NEW KISSINGER ‘TELCONS’ REVEAL CHILE PLOTTING AT HIGHEST LEVELS OF U.S. GOVERNMENT

NEW KISSINGER ‘TELCONS’ REVEAL CHILE PLOTTING
AT HIGHEST LEVELS OF U.S. GOVERNMENT

Nixon Vetoed Proposed Coexistence with an Allende Government
Kissinger to the CIA: “We will not let Chile go down the drain.”

National Security Archive Electronic Briefing Book No. 255

Posted – September 10, 2008

For more information contact:
Peter Kornbluh- (202) 994-7116, peter.kornbluh@gmail.com

 

The Condor Years: How Pinochet and His Allies Brought Terrorism to Three Continents
By John Dinges

The Pinochet File: A Declassified Dossier on Atrocity and Accountability
By Peter Kornbluh
A Los Angeles Times
Best Nonfiction Book of 2003

 

September 20, 2006
Letelier-Moffit Assassination 30 Years Later

Archive calls for Release of Withheld Documents Relating to Pinochet’s Role in Infamous Act of Terrorism

March 15, 2005
The Secret Pinochet Portfolio

Former Dictator’s Corruption Scandal Broadens

December 14, 2004
The Case Against Pinochet

Ex-Dictator Indicted for Condor Crimes

June 10, 2004
Lifting of Pinochet’s Immunity Renews Focus on Operation Condor

Documents Indicated 1976 Terror Attack in Washington Might Have Been Prevented

May 26, 2004
The Kissinger Telcons
Archive Celebrates Release of Previously Sequestered Telephone Records

February 18, 2004
Ed Koch Threatened With Assassination in 1976

New Book Reveals „Condor“ Agents Discussed Plan to Kill Former New York Congressman/Mayor

 

Washington D.C., September 10, 2008 – On the eve of the thirty-fifth anniversary of the military coup in Chile, the National Security Archive today published for the first time formerly secret transcripts of Henry Kissinger’s telephone conversations that set in motion a massive U.S. effort to overthrow the newly-elected socialist government of Salvador Allende. “We will not let Chile go down the drain,” Kissinger told CIA director Richard Helms in one phone call. “I am with you,” the September 12, 1970 transcript records Helms responding.

The telephone call transcripts—known as ‘telcons’—include previously-unreported conversations between Kissinger and President Richard Nixon and Secretary of State William Rogers.  Just eight days after Allende’s election, Kissinger informed the president that the State Department had recommended an approach to “see what we can work out [with Allende].”   Nixon responded by instructing Kissinger: “Don’t let them do it.”

After Nixon spoke directly to Rogers, Kissinger recorded a conversation in which the Secretary of State agreed that “we ought, as you say, to cold-bloodedly decide what to do and then do it,” but warned it should be done “discreetly so that it doesn’t backfire.” Secretary Rogers predicted that “after all we have said about elections, if the first time a Communist wins the U.S. tries to prevent the constitutional process from coming into play we will look very bad.”

The telcons also reveal that just nine weeks before the Chilean military, led by Gen. Augusto Pinochet and supported by the CIA, overthrew the Allende government on September 11, 1973, Nixon called Kissinger on July 4 to say “I think that Chilean guy might have some problems.” “Yes, I think he’s definitely in difficulties,” Kissinger responded. Nixon then blamed CIA director Helms and former U.S. Ambassador Edward Korry for failing to block Allende’s inauguration three years earlier. “They screwed it up,” the President declared.

