare sot, produkt i impotencës së shtetit dhe injorancës së individit.

Nëse nuk bëhet një plan kombëtar për ta shpëtuar ende sa ka kohë pjesën më të bukur të natyrës shqiptare, shkrimet e New York Times dhe këshillat e Lonely Planet do të mbeten një reklamë për një produkt kallp që do t’i zhgënjejë edhe turistët e huaj. Sa për ata shqiptarë, jugu është kthyer më shumë në inerci se sa në kënaqësi të vërtetë. Tek bari i Dardanit diskutimet do të vazhdojnë edhe këtë verë…

http://www.gazetaexpress.com/?cid=1,877,57602


Insektet “sulmojnë” vendin
11/07/2011 16:00

 Insektet “sulmojnë” vendin

Specialistë të Institutit të Shëndetit Publik japin alarmin për përhapjen dhe rritjen e numrit të insekteve në të gjithë vendin. Specialistë të Institutit, të cilët kanë monitoruar të gjithë territorin e vendit shprehen të shqetësuar për përhapjen e mushkonjës tigër, mizave dhe minjve.

„Zona problematike është në të gjithë vendin, duke nisur nga Tirana, Durrësi, Shkodra, madje edhe bregdeti i Himarës është i mbushur me vektorë, që lejon transmetimin e disa sëmundjeve të rrezikshme, që nuk kanë qarkulluar në Evropë“, tha specialistja Silva Bino.

Sipas Binos me pare behej zhdukja e insekteve me helme te ndryshme dhe me pas dezinfektimi i zones, por kjo kompetence prej vitesh i ka kaluar pushtetit vendor, ku nje pjese e mire e tyre nuk kane ngritur sektoret qe duhet te kryenin kete sherbim ose nuk bashkepunojne me Institutin e Shendeti Publik.

„Ky është sektori më i lënë pasdore, në lidhje me kontrollin e vektorëve. Eshtë e pafalshme që bashkitë të mos tregojnë vëmendje në këtë drejtim“, tha Bino.

Por sipas Binos pergjegjes per higjienen duhet te jene edhe vete qytetaret nderkohe qe pusheti lokal duhet te pakten te ushtrojë kontrolle peridore te higjienes.

„As ndërmarrjet private nuk shpenzojnë në lidhje me kontrollin e higjienës. Nëpër restorante të Tiranës shohim fluturime të mizave. Kujdes duhet të tregohet me hedhjen e plehrave, mos lënien e ujit të ndenjur, mos lënien e objekteve të prishura sepse janë strehë për insektet e rrezikshme dhe minjve“, tha Bino.

Ndonese harxhohen me shume kohe dhe para per te rritur cilesinë e jetes se qyetareve, rritja e alarmit per rritjen e rreziqeve tregon se ne Shqiperi nuk zbatohen as rregullat me minimale te higjienes, te cilat lidhen direkt me shendetin e qytetareve

