Umwelt Alarm für den Skhoder See, vor allem wegen Abfall Entsorgung

Alarmi: Mali i Zi derdh alumin në liqenin e Shkodrës

» Dërguar më: 31/10/2008 – 13:42
 
 
 
 
 
 

• Liqeni i Shkodrës, më i madhi në Ballkan, është në prag katastrofe ekologjike. Kërcënimi vjen nga shteti më i vogël i ballkan, Mali të Zi. Lumennjëtë që derdhen në liqenin e Shkodrës janë të ndotura me mbetje alumini, të konsiduruara si tepër toksike. Alarmi jepet nga Drejtoresha e Zyrës Rajonale e Mjedisit në qytetin e Shkodrës, Diana Bejko. Version multimedial i ketij lajmi

SHKODER– Reziku ekologjik për liqenin e Shkodrës po mbërrin nga Mali i Zi. Sasi të madha mbetjesh alumini derdhen në liqen nga lumenjtë që rrjedhin nga shteti më i vogël i Ballkanit. Alarmi i përsëritur këtë herë më fortë vjen nga Drejtoresha e Zyrës Rajonale e Mjedisit në qytetin e Shkodrës, Diana Bejko.

Ashtu sic kishin paralajmërur specialistët vite më parë, fabrika e aluminit në kufi me Podgoricën në Mal të Zi nuk është më një kërcënim por një “përbindësh”. Fabrika derdh mbetjet e aluminit dhe kobaltit në liqen duke e cuar drejt një katastrofe të vërtetë ekologjike. “Mbetjet e fabrikës së aluminit në Malin e Zi derdhen në liqen. Kjo është me të vërtetë ndotje e rrezikshme, pasi prezupozohet se ekzistenca e metaleve të rënda në ujin e liqenit dhe sidomos përmbjatja e aluminit, krahasuar me normat e lejuara të BE, i kalon shumë këto shifra. Po kështu dhe mbetjet e kobaltit janë përsëri mbi normat e cilësisë së ujrave për standardet evropiane” tha për mikrofonin e NEWS 24, Drejtoresha rajonale e mjedisit Diana Bejko……

http://www.balkanweb.com/sitev4/index.php?id=28921

Ebenso entsorgt immer noch ein Montenegrinischen Aluminium Werk den Erz und sonstigen Abfall in den See. Auf Montenegrinischer Seite, leben Tausende von illegal eingewanderter Albaner und Kosovaren, welche über ihre illegal gebauten Häuser, ebenso direkt in den See ihre Abwässer einleiten. Und von der Chaos Stadt Skhoder, welche zu den korruptesten Städten im Balkan gehört, will man an dieser Stelle nicht anfangen.