On November 30, 2008 the National Security Archive will publish a comprehensive collection of Kissinger telcons in the Digital National Security Archive (DNSA). Comprising 15,502 telcons, this collection documents Kissinger’s conversations with top officials in the Nixon and Ford administrations, including President Richard Nixon; Defense Secretaries Melvin Laird, Elliot Richardson, and James Schlesinger; Secretary of State William P. Rogers; Ambassador to the U.N. George H.W. Bush; and White House Counselor Donald Rumsfeld;

………………….

http://www.gwu.edu/~nsarchiv

The Condor Years: How Pinochet and His Allies Brought Terrorism to Three Continents
By John Dinges

The Pinochet File: A Declassified Dossier on Atrocity and Accountability
By Peter Kornbluh
A Los Angeles Times
Best Nonfiction Book of 2003

 

September 20, 2006
Letelier-Moffit Assassination 30 Years Later

Archive calls for Release of Withheld Documents Relating to Pinochet’s Role in Infamous Act of Terrorism

March 15, 2005
The Secret Pinochet Portfolio

Former Dictator’s Corruption Scandal Broadens

December 14, 2004
The Case Against Pinochet

Ex-Dictator Indicted for Condor Crimes

1963 wollte Robert Kennedy wieder Reisen von US Bürgern nach Kuba erlauben

 http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/nsarchiv.gif

Source: Lyndon Baines Johnson Library

ROBERT F. KENNEDY URGED LIFTING
TRAVEL BAN TO CUBA IN ’63

Attorney General cited inconsistency with „our views as a free society“
State Department overruled RFK proposal to withdraw prohibitions on travel

Documents Record First Internal Debate to Lift Ban

National Security Archive Electronic Briefing Book No. 158

For more information contact
Peter Kornbluh – 202/994-7116 – peter.kornbluh@gmail.com

Re-posted – April 23, 2009

Washington D.C. April 23, 2009 – Attorney General Robert F. Kennedy sought to lift the ban on U.S. citizens traveling to Cuba in December 1963, according to declassified records re-posted today by the National Security Archive. In a December 12, 1963, memorandum to Secretary of State Dean Rusk, Kennedy urged a quick decision „to withdraw the existing regulation prohibiting such trips.“

…………………..

http://www.gwu.edu/~nsarchiv

Inaugurohet tuneli i Kalimashit: Berisha e Thaci: U bashkuam


URL: http://www.balkanweb.com/index.php?id=38265
Inaugurohet tuneli i Kalimashit. Berisha e Thaci: U bashkuam
albanien tunnel kosovo

(Dërguar më: 31/05/09) Rrëzohet muri që ndan Shqipërinë me Kosovën. Kryeministri Berisha shemb murin e fundit në tunelin që lidh Thirrën me Kalimashin, pjesë e autostradës Durrës- Kukës- Morinë. Thaci: “Realizuam një ëndërr. U bashkuam”. Berisha: Tuneli i kushtueshëm, por më i lartë cmimi i bashkimit dhe shërbimit që i bën qytetarëve“.

KUKES- “Përjetuam realizimin e një prej ëndrrave më të bukura të shqiptarëve. Përjetuam shembjen jo të një muri por të një mali, përjetuam shembjen e pamundësisë….. Para së gjithash ky është tuneli i bashkimit të kombit. Nuk ka male, e pengesa, asgjë që mund të ndalë as fizikisht e as shpirtërisht këtë komb”- tha kryeministri Berisha në fjalën e tij, nga një podium të organizuar posaqërisht në dalje të tunelit.

Duke e vlerësuar tunelin e Kalimashit si një nga kryeveprat në fushën e ndërtimit në Europë e më gjerë Berisha tha se tuneli bashkon jo vetëm shqiptarët por dhe rajonin.

“Sot inauguruam tunelin që bashkoi jo vetëm shqiptarët, por me shërbimet që ofron në fushën e transportit e qarkullimit i bashkon më shumë me rajonin, maqedonasit, serbët bullgarët. Tuneli, do të bëjë që brigjet e Shqipërisë e portet e saj ti shërbejnë jo vetëm shqiptarëve në Shqipëri e Kosovë, por të gjithë kombeve të rajonit”.

Gjatë fjalës së tij kryeministri pranoi se hapja e tunelit ka qenë e vështirë dhe e kushtetueshme , por “çmimi i tij është qindra herë më i vogël se vlera morale, se bashkimi që sjell mes njerëzve, dhe shërbimi që i bën qytetarëve, por edhe dalja në det që i jep Kosovës, por dhe fqinjëve të saj.”