http://www.top-channel.tv/artikull.php?id=214828&ref=fp

Letër e hapur për turizmin

ZAK TOPUZI

Vendosa dhe unë të bëj një letër te hapur, qameti të bëhet. E çfarë kanë të tjerët me tepër? Kam dhe unë nja dy ofiqe qe do t’i shtjelloj më poshtë e mund te quhem i rëndësishëm në turizëm. Ndoshta Zoti i madh më dëgjon e fjalët e mia, ua çon ne vesh atyre që duhet t’i…dëgjojnë. Jo se nuk kam folur me parë, por ndoshta në ketë moment pauze politike ata që duhet t’i dëgjojnë, janë më të lirë e ju hyn nga njëri vesh e nuk ju del nga ana tjetër. Zot, na ke falur pasuri natyrore pa fund e bregdet ekzotik  ne Jug. Por na le të varfër e më të varfër nga mendja. Na trajton si arabët, që ju ke dhënë naftën e ju le mjerimin e sherrin midis tyre. Shtjerja në vesh Presidentit të nderuar të mos dekretojë zgjedhje lokale në verë, se këta lokalët i turren karriges e lënë punët e stinës. Nuk pyesin për detyrën që  kanë e detyrimet ligjore ndaj banorëve te tyre, madje dhe të atyre që u kërkojnë votat. I lanë këtë vit plazhet me plehra e mbinë ndërtimet pa leje  ngado. Zot, na ndihmo të shpëtojmë nga kjo marrëzi kolektive! Zot, shtjerja në vesh Kryeministrit që Ministrinë e Turizmit ta bëjë edhe zv.kryeministër (le t’i bëjë të dyja), se vetëm kështu mund të kthehet në realitet slogani: “Turizmi, industri prioritare”. Dërgo një këshilltar te huaj për turizmin e me mjekër te bardhë, (do të ishin më mirë dy) që të mos ketë mundësi të vendosë veton kur votohen vendime për turizmin. Duhen detyrimisht të huaj. Dëgjoj që po ulen taksat e po hiqet TVSh-ja në biznese të tjera. Po ne, lopa na ka bërë që jemi të penalizuar në rajon, me taksa deri 300 % më të larta në turizëm? Zot, si të arrijmë t’ua shpjegojmë?! Ministri në janar na premtoi ne Konferencën Kombëtare se do ta ulë TVSh-në në 8% (t’i afrohemi të paktën Malit të Zi që e ka 7%), se Francën me 5.5 % nuk e arrijmë dot. E dëgjuan dhe ndërkombëtaret që ishin në konferencë, mbajtën shënime, e botuan dhe gazetat. Zot, futu në vesh një fjalë atyre që duhet! Nga 27 vendet e BE-së, 24 vende, si dhe gjithë rajoni, TVSh-në e kanë më pak se 10% në turizëm. Po ne, pse duhet ta kemi 20 % e 5 % taksën e fjetjes?! A e dinë ata që duhet ta dine që turizmi është eksport dhe nuk duhet taksuar? Po që turizmi siguron deri 50% të të ardhurave të eksportit dhe ka mbi 160.000 të punësuar? A e dini se Maqedonia e jep tokën me 1 euro, vetëm ndërto për turizmin e nuk shkon njeri të ndërtojë, se dhe ata e kanë TVSh-në 18%? Industria hoteliere e ka koston fikse 36% e, po t’i mbledhësh të gjitha, shkojnë mbi 70% vetëm  shpenzimet. Pa le, që do njerëz të dinë të shërbejnë e t’u bësh trajnime, pa i do dhe me gjuhë të huaj, por të punojnë vetëm dy muaj, i do dhe me figuracione(!) Po gjen budallenj të tillë sot, më thoni?! Bota e ka shtrirë sezonin 8 muaj dhe pjesën tjetër i paguan me 70% të pagës e i lë të marrin veten nga lodhja. Prandaj turizmi nuk do ministri me katër përbërës. Edhe unë shpesh harroj ta them emrin të tërë: “Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë e Sporteve”. Nuk mbeti ndonjë sektor tjetër, se do ia kishin  bashkëngjitur.  Zot, na mëso si te shpëtojmë nga plehrat e ujërat e zeza! Boll me, besoj duhet të jetë e lehtë derisa e gjithë Europa nuk i ka këto probleme.
Nuk besoj se duhen trajnime e shkollë, se po të ishte e nevojshme, dhe master do te bënim, shkollën e kemi merak. O Zot, fryji në vesh popullit të ngrihet e t’u japë një dru të mirë pushtetarëve lokale, po nuk i larguan plehrat, se vetëm kjo ka mbetur, të mos ngrihen vetëm kur i thërret partia. Shtjeri në vesh Kryeministrit të bëjë 100 km më pak rrugë fshatrash e t’i kthejë në
kanale të ujërave të zeza në zonat bregdetare. Nuk besoj se do ankohen katundaret, le t’ua shtyjë një vit. Janë mësuar ata me rrugë të pashtruara,