Në fund kryeministri falënderoi inxhinierët e punonjësit e Bechtel Enka që realizuan këtë projekt. “Ju do të jeni pjesë e historisë dhe përpjekjeve tona për modernitet”- tha kryeministri duke i shprehur mirënjohjen edhe ish ministrit të Transporteve Lulzim Basha dhe ministrit aktual Sokol Olldashi për përkushtimin që treguan në realizimin e këtij projekti dhe në “zbatimin me përpikmërit të udhëzimeve të kryeministrit”- shtoi Berisha.

Kryeministri kosovar Hashim Thaci tha se sot është një ditë e madhe për të shqiptarët kudo që jetojnë. “Në Kalimash sjell mesazhin e përgëzimit të qverisë së Kosovës për këtë kryevepër. Ekziston një lidhje shumë e fuqishme mes këtij rrugëtimi e Kosovës. Janë të shumta e të pallogaritshme herët kur unë me luftëtarët e mi e bëmë në këmbë këtë rrugë për lirinë e vendit. Sot Kosova e Shqipëria janë si kurrë ndonjëherë më pranë njëra tjetrës e do të afrohen më tepër. Ato janë pranë njëra tjetrës e kështu do jemi përgjithmonë. Kemi qenë të ndarë me shekuj, por kurrë nuk kemi qenë larg. Na ka nda historia, pa drejtësia, na ndanin malet, bjeshkët, sot të gjitha këto pengesa janë zevenëdësuar me punë, ideal dhe dhjetëra ura e tunele komunikimi”- tha kryeministri Thaci.

Ceremonia u mbyll dhe dhjetëra tullumbace të bardha dhe të kuqe që u lëshuan në qiell, ndërsa në sfond ishte kënga e grupit Modern Talking “We can win the race” e cila është dhe kolona zanore e zgjedhur nga PD për këtë fushatë zgjedhore”

12:18 Rrëzohet muri që ndan Shqipërinë me Kosovën

Rrëzohet muri që ndan Shqipërinë me Kosovën. Në orën 12. 15 minuta kryeministri Berisha dhe kryeministri Hashim Thaci kanë shtrënguan duart në mes të tunelit të Kalimashit. Kryeministri Beisha i shoqëruar nga delegacioni i tij hyn në tunel nga Thirra ndërsa kryeministri kosovar Hashim Thaci dhe delegacioni i tij u nisën nga krahu i kundërt nga Kukësi.

Ishte kryeministri Berisha i pari i cili mbi një eskavator ka gërmuar në mënyrë simbolike në pengesën e fundit të tunelit. Më pas dy kryeministrat janë afruar për t’i shtrënguar duart njëri-tjetrit. Sot është hapur një nga hyrjet e tunelit Thirrë-Kalimash, ndërsa hyrja tjetër Kalimash-Thirrë, pritet të përfundojë së shpejti.

Kryeministri Berisha dhe grupi prej 20 vetash (përfaqësues të qeverisë dhe kabinetit të tij) që e shoqërojnë kane mberritur ne Thirre rreth ores 11.30. Në të njëjtën orë ka mbërritur edhe kryeministri Hashim Thaci si dhe grupi prej 20 vetësh që e shoqërojnë atë.
Punimet në dy tunelet e Kalimashit, prej 5.6 km secili, janë cilësuar si një nga pikat më kulminate të të gjithë projektit, për shkak të terrenit malor ku është ngritur ai.

Kryeministrat do të përshkojnë më këmbë 100 metërshin e fundit drejt hyrjeve të tunelit nga zona e Kukësit, dhe më pas do të zhvillojnë dhe konferencën për shtyp

Ora10:51 Kukës, Berisha e Thaci takohen në Kalimash
Në tunelin e Kalimashit, pjesë e autostradës Durrës- Kukës- Morinë gjithçka është gati për ceremoninë e inaugurimit që do të nisë sot në mesditë. Dhjetëra qytetarë, simptaizantë të PD-së dhe gazetarë ndodhen aty për të përcjellë hapjen e këtij tuneli, një ndër veprat më madhore inxhinierike të Shqipërisë. Në Kalimash, ndodhen edhe deputeti i Partisë demokratike të Kukësit, Fatos Hoxha, kryetari i Qarkut, Shefqet Bruka, dhe kryetari i Bashkisë së Kukësit, Hasan Halilaj. Ndërsa nuk kanë mbërritur ende delegacionet e kryesuara nga kryeministrat përkatës, nga Tirana e Prishtina.