kanë një jetë të tërë. Vitin tjetër dhe vëllezërit nga Kosova nuk do të vijnë më, po të jetë kjo gjendje. Më kanë zgjedhur këto gjashtë muaj të drejtoj Shoqatën Ballkanike të Hoteleve BAHA, më kanë dhëne presidencën e radhës si i thonë, të na rritin personalitetin. Si t’u ndihmojmë më shumë, më thanë. Po shkruajmë në revista, gazeta e site profesionale, sa nuk kemi shkruar as për veten tonë, ju po bëni prapa. Për turizëm nuk mendon njeri, nuk keni hotele  që t’ju sjellim autobusë e çartera me turistë, ju nuk keni bërë ende studime, na thonë. Kush vjen te shpenzojë? Ju ta miratoni studimin pjesor e pastaj përpara, të ndërtoni pallate, nuk e hamë ne, shikoni mos gjeni budallenj të tjerë. Pastaj, ju po ndërtoni sërish pa leje. Do lini ndonjë copë tokë për
të bërë hotele apo resorte që qeverisë t’i dyfishohen të ardhurat? Zot, ke bërë mirë që na i le lëmsh deri tani problemet e pronave në Jug, por mjaft më,  duhen zgjidhur pasi po vritemi si ne mesjetë. Na ndihmo ta zgjidhim e të fillojnë te ndërtohen hotele e resorte turistike si në gjithë boten, jo vetëm rezidenca imobiliare. Janë dhe në masterplanin ekzistues. Madje, duhet të ndërtohen mbi 150 hotele deri në 2012-n dhe 2900 shtretër me 5 yje. Nuk behët turizëm me rezidenca e vila. Këta qe i blenë i lënë bosh, se u mungon ”koha” e kultura. U bë modë, bli shtëpi në plazh, Vlorë e Sarandë e lërua kalamajve në prikë, se as dinë t’i përdorin, as i shesin dot, kaq shumë janë  ndërtuar. Ka filluar dhe Himara e Dhërmiu në Jug, si duket Vasili i Omonias e nuhati që nuk do zgjidhej dhe e mbushi me leje ndërtimi si në qytet,  pavarësisht se ka një studim e ky te kufizon me traditën e zonës. Siç duket, kryetaret nga Jugu kanë imunitet grek e nuk i zënë ligjet shqiptare. Zot të lutem, bëj si të bësh e na jep edhe ketë herë dorën, mbushja mendjen politikaneve e fryju në vesh të ndërmarrin një “Pakt Politik” e të bëjnë një ”Masterplan të Përgjithshëm për Turizmin”, se do prishin dhe malet. Lëri të bëjnë ca hile, ta ulin vijën e ndërtimit më afër detit, se ndryshe mos prit të bien dakord. Se dhe këta ndërkombëtarët nuk i thonë gjërat copë. Vetëm ne na thonë ndërtoni 200 metra mbi vijën e ujit, se duhet mbrojtur ambienti e për vete ndërtojnë deri në det. Kështu me tha Kryetari i Bashkisë së Kanës në Francë, më 2001. E mbajta shënim si postulat. Mos ndërtoni afër detit, lëreni të virgjër, mos përsëritni gabimet tona – tha, mësoni nga to. E thashë me vete, sa bukur foli, e tetë vjet citatin e tij e vendosa ne zyrën time me germa të mëdha, e nuk lashë njeri pa ia thënë, e thashë dhe në ca leksione tek studentët. U çudita shumë, Zot, kur vajta përsëri në Kanë, në 2009. Nuk u besoja syve. Jo vetëm kishin vazhduar të ndërtonin, por disa vila ishin ndërtuar deri në shkëmbinjtë e detit. Vërtet ishin të milionerëve, po ata
duhet të japin për vete shembullin e mirë. Ju kështu na mësoni. Shtjerua në vesh ndërkombëtareve të ndërhyjnë për turizmin, do ishte mirë që tre ambasadorët të merren vetë, se vetëm ata e qajnë ketë punë, si zgjedhjet e 8 majit. Ndryshe, mos prit të katranosim gjë vetë. Edhe një te fundit kam, se nuk më tret dheu po nuk e thashë Zot, mos ka ardhur koha të vendosni një rend te ri, se dhe kapitalizmi u vjetrua. Të paktën vendos një rregull, të dënohen ata politikanë që dëmtojnë pronat e popullit të tyre që me të gjallë.
Me siguri kur te shkojnë tek Shën Pjetri, me  paratë që kane fituar do ta  komprometojnë e do dalin nga gjykimi të pafajshëm, ose shumëshumë, me “arrest parajse”, këtu në tokë më duket i thonë arrest shtëpie. Një ekspert turizmi, kur viziton një vend, bën pyetjen “grackë”: Përse një turist duhet të vijë përsëri? Në Shqipëri të vijë vetëm të shullëret gjithë ditën në rërë, s’ka alternativë tjetër. Thonë pse shëndoshen ne verë shqiptarët(!) Nuk kanë faj,  pas plazhit vetëm të pish të mbetet, se nuk e shtyn dot kohën. Madje, në darkë duhet të jesh pak si tapë, se zhurmat nuk të lëne të flesh. Ketë vit nuk janë diskot, janë betonierat që gëlojnë deri në mëngjes, madje edhe pompat shtytëse e kanë basin më të fortë se altoparlantët e diskove.