Korrespondeti i NEWS24 në Kukës thotë se deri në këtë moment nuk vihet re asnjë përfaqësues i Partisë Socialiste, apo depitet. Ceremonia pritet të nisë në orën 12:00 kur Kryeministri i Shqipërisë do të përshkojnë tunelin, duke hyrë nga Thirra, ndërsa kryeministri i Kosovës do të përshkojë tunelin duke hyrë nga ana tjetër, Kukes. Ata do të takohen në mes të tunelit dhe më pas do të përshkojnë më këmbë 100 metërshin e fundit drejt hyrjeve të tunelit nga zona e Kukësit, ku dhe do të presin shiritin dhe do të mbajnë konferencën e përbashkët për shtyp.

Ora 08:53- Kukës, Berisha e Thaci sot në tunelin e Kalimashit
Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha dhe ai i Kosovës, Hashim Thaci do të udhëtojnë sot drejt Kukësit për të marrë pesë në inaugurimin e tunelit të Kalimashit, 5.6 km pjesë e autostradës Durrës- Kukës- Prishtinë.

Delegacioni i kryeministrit Berisha përbëhet nga 14 ministrat e tij dhe kandidatët e PD-së për zgjedhjet e 28 qershorit.

Ceremonia zyrtare pritet të kthehet në një miting madhështor, përgatitjet e të cilit kanë nisur një javë më parë.
Kryeministri i Shqipërisë pritet të përshkojnë sot në orën 12:00 tunelin, duke hyrë nga Thirra, ndërsa kryeministri i Kosovës do të përshkojë tunelin duke hyr nga ana tjetër, Kukësi. Ata do të takohen në mes të tunelit dhe më pas do të përshkojnë më këmbë 100 metërshin e fundit drejt hyrjeve të tunelit nga zona e Kukësit.

Rruga e re do të kalojë në akset Durrës- Vorë- Fushë Krujë- Milot- Rrëshen- Reps- Thirrë- Kalimash- Kukës- Morinë. Gjatësia totale e rrugës është 170 km.

Në ceremoninë e sotme do të inaugurohet hapja e njërës korsi të autostradës Durrës – Kukës – Morinë, për të vazhduar më pastaj për në Prishtinë.

Autostrada Durrës- Kukës, një projekt i qeverisë shqiptare, është vepra më e madhe inxhinierike në Shqipëri që ka kushtuar mbi 1 miliardë euro. Shpejtësia e planifikuar për të ecur në këtë rrugë është 80- 100 km /orë. Pjesë e kësaj rruge me dy korsi janë 27 ura. Autostrada do të jetë gati 45 km më e shkurtër se rruga ekzistuese drejt Kosovës, dhe koha e udhëtimit do të reduktohet në dy orë, nga gjashtë orë që është sot.

Punimet për hapjen e këtij tuneli nisën dy vjet më parë kompania amerikane “Bektel” dhe kompania nënkontraktuese turke “Enka”, dhe u punësuan rreth 3400 punonjës, shumica shqiptarë, si dhe në funksion të vazhdimit normal të punës u vunë mbi 1300 mjete të llojeve të ndryshme

Dhjetëra gazetarë nga Kosova janë vendosur që prej ditës së djeshme në qytetin e Kukësit, për të ndjekur nga afër ceremoninë e inaugurimit, si dhe do të marrin pjesë në konferencën e përbashkët për shtyp që do të organizohet nga të dy kryeministrat.

Ceremonia zhvillohet një ditë para mitingut të madh që Partia Demokratike do të zhvillojë në sheshin “Skënderbej” në Tiranë

(s.g/BalkanWeb)