*President i Sektorit Hotelier, Shoqata Shqiptare e Turizmit (ATA)

http://www.panorama.com.al/opinion/leter-e-hapur-per-turizmin

Das Morden von Zivilisten, hört durch die NATO in Libyen und Afghanistan nicht auf


Kanada beendet Kampfeinsatz in Afghanistan

Thema:Lage in Afghanistan

KABUL, 07. Juli (RIA Novosti).

Kanada beendet Kampfeinsatz in AfghanistanKanada hat nach rund neun Jahren seinen Kampfeinsatz in Afghanistan im Bestand der internationalen Schutztruppe ISAF offiziell beendet.

 

Besatzung von Nato-Hubschrauber überlebt Absturz in Afghanistan

Nato tötet 13 Zivilisten in Ostafghanistan

Thema: Lage in Afghanistan

20:32 07/07/2011

KABUL, 07. Juli (RIA Novosti).

 

mehr zum Thema

 

Mindestens 13 Zivilisten, größtenteils Frauen und Kinder, sind am Donnerstag bei einem Luftangriff der Nato in der ostafghanischen Provinz Chost getötet worden. Dies teilte der Polizeichef von Chost, Mohammad Zazai, mit.

Laut Zazai hatten Nato-Hubschrauber am Vormittag ein Wohnhaus mit Raketen beschossen. Bei dem Angriff seien neben den Zivilisten auch vier Taliban-Kämpfer getötet worden, die als erste eine Nato-Patrouille beschossen und so den Luftangriff provoziert hätten. Aus Protest gegen das Vorgehen der Nato blockierten die Ortsbewohner für mehrere Stunden die Autostraße zwischen Chost und Kabul.

Die Nato-geführte internationale Schutztruppe ISAF bestätigte den Luftangriff in Chost. Nach Angaben des ISAF-Presseamtes kamen dabei keine Zivilisten zu Schaden. Am gestrigen Mittwoch waren in der südafghanischen Provinz Ghazni zwei Kinder durch Nato-Bomben getötet worden.

Rasmussen zieht Zwischenbilanz: Nato zerbombte über 2700 militärische Ziele in Libyen

Und so sehen die Toden, durch die NATO Agression aus

The NATO war road map, from prof. michael

„Operation Libya: Insurrection and Military Intervention“ with Michel Chossudovsky. US/NATO attempted coup d’etat in Libya; military attack part of the long war; weaponry; media disinformation; who are the rebels; real objective of the attack; oil; state of the economy in Libya; Egyptian and Libyan situations contrasted; Egyptian opposition leadership co-opted by foreign interests; the purpose of regime replacement.

Encore presentation from March 2011.

„Guns and Butter“ broadcasts on KPFA

For more information and to download mp3 (audio) file of this interview, visit KPFA at:
http://www.kpfa.org/archive/id/71287

Balkan Mafia: “We have to declare total war on the mafia” – Top murder: Enver Sekiraqa free in irland

Too much and too little justice?
Slobodanka JovanovskaIn the Balkans, suspects easily avoid extradition by taking dual nationality while in the EU many argue – including lawyers representing Wikileaks founder Julian Assange – the European Arrest Warrant is a clumsy and overused tool.

Slobodanka Jovanovska is researching extradition law in the Balkans and the EU

Preparing for my trip to London, where I will interview the solicitor representing Wikileaks founder Julian Assange as he fights extradition to Sweden on sexual assault allegations, I had the feeling I am working on two stories that did not seem linked in any way.

However, I have learned that while in the Balkans the extradition issue is entirely concerned with how to stop criminals evading justice through the use of double citizenship, the issue within the EU is rather different.

In the union, it seems that the issue is protecting citizens from what some claim to be an over-zealous use of the European Arrest Warrant, EAW, for petty crimes, such as stealing a bicycle even.

While the Assange case demonstrates there really seems to be no place to hide in Europe, it is totally opposite to what is happening in the successor states to the former Yugoslavia, who have just began negotiations on creating a regional arrest warrant in the image of the EAW.

According to the Serbian ambassador to Macedonia, Tomislav Djurin, the criminals in the region stayed connected and enjoy freedom of movement as if Yugoslavia never broke up, and this makes the creation of a Balkan arrest warrant a priority now.

“We have to declare total war on the mafia,” he told me, while explaining that this aggressive stance in Serbia and in other parts of the region has provoked revenge attacks, as many will remember happened before in Italy when it took on its mafia.

“The public prosecutors are the target, and in Serbia they are put on the list of protected people by the state. We also transport them with the protected armoured cars,” he says, adding that the killing of three public prosecutors in Slovenia during recent years demonstrates just how rattled the Balkan mafia is.

Apparently, what’s really got the criminal classes going is the state’s newly-granted powers to confiscate property and material goods if it can be proven that they were obtained with money earned from criminal activities.

This is happening right now in Balkan countries. What about in the EU?

I am preparing to travel to London where I will attend a conference on extradition and deportation organised by Justice – the UK campaign group working to further access to justice and the rule of law.

http://www.balkaninsight.com/en/blog/too-much-and-too-little-justice

Click here to read more on the Balkanleaks web page

for exampel, the interpol warrant story in albania, with corruption judge and the super turk Mafia Boss Abdulselam Turgut with 1 ton Heroin to germany, with Hekuran Hoxha, or Enver Sekiraqa.

Ireland

The net is closing on one of Kosovo’s most wanted men, currently under surveillance in Ireland, the country’s Ministry of Justice has told Balkan Insight.

Petrit Collaku
Pristina

The Ministry confirmed to Balkan Insight that the paperwork to start the extradition of Enver Sekiraqa from Ireland is in its final stages. Sekiraqa is wanted for organised crime and the murder of a police officer in Kosovo.

Sekiraqa was located by Irish police in November last year and has been under 24-hour police surveillance since.

He is wanted under an Interpol red notice on charges of murder, extortion, attempted extortion, two counts of rape and grievous bodily harm.

“Kosovo’s Ministry of Justice and Irish authorities are in the final stages of fulfilling the legal basis for his arrest and we are at the beginning of the extradition procedure,” Ehat Miftari from the department for international judicial cooperation within the Ministry of Justice told Balkan Insight.

http://www.balkaninsight.com/en/article/net-closes-on-kosovo-gang-boss-in-ireland

Kosovan crime lord sheltering in Ireland

Enver Sekiraqa on the Interpol wanted list

Enver Sekiraqa on the Interpol wanted list

A KOSOVAN crime godfather is living in Ireland, according to the Irish Times.

Enver Sekiraqa, 37, is known as “the boss of bosses” in Kosovo organised crime circles but is currently living in the southeast of this country. The Times reports that Kosovan authorities have asked Ireland for help to get Sekiraqa returned to Kosovo for trial. No extradition agreement exists between Ireland and Kosovo.

This is Enver Sekiraqa on Interpol’s wanted list. He is wanted for questioning on the murder of a young police officer and, according to Interpol, for “crimes against life and health, organised crime, transnational crime, sex crimes, thefts”.

Read the full story in today’s Irish Times >

Enver Sekiraqa, der Mörder des Kosovar Polizisten Triumpf Riza immer noch gesucht?!

März 28, 2010http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:85XODVXdwTyoeM:http://i268.photobucket.com/albums/jj8/vajzgrudet_2008/untitledsaaa.jpg

Interpol Haft Befehl für Enver Sekiraqa

# Extradition – Tuesday 12 April, 2011

Extradition

European Commission report examines extradition figures

Extradition warrants enable suspected offenders to be moved from one EU member state to another.

Gary Kokalari: Salih Berisha regime, is little more than an international criminal conspiracy

Salih Berisha, is long time partner from killer swadrons like „Arkan“, or Xhavit Halili. 47 page secret NATO Report.

Gary Kokalari i shkruan Presidentit Obama

March 30, 2009The Hon. Barack H. Obama

The White House

1600 Pennsylvania Avenue NW

Washington, DC  20500

RE:  Albania

Mr. President:

In your inaugural speech you stated, „To those who cling to power through corruption and deceit and the silencing of dissent, know that you are on the wrong side of history.“

Based on your words, it seems you were speaking directly to those like Sali Berisha, Albania’s Prime Minister.  Yet, in the first week of February, members of your administration, including Vice President Joseph Biden and Secretary of State Hillary Clinton, as well as other members of your administration and Congress, met in Washington with Prime Minister Berisha and his travel companion, former Defense Minister Fatmir Mediu.

On the eve of your trip to Europe to attend G-20 and NATO meetings, I am writing to brief you about the Berisha regime, a “government” that, in my opinion, is little more than an international criminal conspiracy.

By way of background, I was a founder of the Albanian Relief Foundation and the National Albanian American Council, and I established the first lobbying office for Albanian Americans in Washington.  I also served as a Director of the Kosova Relief Fund and the Albanian Heritage Foundation.   My grandfather, my father (who emigrated from Albania as a young boy and served in the U.S. Army Air Corp during WWII) and my mother were all active in the affairs of the Albanian American community.

My efforts helped expose several incidents of impropriety by Albanian government officials including the AEY arms deal with the U.S. Department of Defense, which was reported on the front page of the March 27, 2008 edition of The New York Times, and is currently the subject of an investigation by the U.S. Department of Justice.   I was also a catalyst for the House Oversight Committee’s investigation of AEY.   Kosta Trebicka, who was an Albanian businessman, was the AEY whistle-blower, and I worked with him to help shed light on this scandal.   As such, Trebicka was a material witness to this effort to defraud DOD and American taxpayers.  Unfortunately, last fall, Kosta was found dead on a remote back road in Albania in what was called a „car accident“ by the Berisha government.  Because of the highly suspicious nature of his death and the fact that Kosta implicated Berisha and Mediu in the AEY deal, most Albanians believe he was murdered.  http://www.youtube.com/watch?v=H2UyfK6pN1I

Information regarding Berisha and Mediu that should be of concern to the U.S. government follows:

1.  Several days after Fatmir Mediu met with officials of your administration, he was indicted by Albania’s prosecutor in conjunction with the March 15, 2008 explosion at the ammunition demilitarization facility located at Gerdec, Albania (there is reason to believe the Gerdec operation was initiated because of direct pressure from the U.S. government).  The Gerdec tragedy resulted in 26 deaths, hundreds of injuries and thousands of damaged properties. The hazardous conditions at this plant were well known to Albanian government officials, including Berisha and Mediu, and U.S. Embassy officials in Tirana.  As was well known in Albania and to State Department officials, at the time Mediu met with Vice President Biden and Secretary of State Clinton, he was under investigation for Gerdec (despite Berisha’s ongoing attempts to undermine the Albanian prosecutor’s investigation).  Several of Mediu’s associates were previously indicted for negligence and mass murder in conjunction with Gerdec.  The news of the charges against Mediu appears in this International Herald Tribune report:  http://www.iht.com/articles/ap/2009/02/11/europe/EU-Albania-Blast-Probe.php .  Prior to the Berisha/Mediu visit to Washington, I informed American officials via email about their intentions to use the visit to their advantage.   Those officials were fully aware that Mediu presided over Albania’s Ministry of Defense at the time of the AEY scandal as well as the persistent allegations about Mediu’s corrupt practices.

2. A report issued by The Economist in January called Albania a „hybrid democracy“ describing it as a hybrid between democracy and totalitarianism.  The report ranked Albania as the least democratic country in the Balkans and stated, „the spread of democracy has come to a halt“ in Albania.  http://www.albanianeconomy.com/news/2009/01/19/albania-a-hybrid-democracy-the-economist/

3. In a recent series of condemnations of Berisha, The International Press Institute and Transparency International joined the chorus of Reporters Without Borders and the Committee for the Protection of Journalists in criticizing Sali Berisha for his latest blatant effort to block free speech.  In this episode Berisha sent state police to close the office of the Albanian newspaper TEMA for criticizing his government.

IPI:  http://www.freemedia.at/cms/ipi/statements_detail.html?ctxid=CH0055&docid=CMS1232472684899

TI:   http://www.worldbulletin.net/news_detail.php?id=35419

As anyone familiar with Albania knows, this is far from the first time Berisha has used anti-democratic, repressive tactics.  He used the tax authorities to bully Top Channel TV into silence.  And after The New York Times interviewed Fatmir Mediu about the AEY deal, Mediu sent goons to confiscate the video tapes and equipment that were used for the interview.  This can be confirmed with The Times journalist who conducted the interview.  But the ultimate act of blocking free speech occurred last September when Kosta Trebicka, the AEY whistle-blower, was silenced forever when he was killed in the „car accident“ in Albania.

4. The old, corroding, Chinese ammunition AEY bought from the Albanian government (via Cyprus-based Evdin, a company controlled by the notorious and watch-listed Swiss arms dealer Henry Thomet), for sale to the U.S. Department of Defense, was repackaged by AEY in Albania in order to remove the Chinese markings.  The ammunition was then shipped to Afghanistan where defective munitions placed – and continue to place – American troops at risk in Afghanistan.  All of this was paid for by American taxpayers, and this serves as a perfect example of the type of government waste you have promised to combat.   Milhal Deligjoji is an Albanian „businessman“ who was awarded the contract (by Berisha and Mediu) to repackage the ammunition.  This was done during the period Marcie Ries served as U.S. Ambassador to Albania (currently serving as Principal Deputy Assistant Secretary of State), but the shipments continued when John Withers assumed the position of Ambassador.  You should be aware that Ms. Ries attended several of the meetings held by Berisha and Mediu when they visited Washington, and she was fully aware of all of the allegations contained herein. Deligjorji was also the owner of Albademil, the company that was awarded the contract to demilitarize the ammunition at the Gerdec plant that exploded.  Deligjorji, who was a known thug around Tirana, was also known to keep close company with Shkelzen Berisha, the son of Sali Berisha.  As was suggested by AEY’s president during a recorded telephone conversation (DOJ and House Oversight are in possession of the recordings, Shkelzen Berisha has been alleged to have participated in the AEY deal.  Deligjorji’s attorney was Argita Berisha Maltezi, who incorporated Albademil for Deligjorji and is Sali Berisha’s daughter.   Deligjorji is now in jail on charges of negligence and mass murder in conjunction with the Gerdec explosion

5.  According to news reports in Albania, Fatmir Mediu was also indicted on criminal charges in Italy along with Gazmend Mahmutaj, a known Albanian trafficker and gangster.  Mediu was acquitted – apparently, he cut some form of deal – but Mahmutaj was serving time in an Italian prison as of last year.   Mediu is Chairman of the Republican Party of Albania, part of Berisha’s coalition government.   The head of one of the Republican Party’s local chapters in Albania is Kassem Mahmutaj, the brother of Gazmend.   Kassem Mahumutaj was appointed director of Albania’s largest munitions depot (the site of another recent explosion that resulted in one death) by Fatmir Mediu, and this depot is alleged to have been one of the sources of ammunition for the AEY deal.

6. A story reported by Fox News in February implicates the Berisha family in a cover-up regarding a World Bank project in Albania.  http://www.foxnews.com/story/0,2933,491006,00.html

7. A story published last week by Shekulli, one of Albania’s largest newspapers, revealed that Albania sold 10,000 mortar rounds to Iran in March 2006 while Berisha and Mediu had authority over these weapons sales.  http://www.shekulli.com.al/2009/03/25/qeveria-trafik-armesh-me-iranin.html

Upon request, I can provide details about other allegations of criminal and corrupt criminal practices by Berisha, Mediu, Foreign Minister Lulzim Basha (who is also under investigation for corruption) and other officials of the Berisha government.  In the most recent example, earlier this month, Ylli Pango, Albania’s Minister of Culture and Tourism, was forced from his office in disgrace after a recording surfaced that exposed him attempting to extract sexual favors from a young woman  seeking employment.   http://www.pr-inside.com/albanian-culture-minister-fired-over-r1094877.htm

During this time of economic crisis in America, why should the machinations of a corrupt government in a small Balkan country matter to you?   Because advancing democracy remains a core mission of American foreign policy, and crime and corruption are tearing at the foundations of the fledgling “democracy” in Albania.   For this reason, the U.S. has an obligation to confront this problem to advance our objectives and protect our strategic interests in Southern Europe.  Furthermore, the AEY scandal represents just the tip of an enormous iceberg of government waste in our country, and correcting DOD procurement irregularities will help save billions of dollars for American taxpayers.

I fully support strong relations between the U.S. and Albania; however, the U.S. government seems to have forgotten that the reason Albanian officials have been able to cooperate with American foreign policy initiatives is because of the great admiration the people of Albania have for America.   Allowing Albanian officials to exploit this status for their own personal gain would be an abuse of this precious relationship.

Berisha and senior Albanian government officials continue their economic and political rape of Albania, and, in my opinion, any perceived U.S. support of Berisha’s criminal regime would represent a disturbing double standard.

I would be happy to discuss any of the information contained herein with appropriate officials from your administration.

Thank you.

Respectfully,

Gary Q. Kokalari

cc:        The Hon. Joseph Biden

The Hon. Hillary Clinton

http://www.peshkupauje.com/2009/04/gary-kokalari-i-shkruan-presidentit-obam

Salih Berisha’s Drogen Boss – Bürgermeister in Lazarate: Dasho Aliko (Albaniens Kolumbien)

Vor einem Jahr, kündigte noch der korrupte und kriminelle Innenminister Lulzim Basha und der Paranoide Kriminelle Salih Berisha, hartes Vorgehen und Verhaftungen vor allem in Albaniens – Kolumbien an der Ortschaft Lazarate! Langzeit Bürgermeister dort ist der Mafia Boss: Dasho Aliko, Vertreter der Salih Berisha Partei PD und das auch schon vor über 10 Jahren, als man auch auf Italienische Polizeihubschrauber schoss, wie Polizei Fahrzeuge generell in Brand steckt.

[2] Mafia Clan of Democratic Party of Albania – rund um Dashamir Gjoka – Agim Hoxha // Shiak

Albanian journalist beaten by Salih Berisha mafiosi – Rezart Taci

Albania for $ale: With a Little Help from Her ‘Friends’

(Giving someone the benefit of the doubt simply means to let Albania be New 
World’s guinea pig) 

by Gary Q. Kokalari

Last February, virtually lost in the media attention over the Kosova crisis, 
a ceremony was held at the U.S. Department of Commerce in Washington, DC. 
Commerce Secretary William Daley looked on while then Albanian Prime Minister 
Pandeli Majko and Dr. Chirinjeev Kathuria, the president of a Chicago-based 
company known as New World Telecom, signed an agreement to establish a joint 
venture between New World and Albtelecom, Albania’s state-owned 
telecommunications firm. The objective of this deal was to establish an 
exclusive joint venture for the development of a $300 million wireless 
telecommunication system in the Republic of Albania.
The press releases were quite impressive – “U.S. telecom company to invest 
$300 million dollars in Albania.” My first reaction was, “who is New World 
Telecom?” But at that time, like most Albanians, I was preoccupied with the 
Kosova conflict, so New World faded from my radar screen. 

………………….
I have requested investigations of this matter by Senator McCain’s and 
Senator Helm’s offices as they have oversight responsibility for the Commerce 
and State Departments, respectively. As a result, Senator Helm’s office 
forwarded information to me about New World Telecom. These documents, which 
consisted primarily of self-serving press releases, had been submitted to the 
Senate Foreign Relations Committee by the Commerce Department because of my 
inquiry. After reviewing this material I wrote to Secretary Daley as 
follows:

“In my opinion, there was one thing missing from this promotional material ñ 
evidence that New World Telecom has ever successfully completed the turn-key 
development of a telecommunication project anywhere in the world. If my 
interpretation is correct, then it appears that the Commerce Department, 
knowingly or unknowingly, influenced the government of Albania to entrust the 
development of its telecommunication system to, in the best case, a fledgling 
company.
…..

So I continued to press the Albanian and American government officials to 
provide me with rationale for promoting New World in Albania. To no avail, I 
requested a meeting with representatives of the Commerce and State 
Departments and New World Telecom to discuss this matter. I also requested 
meetings with President Meidani and Prime Minister Majko during their recent 
visits to the United States to discuss New World Telecom, but they were too 
busy. …But I can appreciate their reticence to see me – it’s quite 
obvious they didn’t want to hear what I had to say. 
After repeatedly badgering the State Department to justify their support of 
New World Telecom, in October I received this e-mail message from a State 
Department official:

………..
In the fall of 1996, I warned the Berisha government that if they did not 
bring an end to the pyramid schemes that “it was not a question of if, but 
when” they would collapse. At that time I also warned the Albanian government 
that if they did not take action, and if the pyramids collapse of their own 
weight, that “large scale civil unrest with ensue.” In retrospect, Berisha’s 
failure to heed my warnings and those of others had devastating results for 
the Albanian people and the Balkans when Albania exploded into anarchy in 
1997. Can Albania afford another economic debacle?
I suggest that the Albanian government ponder the words of James Hendrix, 
“castles made of sand, fall into the sea – eventually.”

[11] http://www.alb-net.com/l

Die Mafia Methoden des Salih Berisha, rund um dem im Dreck und illegalen Bauten untergegangenen Tourismus

Salih Berisha, immer mit Landesweit bekannten Gangstern unterwegs!

salih Berisha roja
Bashkim Ulaj (rechts) – als Verwandter der Familie Salih Berisha, direkter Strohmann, rund um viele Fake Firmen, Lizenzen und dem System der Join Venture Erpressung und Beteiligung. Null Hirn und Schulbildung, aber Inhaber von vielen Wasserkraft Lizenzen, Chrom Abbau Lizenzen, der Breitband Kabel Lizenz und Baufirmen und im Vorstand vieler Firmen, über Beteiligungen.

(Dërguar më: 11/04/11) Tedi Blushi

Drejtoria e Përgjithshme e Rrugëve ka zhvilluar në datën 8 prill dy tendera. I pari ka qenë ai për ndërtimin e ‘Rrugës së Arbrit’ (segmenti Ura e Brarit – Hyrje tuneli Qafë Murrizë), me fond limit të përcaktuar, vlerën prej 1.945.051.750 lekësh. Ndërsa tenderi i dytë ka pasur për objekt prokurimi sistemim-asfaltimin e rrugës Librazhd-Qafë Stude (loti 3). Fondi limit i përcaktuar ka qenë 1.894.399.110 lekë. Për të mundësuar që të dy këto tendera të fitohen me vlerën e tyre të plotë, nga ana e DPRR-së është vendosur një kriter diskriminues, që aktualisht e plotësojnë vetëm dy firma. Bëhet fjalë për kompanitë “Gener 2” dhe “Victoria Invest”, të cilat dyshohet se janë paracaktuar si fituese.

aus [16] albania.de

[17] Europol, über die wichtige Rolle, im Drogen und Waffenhandel der Albanischen Politiker und deren Mafia Clans

Mafia Clan of Democratic Party of Albania

Bevor: [26] Fatos Nano (Ilir Meta Drug Allegations


Mafia Clan of Democratic Party of Albania

Prime Minister Sali Berisha

  1. kukRexhep ARAPI, resident in Katund Sukth, nicknamed “KEPI” has a criminal record as follows:
    1. In the year 1991 (in March) he has killed at the Port of Durrës, for feud issues the citizen A. Cyrbja, resident in the Katund Sukth village; has been arrested for this crime in 1994 and has been released because of lack of evidence.
    2. In April 1997, in collaboration with Gëzim Aleksin, resident in K.Rruget Shijak (arrested for armed robbery, convicted for 12 years in prison, is being tried as a member of the ‘Kanun’ band) have kidnapped for the purpose of profit the business partner of Lul Alimadhi (The Shoe Firm in Qendër Sukth) and has released him after taking the fee of 150 million Italian liras.
    3. ………………

[27]  http://www.albca.com/aclis/modules.php?name=News&file=print&sid=1264

und

[28] http://balkanblog.org/2011/04/04/mafia-clan-of-democratic-party-of-albania/